Kinek fáj jobban a klímaváltozás?

A klímaváltozás hatása a nőkre sok szempontból nagyobb, mint a férfiakra – állapította meg a BBC több tanulmány összegzése alapján. A változó klíma számtalan nehézséget és változást hoz a nők életében, mindennapi tevékenységükben és felelősségükben.

A klímaváltozás nagyobb hatással van azokra a népcsoportokra, melyek jobban kötődnek a természeti erőforrásokhoz, illetve azokra, akik nehezebben tudnak a természeti katasztrófákkal megküzdeni. A nők mindkét esetben jobban érintettek.

Közép-Afrikában a nomád bennszülött törzsek különösen veszélyeztetettek. A közép-afrikai Csád-tó az 1960-as évekig a világ hatodik legnagyobb tava volt, de területe azóta az éghajlatváltozás és a tó vízkészletének túlzott használata miatt kb. 90 %-ra zsugorodott. Ahogy a tó partjai egyre beljebb húzódnak, a nők messzebb kénytelenek gyalogolni a vízért. Sok helyen a nők az elsődleges családfenntartók vagy külső okok miatt azzá válnak: felelősek az élelmezésért és a tüzelőanyag beszerzésért. Ahogy a száraz időszak egyre hosszabb lesz, a férfiak kénytelenek a városba költözni, és a nőket a család többi részével hátrahagyni, és így a családfenntartás napi feladata a nőkre hárul.

A probléma nem csak helyi jellegű. Világszinten kijelenthető, hogy a szegénység magasabb kockázata miatt is a nők érintettebbek. Mivel kisebb a gazdasági erejük, mint a férfiaknak, a természeti katasztrófák jobban érintik őket, főleg, ha azok a lakhatásra, munkavállalásra vagy az infrastruktúrára is hatással vannak. A Katrina hurrikán során, 2005-ben, leginkább az afro-amerikai nőket sújtotta a louisianai áradás. A BBC által idézett kutatók azt találták, hogy az elszegényedett afro-amerikai családok, melyek a város szélére szorultak, többnyire egyszülős családmodellben éltek, és nagyban függtek a társadalmi kapcsolataiktól, szomszédaiktól. Ahogy a hurrikán miatt el kellett költözniük, elveszették azt a kis támaszt is, melyet a szociális háló biztosított nekik.

A 2004-es cunami idején hasonlóan jártak a nők. A férfiak könnyebben tudtak úszva menekülni, míg a nők értékes időt veszítettek, hogy családtagjaikat felkutassák. Azt is megállapították, hogy a katasztrófa sújtotta népcsoportok nőtagjai gyakrabban válnak szexuális támadások áldozatává.

Nem véletlen, hogy a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény külön cikkelyben foglalkozik a nők szerepének erősítésével a klímaváltozás kapcsán. A Drawdown projekt ( írtunk róla), melyben összeszedték a 100 leghatékonyabb, de már elérhető módszert, melyekkel a klímaváltozás visszafordítható lenne, hatodiknak sorolta a „lányok és nők oktatását”. Tehát a klímaváltozás elszenvedői, de leküzdésének fontos szereplői is a nők.

 

Fordítás és összefoglaló: Boza-Kiss Benigna, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júniusi (107.) számában.

 

 

Forrás: http://www.bbc.com/newshttps://unfccc.int/

Kép forrása: http://www.bbc.com/news/science-environment-43294221

 
Megosztás Megosztás