- Friss Hírek
- A lábnyomról / kislábnyomról
- Rezsicsökkentés gyorstalpaló
- Erdő is, Energia is
- Másfélfokos életmód
- Másfélfokos blog
- Kislábnyomos életmód
- Kislábnyomos életmód - gyűjtemény
- Kislábnyomos életmód - videók
- Kislábnyom tippek
- Kislábnyom tippek - gyűjtemény
- Kislábnyom Hírek
- Érdemes rápillantani
- Szezonális szemezgető
- Igazságosság ökológiai korlátok közt
- EnergiaKözösségek
- Közösségi Energia - Gyűjtemény
- Hasznos eszközök
- Letölthető anyagok
- Kislábnyom Hírlevelek
Kislábnyom tippek: Ünnepi készülődés
Lehet más az ünnep: zöld, közösségépítő és pénztárcakímélő!
Fa helyett termőág
A régi idők régi emberei fenntarthatóan ünnepelték a karácsonyt, nem kellett zöld tippeket olvasniuk hozzá. Az akkori ünnep egyik különösen öko tulajdonsága az volt, hogy nem vágtak ki milliónyi fát sem a természet megújhodása, sem Jézuska tiszteletére, viszont ők is díszítettek – faágakat!
A karácsonyfa elterjedése előtt a magyar nyelvterületen általános volt a termékenységet, életet jelentő termőág állítása. A termő-ág ősi, mágikus jelképe az évről-évre megújuló természetnek, mely fokozatosan bibliai elemekkel ötvöződött az európai keresztény hagyományban. A termőágakat rozmaring-, nyárfa-, bürök-, kökény ágakból készítették. Gerendára vagy a szobasarokba függesztették, koronájával lefelé. Aranyozott dióval, piros almával, pattogatott kukoricával, mézesbábbal, szalmafigurákkal díszítették.
Ha kisétálunk az erdőbe, parkba vagy a gyümölcsösbe, bőven találunk a célnak megfelelő ágakat, különösen nagyobb szél után. Teremtsünk régi-új hagyományt, díszítsünk az idén termőágat!
Ehető dekorációk ajándékba
Forrás: http://www.hotdog.hu/hagyomanyok/unnepek/a-teli-unnepkor-hagyomanyai-3
Ajándékok
|
Karácsonyi adományozás “Az ünnepek alatt minden különösebb utánajárás nélkül megtalálhatjuk azokat a helyeket, ahol akár pénzbeli, akár tárgyi segítséget nyújthatunk szándékunknak megfelelő célra és formában.”
|
Klímabarát ünnepi receptek
Korábban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására bíztattuk a résztvevő háztartásokat, s a beérkezett megoldásokból hamar kiderült, ahány család, annyi féle ünnepi menü. Azonban van néhány bevásárlási és főzési szempont, amelyeket klímabarát ínyencként a különleges ételek előállításakor is érdemes szem előtt tartani: legjobb, ha magunknak termelünk, ám ha ez nem lehetséges, helyi termelőtől vásároljunk szezonális terményt. Amikor csak lehetséges, vegyünk bio termékeket, s válasszunk olyan árut, ami nincs túlcsomagolva!
- Sütőtök krémleves
Megpucolom a sütőtököt és felszelem apró kockákra. Egy fazék vízbe felteszem főni, s fűszerezem, mint a húslevest, majd puhára főzöm az lábos tartalmát. Amikor megfőtt, kiveszek egy adag kockára vágott tököt, és turmixolom a fazékba maradtakat. Ezután teszek bele főzőtejszínt, s felforralom az egészet. Végül visszateszem a kivett kockákat. Pirított tökmaggal vagy pirított kenyérkockával tálalom (Leírás: Mocsár család)
- Gesztenyés-aszaltszilvás szejtán
·40 dkg natúr szejtán (saját készítés sikérből) | ·2 ek tönkölyliszt |
·15 dkg aszalt szilva (aszalás házilag) | ·15 dkg egész sült gesztenye |
·1 nagy gerezd fokhagyma | ·1 ek bio vegeta (só nélkül) |
·1 nagy fej vöröshagyma | ·2 dl tejszín |
·3 ek vaj | ·2 ek étkezési keményítő |
·2 ek olívaolaj | ·2 maréknyi friss, vagy 1 kk szárított kakukkfű |
A vaj felét megolvasztom egy serpenyőben az olajjal, majd a kockákra vágott szejtánt megpirítom rajta. Kiszedem, és a maradék zsiradékon dinsztelem az apróra vágott hagymát. Ráteszem a szejtánt, a szilvát, a gesztenyét és a „vegetát”, majd ráöntök 3 dl vizet. Kb. 5 perc alatt puhára párolom az egészet, majd ráöntöm a keményítővel elkevert tejszínt, és rászórom a kakukkfüvet. Ha még szükséges, megsózom, és 1 perc alatt sűrítem az egészet. (Leírás: Kling Viktória)
- Sült zöldségköret
A répát, zellert, céklát, csicsókát és lilahagymát cikkekre vágom, tepsibe teszem és balzsamecetet, olívaolajat öntök rá. Petrezselyemet, sót és 3-4 rozmaringágacskát is adok hozzá, majd megsütöm. (Leírás: Horváth-Kocsis család)
- Mákos beigli
· 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | ·3 ek méz |
· 25 dkg vaj | ·1 tojás a tészta kenéséhez |
· 2 dkg élesztő | A töltelékhez: |
·1 tojás | ·30 dkg darált mák |
·1 pohár natúr joghurt | ·1 dl házi tej |
A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverem a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrom. Négy részre osztom a tésztát, letakarom és félreteszem pihenni.
Miután a tészta megkelt, átgyúrom, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtom. A tölteléket kétfelé osztom, és a téglalapokon elsimítom úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon maradjon. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtom, és a hosszabbik oldala mentén feltekerem. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, tetejüket megkenem tojássárgával, és fél órát pihentetem. Ezután megkenem a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetem, villával megszurkálom a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütöm. (Leírás: Héri-Maginyecz család)
- Ötletek további klímabarát receptekhez:
- Nagycsalád-kis lábnyom projektbemutató kiadvány – klímabarát karácsonyi szünet: étrend, ajándékok és program
- Kislábnyom projektbemutató kiadvány – klímabarát ünnepi menü
- Kislábnyom versenyen legjobban teljesítő háztartásainak beküldött feladatai - klímabarát ünnepi menü
- Felelős Gasztrohős – fenntartható fogások
- Angol nyelvű hasznos honlapok, kiadványok a témában:
- Climate Friendly Food Lovers
- Foodie Underground
- A Kickstarter for Lovers of Cooking and Bikes
A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 56. száma.
Megosztás