Kislábnyom tippek: Ünnepi készülődés

 

Lehet más az ünnep: zöld, közösségépítő és pénztárcakímélő!

 

Fa helyett termőág

A régi idők régi emberei fenntarthatóan ünnepelték a karácsonyt, nem kellett zöld tippeket olvasniuk hozzá. Az akkori ünnep egyik különösen öko tulajdonsága az volt, hogy nem vágtak ki milliónyi fát sem a természet megújhodása, sem Jézuska tiszteletére, viszont ők is díszítettek – faágakat! 

A karácsonyfa elterjedése előtt a magyar nyelvterületen általános volt a termékenységet, életet jelentő termőág állítása. A termő-ág ősi, mágikus jelképe az évről-évre megújuló természetnek, mely fokozatosan bibliai elemekkel ötvöződött az európai keresztény hagyományban. A termőágakat rozmaring-, nyárfa-, bürök-, kökény ágakból készítették. Gerendára vagy a szobasarokba függesztették, koronájával lefelé. Aranyozott dióval, piros almával, pattogatott kukoricával, mézesbábbal, szalmafigurákkal díszítették. 

Ha kisétálunk az erdőbe, parkba vagy a gyümölcsösbe, bőven találunk a célnak megfelelő ágakat, különösen nagyobb szél után. Teremtsünk régi-új hagyományt, díszítsünk az idén termőágat!

 

Ehető dekorációk ajándékba

Forrás: http://www.hotdog.hu/hagyomanyok/unnepek/a-teli-unnepkor-hagyomanyai-3

 

Ajándékok

  • Ajándékozzunk időt – vásárlós sorbanállás helyett legyünk együtt a családdal minél többet!
  • Ajándékozzuk a karácsony szellemét – családi hagyományok, együtt éneklés/zenélés, meseolvasás, szánkózás, séta a hóban, karácsonyi kívánságok a csillagos ég alatt stb.
  • Ajándékozzuk a saját kreativitásunkat – süssünk, főzzünk, varrjunk, barkácsoljunk, fotózzunk, rajzoljunk.
  • Adjuk magunkat – adományozzunk, önkénteskedjünk, segítsünk másokon!

Karácsonyi adományozás

“Az ünnepek alatt minden különösebb utánajárás nélkül megtalálhatjuk azokat a helyeket, ahol akár pénzbeli, akár tárgyi segítséget nyújthatunk szándékunknak megfelelő célra és formában.”

 

Klímabarát ünnepi receptek

Korábban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására bíztattuk a résztvevő háztartásokat, s a beérkezett megoldásokból hamar kiderült, ahány család, annyi féle ünnepi menü. Azonban van néhány bevásárlási és főzési szempont, amelyeket klímabarát ínyencként a különleges ételek előállításakor is érdemes szem előtt tartani: legjobb, ha magunknak termelünk, ám ha ez nem lehetséges, helyi termelőtől vásároljunk szezonális terményt. Amikor csak lehetséges, vegyünk bio termékeket, s válasszunk olyan árut, ami nincs túlcsomagolva!

  • Sütőtök krémleves

Megpucolom a sütőtököt és felszelem apró kockákra. Egy fazék vízbe felteszem főni, s fűszerezem, mint a húslevest, majd puhára főzöm az lábos tartalmát. Amikor megfőtt, kiveszek egy adag kockára vágott tököt, és turmixolom a fazékba maradtakat. Ezután teszek bele főzőtejszínt, s felforralom az egészet. Végül visszateszem a kivett kockákat. Pirított tökmaggal vagy pirított kenyérkockával tálalom (Leírás: Mocsár család)

  • Gesztenyés-aszaltszilvás szejtán

·40 dkg natúr szejtán (saját készítés sikérből)

·2 ek tönkölyliszt

·15 dkg aszalt szilva (aszalás házilag)

·15 dkg egész sült gesztenye

·1 nagy gerezd fokhagyma

·1 ek bio vegeta (só nélkül)

·1 nagy fej vöröshagyma

·2 dl tejszín

·3 ek vaj

·2 ek étkezési keményítő

·2 ek olívaolaj

·2 maréknyi friss, vagy 1 kk szárított kakukkfű

 

A vaj felét megolvasztom egy serpenyőben az olajjal, majd a kockákra vágott szejtánt megpirítom rajta. Kiszedem, és a maradék zsiradékon dinsztelem az apróra vágott hagymát. Ráteszem a szejtánt, a szilvát, a gesztenyét és a „vegetát”, majd ráöntök 3 dl vizet. Kb. 5 perc alatt puhára párolom az egészet, majd ráöntöm a keményítővel elkevert tejszínt, és rászórom a kakukkfüvet. Ha még szükséges, megsózom, és 1 perc alatt sűrítem az egészet. (Leírás: Kling Viktória)

  • Sült zöldségköret

A répát, zellert, céklát, csicsókát és lilahagymát cikkekre vágom, tepsibe teszem és balzsamecetet, olívaolajat öntök rá. Petrezselyemet, sót és 3-4 rozmaringágacskát is adok hozzá, majd megsütöm. (Leírás: Horváth-Kocsis család)

  • Mákos beigli

· 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

·3 ek méz

· 25 dkg vaj

·1 tojás a tészta kenéséhez

· 2 dkg élesztő

A töltelékhez:

·1 tojás

·30 dkg darált mák

·1 pohár natúr joghurt

·1 dl házi tej

 

A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverem a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrom. Négy részre osztom a tésztát, letakarom és félreteszem pihenni.

Miután a tészta megkelt, átgyúrom, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtom. A tölteléket kétfelé osztom, és a téglalapokon elsimítom úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon maradjon. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtom, és a hosszabbik oldala mentén feltekerem. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, tetejüket megkenem tojássárgával, és fél órát pihentetem. Ezután megkenem a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetem, villával megszurkálom a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütöm. (Leírás: Héri-Maginyecz család)

 

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 56. száma.

Megosztás Megosztás