Kislábnyomos Klíma Kirakóval a másfélfokos életmód felé!

2022. október 6.

Megérkezett a nyomdából és már teszteljük a Kislábnyomos Klíma Kirakó társasjátékot!

A finn fejlesztésű játékot oktatási és kutatási célokra használjuk fel az EU 1.5Lifestyles projekt keretében. Elsőként október 8-án, a programhoz kapcsolódó Másfélfokos Műhelyen próbáljuk majd ki élesben.

A játék célja, hogy személyre szabottan mindenki megtalálhassa azokat a lehetőségeket, döntéseket, amelyekkel a karbon-lábnyomát 2030-ig évi 2,5 tonnára csökkentheti (a magyar átlag 4,9 t CO2e/fő/év). Ez a személyenkénti éves maximum 2,5 tonnás kibocsátás szükséges ugyanis ahhoz, hogy a Párizsi Klímaegyezményben rögzített cél megvalósuljon, vagyis a felmelegedés átlagos szintje ne lépje át a 1,5 fokot. És ezt kell tovább csökkentenünk 0,7-re 2050-ig.

 A játék során a játékos összesen 63 lehetőségből választhat: minden egyes döntés mérhetően, szakirodalmi adatokkal igazoltan segít csökkenteni a karbon-lábnyomunkat. A lehetőségek érintik a lakhatás, az étkezés, a közlekedés, valamint a szabadidő területét, a kártyák mérete pedig azt jelzi, mekkora mértékben járulnak hozzá a másfélfokos életmódhoz. A játék végére a játékos egy saját magára szabott, egyénileg összeállított tervet hoz létre, amelyet 2030-ig fokozatosan kell megvalósítania.

Most, a felkészülés során munkatársaink játszottak vele; érdemes megfigyelni, hány különböző módon juthatunk el ugyanahhoz a célhoz, vagyis a karbon-lábnyomunk csökkentéséhez.

Mihály Edina, GreenDependent

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás