Kislábnyomos Ünnepi Naptár / 2. hét

2021. dec. 5-11.

Máris itt van advent 2. hete, és a naptárban újabb hét napra való sok zöld és kislábnyomos tipp, érdekesség, megfontolnivaló! :-)

 

dec.5. – NÉZNI-, OLVASNIVALÓ

“Az ember létét ­– művészi nagyravágyásai, kifinomultságai és temérdek teljesítményei ellenére – a talaj felső hat hüvelykjének és az esőnek köszönheti.” (kínai közmondás) 

Ma van a talaj világnapja!

Az ENSZ élelmezésügyi világszervezete, a FAO javaslatára 2013 óta tartják meg ezt a napot, nemzetközi elnevezése: "World Soil Day". Célja: a tudatformálás, a talajt érő szennyezések felszámolása, a talaj termőképességének visszaállítása, biztonságos és tápértékben gazdag élelmiszer biztosítása az ökoszisztéma veszélyeztetése nélkül.

Film: Kiss the Ground - Becsüld meg a földet

A filmben szakértők, gazdák és aktivisták mutatják meg, mekkora szerepe van az egészséges talajnak a klíma stabilitásában, és hogyan tudnánk a tönkretett talajok meggyógyításával - az emberi tevékenységek kibocsátásának globális csökkentésével párhuzamosan - a "helyére tenni" a szén-dioxid körforgását.

 

 

Könyv: A méhek története

A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: Hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? 

 

 

dec.6. - TIPPEK

Kislábnyomos ünnepek – te hol tartasz? - Ellenőrző lista, amit azért készítettünk, hogy segítsünk, ötleteket adjunk mindenkinek abban, hogy kislábnyomos, azaz zöld és felelős lehessen az ünnep: a készülődés, a díszítés, az ajándékozás, természetesen az evés-ivás, és a programok is. A kitöltéssel arról is visszajelzést kaptok, hogy már most mennyi mindent csináltok a kisebb lábnyomos ünnepek érdekében. Jó töltögetést! :-)

Kislábnyomos Zöld Ünnepek előadás - Az egy évvel ezelőtt rögzített videóban is a zöld ünnepek volt a téma. A GreenDependent munkatársai arról beszélgettek, hogy

  • hogyan díszíthetjük fel otthonunkat energiatakarékosan;
  • milyen zöld ajándékot válasszunk családunk, barátaink számára;
  • hogyan állítsunk össze kislábnyomos ünnepi menüt
  • milyen fenntartható programokkal készüljünk a gyerekek számára.

Téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések? Nézd meg a videót!

A beszélgetés hallgatósága körében végzett felmérés

dec.7. – CSINÁLD MAGAD

Ajándékok takarékosan, kreatívan, zölden karácsonyra - A karácsonyi ünneplésben a főszerep az együttlété kellene, hogy legyen, az is tény azonban, hogy ajándékozni öröm... Milyen ajándékot készítsünk, ha el szeretnénk kerülni a boltokat, környezetbarátok és energiatudatosak szeretnénk lenni, és ha lehet, spórolni is szeretnénk? Íme néhány ötlet, amelynek elkészítésébe, megvalósításába a család apraját-nagyját bevonhatjuk.

 

dec.8. – ADJ MÁSOKNAK

A legmaradandóbb ajándékot az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik! Utóbbit szem előtt tartva készítsünk a családdal közösen csomagot a nehezebb sorsú gyerekek részére vagy küldjünk támogatást az adventi, karácsonyi gyűjtést szervező nonprofit vagy egyházi szervezetnek:

 

Cipősdoboz Akció – 2021.dec.19-ig

Idén 18. alkalommal szervezi meg a Baptista Szeretetszolgálat a Cipősdoboz Akciót, mely mára Magyarország legnagyobb karácsonyi segélyakciójává vált.

 

 

Igazgyöngy Alapítvány - Az Alapítvány a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít jövőképet adni, integrálódni. Munkájukban kiemelt időszak a karácsony, szeretnék ha sok család ünnepelhetné ajándékokkal, terített asztal mellett, fűtött szobában a karácsonyt.

 

 

MikulásGyár - A MikulásGyár nem tesz különbséget ember és ember között, nem kérdezi, ki miért éhezik. Ha tud, segít, tekintet nélkül származásra, etnikumra, nemzetiségre, vallásra, életkorra.

Segíts mosolyt csalni a nehéz sorsú gyermekek arcára azzal, hogy támogatod a mesebeli helyszín üzemeltetését, a gyönyörű fénytechnika kiadásait vagy éppen a gyerekeknek szóló foglalkozásokat és játszóházakat!

 


Szeretetdoboz – Kívánságlista – 2021.dec.12-ig

Váltsd valóra egy gyermek karácsonyi kívánságát! A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány által 2019-ben útjára indított Szeretetdoboz - Kívánságlista programon keresztül nélkülözésben élő gyermekek egyéni kívánságait lehet teljesíteni.

 

 

szeretet.éhség. – Adventi adománygyűjtés - 2021-ben 26. alkalommal hirdeti meg országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökomenikus Segélyszer-vezet.

 

 

Tárjátok ki a szíveteket - Készíts Angyalbatyut egy nehéz sorsú gyermeknek! A Katolikus Karitász nélkülözőkért indított ünnepi összefogásának kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. 

 

dec.9. – ÉTEL-ITAL

 

Meleg téli ebéd – egyszerűen és gyorsan - Némi otthoni előkészülettel és egy irodai vízforraló segítségével forró, melengető ételt varázsolhatunk magunknak a munkahelyen, ami a legzimankósabb hétköznapokon is garantáltan felmelegít.

 

 

Könyv: Zero waste konyha - Legyél zero waste bajnok! Tervezz, vásárolj és főzz pazarlásmentesen ezekkel az egyszerű, ötletes tippekkel! Használd fel az alapanyagokat az utolsó morzsáig, tedd izgalmasabbá a klasszikus recepteket, éld ki a kreativitásod az újrahasznosításban, és cseréld kisebbre a szemetesedet!

 

dec.10. – EGÉSZSÉG

 

 

Téli kirándulóhelyek – Hat helyszín Magyarországon, amit télen és járványhelyzetben is érdemes és lehet látogatni!

 

 

 

 

Mennyei ajándékok: fűszer-, gyümölcs- és gyógynövényolajok készítése házilag - Néha sokkal többet jelent egy olyan ajándék, amelyért megdolgoztunk, amelyet saját kezűleg készítettünk, amely azt üzeni, hogy gondoltunk a szívünkhöz közelállóra és fontosnak tartottuk, hogy olyasmivel lepjük meg, amiről tudjuk, hogy örömet fog számára okozni. Azoknak, akik szeretnek sürögni-forogni a konyhában, készíthetünk gyümölcsből, gyógynövényből és fűszernövényből különleges olajakat.

 

dec.11. – ÉLETMÓD, PIHENÉS

„Télikert” – kerti teendők, kerttervezés télen - A kertészek számára a tél a jól megérdemelt pihenés ideje. A fűtött szobában üldögélve, a madáretető körüli jövés-menést szemlélve azonban már télvíz idején elkezdhetjük tervezgetni a következő évet; átgondolhatjuk, mi hova kerüljön, min szeretnénk esetleg változtatni, milyen teendők várnak ránk a következő szezonban.

Ismerd meg a beporzókat - letölthető kártyajáték - Hívd ki a barátaidat és a családodat egy játékra, és tudj meg többet a különböző beporzófajokról, valamint arról, hogy miért is olyan fontosak az emberiség számára, és miért fenyegeti őket a kihalás! Minél többet tudsz ezekről a csodálatos és értékes élőlényekről, annál nagyobb esélyed van arra, hogy nyerj!

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás