- Friss Hírek
- A lábnyomról / kislábnyomról
- Rezsicsökkentés gyorstalpaló
- Erdő is, Energia is
- Másfélfokos életmód
- Másfélfokos blog
- Kislábnyomos életmód
- Kislábnyomos életmód - gyűjtemény
- Kislábnyomos életmód - videók
- Kislábnyom tippek
- Kislábnyom tippek - gyűjtemény
- Kislábnyom Hírek
- Érdemes rápillantani
- Szezonális szemezgető
- Igazságosság ökológiai korlátok közt
- EnergiaKözösségek
- Közösségi Energia - Gyűjtemény
- Hasznos eszközök
- Letölthető anyagok
- Kislábnyom Hírlevelek
Klímabarát ünnepi receptek karácsonyra
Egy korábbi programunkban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására biztattuk a résztvevő háztartásokat. A beérkezett megoldásokból válogattuk az alábbi recepteket.
Sütőtök krémleves
Megpucolom a sütőtököt és felszelem apró kockákra. Egy fazék vízbe felteszem főni, s fűszerezem, mint a húslevest, majd puhára főzöm az lábos tartalmát. Amikor megfőtt, kiveszek egy adag kockára vágott tököt, és turmixolom a fazékba maradtakat. Ezután teszek bele főzőtejszínt, s felforralom az egészet. Végül visszateszem a kivett kockákat. Pirított tökmaggal vagy pirított kenyérkockával tálalom (Leírás: Mocsár család)
Gesztenyés-aszaltszilvás szejtán
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A vaj felét megolvasztom egy serpenyőben az olajjal, majd a kockákra vágott szejtánt megpirítom rajta. Kiszedem, és a maradék zsiradékon dinsztelem az apróra vágott hagymát. Ráteszem a szejtánt, a szilvát, a gesztenyét és a „vegetát”, majd ráöntök 3 dl vizet. Kb. 5 perc alatt puhára párolom az egészet, majd ráöntöm a keményítővel elkevert tejszínt, és rászórom a kakukkfüvet. Ha még szükséges, megsózom, és 1 perc alatt sűrítem az egészet. (Leírás: Kling Viktória)
Sült zöldségköret
A répát, zellert, céklát, csicsókát és lilahagymát cikkekre vágom, tepsibe teszem és balzsamecetet, olívaolajat öntök rá. Petrezselyemet, sót és 3-4 rozmaringágacskát is adok hozzá, majd megsütöm. (Leírás: Horváth-Kocsis család)
Mákos beigli
|
|
|
|
| A töltelékhez: |
|
|
|
|
A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverem a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrom. Négy részre osztom a tésztát, letakarom és félreteszem pihenni.
Miután a tészta megkelt, átgyúrom, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtom. A tölteléket kétfelé osztom, és a téglalapokon elsimítom úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon maradjon. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtom, és a hosszabbik oldala mentén feltekerem. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, tetejüket megkenem tojássárgával, és fél órát pihentetem. Ezután megkenem a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetem, villával megszurkálom a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütöm. (Leírás: Héri-Maginyecz család)
Ötletek további klímabarát receptekhez:
- Nagycsalád-kis lábnyom projektbemutató kiadvány – klímabarát karácsonyi szünet: étrend, ajándékok és program
- Kislábnyom projektbemutató kiadvány – klímabarát ünnepi menü
- Kislábnyom versenyen legjobban teljesítő háztartásainak beküldött feladatai:
- Felelős Gasztrohős – fenntartható receptek
Angol nyelvű hasznos honlapok, kiadványok a témában:
Megosztás