Klímabarát ünnepi receptek karácsonyra

Egy korábbi programunkban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására biztattuk a résztvevő háztartásokat. A beérkezett megoldásokból válogattuk az alábbi recepteket.

Sütőtök krémleves

Megpucolom a sütőtököt és felszelem apró kockákra. Egy fazék vízbe felteszem főni, s fűszerezem, mint a húslevest, majd puhára főzöm az lábos tartalmát. Amikor megfőtt, kiveszek egy adag kockára vágott tököt, és turmixolom a fazékba maradtakat. Ezután teszek bele főzőtejszínt, s felforralom az egészet. Végül visszateszem a kivett kockákat. Pirított tökmaggal vagy pirított kenyérkockával tálalom (Leírás: Mocsár család)

Gesztenyés-aszaltszilvás szejtán

  • 40 dkg natúr szejtán (saját készítés sikérből)
  • 2 ek tönkölyliszt
  • 15 dkg aszalt szilva (aszalás házilag)
  • 15 dkg egész sült gesztenye
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 ek bio vegeta (só nélkül)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek vaj
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 maréknyi friss, vagy 1 kk szárított kakukkfű


A vaj felét megolvasztom egy serpenyőben az olajjal, majd a kockákra vágott szejtánt megpirítom rajta. Kiszedem, és a maradék zsiradékon dinsztelem az apróra vágott hagymát. Ráteszem a szejtánt, a szilvát, a gesztenyét és a „vegetát”, majd ráöntök 3 dl vizet. Kb. 5 perc alatt puhára párolom az egészet, majd ráöntöm a keményítővel elkevert tejszínt, és rászórom a kakukkfüvet. Ha még szükséges, megsózom, és 1 perc alatt sűrítem az egészet. (Leírás: Kling Viktória)

Sült zöldségköret

A répát, zellert, céklát, csicsókát és lilahagymát cikkekre vágom, tepsibe teszem és balzsamecetet, olívaolajat öntök rá. Petrezselyemet, sót és 3-4 rozmaringágacskát is adok hozzá, majd megsütöm. (Leírás: Horváth-Kocsis család)

Mákos beigli

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 3 ek méz
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás a tészta kenéséhez
  • 2 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 1 tojás
  • 30 dkg darált mák
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 dl házi tej

A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverem a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrom. Négy részre osztom a tésztát, letakarom és félreteszem pihenni.

Miután a tészta megkelt, átgyúrom, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtom. A tölteléket kétfelé osztom, és a téglalapokon elsimítom úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon maradjon. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtom, és a hosszabbik oldala mentén feltekerem. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, tetejüket megkenem tojássárgával, és fél órát pihentetem. Ezután megkenem a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetem, villával megszurkálom a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütöm. (Leírás: Héri-Maginyecz család)
 
 
Ötletek további klímabarát receptekhez:

Angol nyelvű hasznos honlapok, kiadványok a témában:

 

Megosztás Megosztás