Klímatudatos banki megoldások

Egy svéd pénzügy-technológiai start-up olyan mobilbank alkalmazást és hitelkártyát fejlesztett ki és dob piacra, amely a mindennapi vásárlások éghajlatra gyakorolt hatásának mérséklésében segít.

A svéd Doconomy a DO mobilbank alkalmazás és az alkalmazáshoz igényelhető DO Black hitelkártya leendő ügyfeleinek azt ígéri, hogy egyszerűen nyomon követhetik és kompenzálhatják vásárlásaik széndioxid-lábnyomát. Az alkalmazás minden vásárlás esetében ki fogja számolni, azok mekkora szén-dioxid kibocsátással járnak, amelynek csökkentésére azonnali megoldásokat is kínál. A hitelkártyás vásárlások után megszokott visszatérítések ebben az esetben nem további vásárlásokra, hanem az ENSZ által tanúsított karbon-semlegesítési projekteken vagy fenntartható befektetési alapokon keresztül finanszírozott kompenzációs projektek támogatására fordítódnak, a vásárlási limitet pedig nem számlaegyenlegünk vagy hitelkeretünk, hanem az egy napra jutó szén-dioxid keretünk szabja meg.

A fejlesztők olyan részletekre is figyelnek, hogy a kártya maga is környezetbarát legyen: biológiai úton előállított alapanyagból készül, mágnescsíkot nem tartalmaz, nyomtatásához pedig a füstgázból (pl. az autók kipufogógázából) kivont légszennyező részecskékből előállított tintát használnak. A szolgáltatás az Åland-szigeteki Ålandsbanken által kidolgozott és már alkalmazott módszertan alapján működik (a számításokat például az Åland Index alapján végzi), de a banki kereteket is ez a pénzintézet biztosítja.

A DO megjelenését 2019 nyarára ígérik. Az alkalmazás és a hitelkártya először Svédországban kerül piacra és svéd állampolgárok számára lesz elérhető, de a fejlesztő oldalán érdeklődőként fel lehet iratkozni más országokból is – ha kellő mértékű érdeklődést tapasztal a cég, talán más országokban is hamar megjelenik. De abban is bizakodhatunk, hogy a jó példa ragadós lesz és más pénzügyi szolgáltatók is előállnak hasonlóan progresszív termékekkel.

 

Az összefoglalót írta: Horváth Gergő, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában

 

 

Forrás: UNFCC, Doconomy

Képek forrása: Doconomy

 

Megosztás Megosztás