Környezetvédelem Fairtrade módon

A méltányos kereskedelem (angolul Fairtrade) társadalmi hatásain túl jót tesz a környezetünknek is. Miközben a gazdálkodók mindennapi munkáját, így bevételét veszélyezteti a változó éghajlat, ők nap mint nap védik és javítják a talajt, a vizeket, elkerülik a környezetre káros szereket, megelőzik a szén-dioxid-kibocsátást és védik a biodiverzitást.

A méltányos kereskedelemben dolgozó gazdálkodók legalább nyolcféleképpen tesznek saját és mindannyiunk környezetéért.

1. Erdő(vissza)telepítés

Sok Fairtrade szervezet erdővisszaállítási programokra költi a prémium bevételét, hogy ezzel telepítsék újra a kiirtott erdőségeket, és megakadályozzák a talaj pusztulását, a környezetük romlását. Ezzel tesznek a klímaváltozás ellen is, mivel a telepített fák és egyéb növényvilág megköti a szén-dioxidot, támogatja a biodiverzitást, és a helyi élővilágot.

A Fairtrade premium egy olyan pénzösszeg, mely a termékek után járó bevételen felül nem az egyének, hanem a közösség plusz forrása. Ezt a közösséghez tartozó gazdálkodók társadalmi, gazdasági vagy környezeti helyzetének javítására lehet használni. A kelet-afrikai Sireet OEP elnevezésű közösség 150 ezer fát telepített csupán egy év alatt.

2. A veszélyes mezőgazdasági vegyszerek megelőzése

A méltányos kereskedelemben dolgozók nem használhatnak bizonyos, máshol gyakori vegyszereket, és a rovarirtók használatát is folyamatosan csökkentik.

Az Eakiet, az egyik vietnámi kávétermelő Fairtrade szervezet gazdálkodói egy különleges, természeti kincsekben gazdag vidéken élnek. Képzéseket szerveztek, amelynek eredményeként a helyi farmerek megtanulták, hogyan lehet elkerülni a rovar- és gyomirtókat. Amennyiben rovarinvázió lenne, magasnyomású vízsugárral küzdenek ellenük, és folyamatosan gyomlálják az ültetvényeiket az esős évszakban, amikor a betegségek előfordulása növekedhetne.

3. Vegyes ültetvények

Amikor egyes gabonafajtákat nem monokultúrákban, hanem pl. fák közé ültetnek, a méltányos kereskedelem gazdálkodói magasabb hozamot tudnak elérni.

A fák árnyékot adnak, és a lehulló falevelek bomlásával táplálják a talajt. Egyúttal a megtermelt élelmiszer is változatosabb, így táplálóbb és egészségesebb, és a családok ellenállóképessége is emelkedik, mely kifejezetten fontos a HIV-vel sújtott térségekben.

4. Klímaadaptáció

A Fairtrade szervezet segíti, tanítja a gazdálkodókat, hogy hogyan alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz. Például 2013-ban az egyik perui banánültetvényt vörös rozsdaharmat támadta meg, mely a klímaváltozás miatt következett be. A gazdálkodók kb. 40%-a, összesen kb. az export 30%-át veszítette el. Egy német felvásárló, egy helyi egyetem és egy banán szövetkezet képzéseket szervezett, hogy a helyiek kidolgozzák, hogyan lehetne hasonló betegségeket elkerülni. Végül a biodiverzitás növelésével és őshonos rovarűző növények telepítésével tették ellenállóbbá az ültetvényeket.

5. A vadvilág megőrzése

Számtalan szövetkezet a – fent már említett – Fairtrade prémiumok felhasználásával a helyi élővilág támogatását, megmentését tűzte ki célul. Így vannak, akik a helyi tengerpartok őshonos, de veszélyeztetett teknőseinek a helybeli szaporítását támogatják. Egy helybeli civil szervezet segítségével eltakarítják a szemetet a tengerpartról és éjjel őrzik a fészkeket.

6. Karbon kreditek

A karbon kreditek tulajdonképpen a megelőzött vagy kivont szén-dioxid-kibocsátást jelölik. Cégek ilyen karbon krediteket (is) vásárolhatnak, hogy teljesítsék a klímavédelmi kötelezettségeiket vagy ezeken keresztül védjék környezetünket. A kistermelők által elkerült szén-dioxid-kibocsátás ilyen módon bevételt hozhat a gazdálkodóknak.

7. Zöldenergia

Az energiacélú fakitermelés nagy probléma, pl. Etiópiában. A gyors erdőirtás az elszegényedéssel is szoros kapcsolatban áll. Hagyományosan, a fejlődő országokban nyílt tűz felett főznek, mely a környezetünket és a nők egészségét is veszélyezteti, és becslések szerint 4,3 millió elkerülhető halált okoz. Ez magasabb ártalom, mint amennyien tuberkulózisban, HIV/AIDS-ben vagy maláriában halnak meg.

Ezért egy projektben 10 000 kávétermelőnek adtak hatékony főzőeszközöket, melyek segítségével a felhasznált tüzelő 50%-a megspórolható, és a kibocsátott mérgező részecskék mennyisége kb. 25%-kal, míg a szén-dioxid-kibocsátás 70%-kal csökken. Tüzelőnek marhatrágyát használnak, és a keletkező melléktermék felhasználható szerves trágyaként a környező farmokon.

8. Vízfelhasználás csökkentése

A fentiekhez hasonlóan, más szövetkezetek a Fairtrade prémiumból vízgazdálkodásra költenek. Pl. a COOCAFE szövetkezet Costa Ricán egy új víztisztító rendszerbe fektetett be, amellyel a korábbi 2000-3000 liter vízfelhasználást 200 literre csökentette 225 kg kávéra vetítve.

És hogy miért fontos ez nekünk, Magyarországon? A fentiek fényében (is) fontos, hogy ha csak tehetjük, méltányos kereskedelemből származó, Fairtrade minősítésű termékeket válasszunk, pl. kakaó, kávé, tea, csokoládé, rizs stb. termékek vásárlása esetén. A következő termékjeleket keressük:

 

 

Fordítás és összefoglaló: Boza-Kiss Benigna, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júliusi (108.) számában.

 

 

Forrás: https://www.fairtrade.org.uk

 

Megosztás Megosztás