Másfélfokos ünnepi naptár 2022 / 1. HÉT

Hírek: 2022. nov. 29.

Rohamléptekben múlik az év, vasárnap már az első adventi gyertyák gyúltak, mi pedig idén is összeállítottuk ünnepi naptárunkat, amelyben a teljes adventi időszakra találhatunk ötleteket és inspirációt ahhoz, hogy tudatosabban, zöldebben, felelősebben ünnepelhessünk. 

Az idei naptárban minden adventi hét elején bemutatunk egy vagy több, a másfélfokos életmód megvalósítását segítő opciót is, amelyeket ha beépítünk a hétköznapjainkba, hatékonyan csökkenthetjük kibocsátásainkat. Ünnepeljük az év végét és köszöntsük az újévet lábnyom-csökkentéssel!

A másfélfokos opciókat is kiegészítő hasznos tippekkel, finom falatokkal, alkotnivalókkal, érdekességekkel, nézni- és olvasnivalókkal jelentkezünk négy héten át. Jó csemegézést, "naptárnyitogatást" mindenkinek!

 


 

nov.27. – MÁSFÉLFOKOS ÉLETMÓD LEHETŐSÉGEK

Mi a Másfélfokos életmód és hogyan tudjuk megvalósítani? 

Az EU Másfélfokos Életmód projekt honlapján 50 olyan életmód opciót találhatunk, amelyek megvalósításával bárki hatékonyan csökkentheti saját karbon-lábnyomát a klímaválság mérséklése, és így a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos céljának elérése érdekében. Újévi fogadalmakhoz (is) kiváló kiindulópont! Lássunk mindjárt kettőt!

1. opcióCsökkentsük az élelmiszerpazarlást! - Ha nem pazaroljuk az élelmiszert, csökkentjük az életútjához kapcsolódó energiafogyasztást és karbon-kibocsátást. Karácsonykor különösen jellemző, hogy túltervezzük a menüt, próbáljunk meg nem beleesni ebbe a hibába. Ha mégis marad maradék, alkossunk belőle új ételeket!

2. opció: Csökkentsük étrendünkben az állati eredetű termékeket! - Ha kevesebb húst, halat, tojást, sajtot, és egyéb tejtermékeket fogyasztunk, csökken az állattenyésztésből (ld. takarmány előállítása, állatok emésztése) származó karbon-kibocsátás. Ez az ünnepi fogásokra is érvényes!

 


 

nov.28. – ÉTEL-ITAL

A fenti két opció megvalósításához sosem árt egy jó, a fenntarthatóságot szem előtt tartó szakácskönyv!

Az elég jó konyha - "Amit eszel, az leszel. De tudjuk-e vajon, hogy mit eszünk? Tudjuk-e, hogy étkezéseink milyen hatással vannak más élőlényekre a testünkön belül és azon kívül? Hogyan ismerhetjük fel saját szervezetünk valódi igényeit és hozhatjuk azokat szinkronba a bioszféra eltartóképességével? A könyv - az állat-, növény- és emberbarát receptekkel együtt - ezeket a megkerülhetetlen kérdéseket járja körül."

Zero waste konyha - "Legyél zero waste bajnok! Tervezz, vásárolj és főzz pazarlásmentesen ezekkel az egyszerű, ötletes tippekkel! Használd fel az alapanyagokat az utolsó morzsáig, tedd izgalmasabbá a klasszikus recepteket, éld ki a kreativitásod az újrahasznosításban, és cseréld kisebbre a szemetesedet!"

 


 

nov.29. - ADVENT ÉS MIKULÁS

Zöld ötletek csizmába - Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre - ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé az ajándékozást, .

Adventi naptár készítése - Adventi naptár készítésével megkönnyíthetjük a karácsonyi  várakozást a gyerekek számára, sőt, akár őket is bevonhatjuk a készítésbe. Lássuk hát, hogyan, miből készíthetünk hulladékmentes, kreatív adventi naptárat!

 


nov.30. – CSINÁLD MAGAD

9+1 madáretető ötlet - Teljesen hétköznapi tárgyakat, vagy éppenséggel kidobásra ítélt csomagolóanyagokat is felhasználhatunk!

Téli madáretetés - Az énekesmadár-etetésen mindenkét fél, ember és madár egyaránt nyer, de csak akkor, ha ezt jókor és jól tesszük! Ebben segít az oldal.

 


 

dec.1. – ADJ MÁSOKNAK

Többet kellene osztoznunk? - Közelednek a téli ünnepek, így sokan a saját otthoni, családi ünneplésükre készülődés során időt szakítanak arra, hogy másokkal, gyakran a maguknál rászorulóbbakkal, megosszanak bizonyos dolgokat: élelmiszert, ajándékot, ruhákat, meleget, ... Az osztozás azonban "egész éves program" kéne legyen!

 


 

dec.2. - EGÉSZSÉG

Immunerősítő tippek vírusok ellen - Mit tehetünk gyerekeink és saját egészségünkért, vagy azért, hogy ha le is döntött bennünket egy kórokozó, enyhébb tünetekkel, hamarabb és szövődménymentesen túljussunk rajta.

 

Alternatív influenza-kezelés - Hagyományos népi gyógymódok, immunerősítés, számos hatékony, jól bevált módszer

 


 

dec.3. – ÉLETMÓD, PIHENÉS

Játszó/Házhoz társasjáték kölcsönzés - Remek - hulladékmentes! - ajándék karácsonyra is! Ránkszabottan kiválasztott 4 meglepetés társassal játszhatunk 8 héten át, az ország bármely pontján!

Go Goals – letölthető családi társasjáték a fenntartható fejlődési célokról - Az ENSZ megbízásából készült, 22 nyelven - magyarul is! - elérhető ingyenes társasjáték „Go Goals” („Hajrá célok!”) néven, kb. 8 éves kortól.

3 környezetbarát társasjáték - Három olyan társasjáték, amely nem terheli a környezetet, és játszva tanít a természet szeretetére

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Megosztás Megosztás