A méhek, és a növények is egyenrangú polgárok Costa Rica egyik külvárosában

Costa Ricába sok turista érkezik a természeti értékek miatt, de a városok ott sem arról híresek, hogy tiszta a levegő és tobzódik az élővilág. Az emberek ugyan szeretnek természetet védeni, ha messzi erdők sorsa miatt kell aggódni, de a közvetlen környezetüket hajlamosak elhanyagolni. Ez ellen próbált tenni a főváros, San José egyik külvárosa, Curridabat, ahol a bő évtizede működő, egyedülálló, tájhoz igazodó (és nem a tájat igazító) várostervezésnek köszönhetően emberek, növények és állatok egyaránt otthon érzik magukat.

Városi erdő vagy erdei város?

Curridabatban a várostervezés a növényekre és az állatokra is gondol

Fotó: Melissa Alvarez/Courtesy of GIZ/Biodiver_City Project

 

Az „Édes városnak” is hívott külvárosban minden méh, denevér, kolibri, pillangó, és őshonos növény a közösség tagjának számít, és mindent meg is tesznek azért, hogy a vadvilág képviselői jól érezzék magukat.

Ahhoz, hogy az ember- és vadvilágbarát várostervezés működni tudjon, hogy minden utcából ökofolyosó, minden kerületből működő ökoszisztéma, és az egészből egy hálózat legyen, ahhoz elsőként a beporzást végző rovarokat kellett megtartani és gyarapítani, nekik kellett élőhelyet teremteni – ők a kulcsfigurái az egész rendszernek. Az erdősítésnek köszönhetően csökken a légszennyezés, a fák kellemesen hűtik a környezetüket, a nagy számban és területen ültetett őshonos növények remek élőhelyül szolgálnak a beporzó rovaroknak, és számos állatfajnak. A kialakított zöld területek a városi infrastruktúra részei, és az általuk biztosított ökoszisztéma szolgáltatások számtalan előnnyel járnak a lakók számára.

 

 

A zöld folyosók javítják a levegő- és vízminőséget, helyet biztosítanak a pihenéshez, szórakozáshoz, és segítenek megőrizni a városlakók egészségét

Fotó: Melissa Alvarez/GIZ/Biodiver_City Project

 

 

Azzal, hogy megosztják az élővilággal az utcákat és tereket, Curridabat egy jellegtelen fővárosi kerületből példamutató és úttörő munkával a vadvilág menedékévé vált.

 

Fotó: Curridabat Önkormányzata

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com

 

 

 

 

Megosztás Megosztás