Mire figyeljünk, ha a házunk mögé erdőkertet szeretnénk?

Egy észak-karolinai fiatalember, Dan, néhány évvel ezelőtt nekifogott annak, hogy az újonnan vásárolt házuk mögötti, szeméttel borított, elhanyagolt területet kertté varázsolja. Az erdőkert jellegű, mára gyümölcsöző városi oázissá fejlődött kert történetét Dan Youtube videókban mutatja be saját Plant Abundance (~Növénybőség) nevű csatornáján.

A valóban figyelemre méltó kert kialakítása egyszerű alapelveken nyugszik:

1) Maradjunk nyitottak, tanuljunk: Dan nem szereti a kertjét "permakultúrásnak", "bio kertnek", vagy "erdőkertnek" hívni – minden irányzatból merít, és mindig nyitott az új inspirációra.

2) Mindennek az alapja a szintek kihasználása: Az erdőkertek kialakításánál nagyon fontos, hogy akkor tudunk minél több terményt betakarítani, ha megtanuljuk a rendelkezésünkre álló teret, azaz a kert minden szintjét függőlegesen kihasználni. Termesztenünk kell tehát gumós és talajtakaró növényeket, lágyszárúakat, cserjéket, alacsonyabb és magasabb fákat, és kúszónövényeket (ld. szőlő) is.

3) A növények szimbiózisa még nem feltétlenül jelent önfenntartó kertet: Dan több videóban is hangsúlyozza, hogy kertje egy kicsi városi kert, és ennek megfelelően kell gondozni is. Míg egy többhektáros erdőkertet jobban szabadjára lehet engedni, Dan-nek rendszeresen metszenie kell például a fáit, és egyéb beavatkozásokra is szüksége van ahhoz, hogy optimális termése legyen. Persze ha akarná, „elengedhetné a gyeplőt”, de betakarításkor valószínűleg mennyiségre és fajtára is kevesebb terményre számíthatna.

4) A napfényhez érteni kell, anélkül nem működik a dolog: A növények vertikális elrendezése akkor lesz sikeres, ha mindegyik hozzájut a számára szükséges mennyiségű fényhez, azaz ha – a terület tájolását, és a növények tulajdonságait figyelembe véve - fény-árnyék szempontjából minden növényünk megfelelő helyre kerül. A kert első három évéről szóló videókban Dan arra is mutatott példát, hogy egyes növények áldozatául eshetnek a túl sok árnyéknak, de ha ez a veszteség tervezett, akkor nem jelent gondot. A korai időkben ültethetünk például több egynyári növényt, amíg a bokrok, majd a kisebb-nagyobb fák el nem kezdenek rendesen nőni.

Természetesen nem csak ezt a négy pontot kell észben tartani, de kiindulásnak jó lehet azoknak, akik hasonló kert létrehozását tervezik!

Forrás: http://www.treehugger.com/lawn-garden/principles-behind-designing-backyard-food-forest.html

Képek forrása: https://www.youtube.com/user/plantabundance

 

Megosztás Megosztás