Napelempark lett egy Massachusetts-i öreg szénerőműből

A város lakói összefogtak a szennyező erőmű leállításáért – és az erőműben dolgozókról se feledkeztek meg.

Holyoke szénerőműve több, mint fél évszázadon át szennyezte a környék levegőjét. Mára az erőmű bezárt, a területén felállított 17000 napelem, és az állam legnagyobb tárolókapacitása tiszta energiát biztosít.

Az átalakulás a szénbányászat összeomlásának, és a helyi aktivisták munkájának köszönhető, akik aggódtak az asztmás betegek magas száma miatt. Először 2010-ben indítottak kampányt az erőmű bezárásáért, és egy év alatt több száz embert, cégeket és szakszervezeteket vontak be a mozgalomba. A kezdetektől elsődleges szempontok közé tartozott az erőműben dolgozók védelme is.

Az üzemeltető cég eleinte nem reagált az aktivisták megkeresésére, de a lakók nem adták fel, és a vállalatra gyakorolt nyomás végül meghozta az eredményét: elindult a kommunikáció. Tárgyaltak a terület megújuló energiatermelésre való használatáról, az alkalmazottak végkielégítéséről, a régóta az erőműben dolgozók nyugdíjazásáról, a fiatalok átképzési lehetőségeiről – és idővel mindez meg is valósult.„A szénipar hanyatlásával egy idő után elkerülhetetlen volt az erőmű bezárása” - mondja Alex Morse, Holyoke polgármestere. „De az aktivisták részéről gyakorolt nyomás felgyorsította és méltányosabbá tette a folyamatot. Segítettek támogatást is szerezni, amiből felmérhettük, miként tudnánk hasznosítani az erőmű területét, és a napenergia termelés életképes ötletnek bizonyult.”

Az erőmű 2014-ben zárt be, és 2017-re már működtek a napelemek. Bár a közösségi napelem park jóval kevesebb energiát termel, mint anno az erőmű (3 megawattot a 143 megawatt helyett), a tárolókapacitásnak köszönhetően nem csak akkor van áram, amikor süt a nap. Így a villamosenergia-árak is alacsonyak, és nem kell a szénnél ugyan tisztább, de szintén szennyező földgázból sem többet használni.

„Szeretnénk karbon-semleges közösséggé válni” - mondja Morse. „Minden egyes projekttel közelebb kerülünk a célhoz.”

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. áprilisi (112.) számában.

 

 

Forrás: https://www.fastcompany.com

 

Megosztás Megosztás