NUT ROAST – vegetáriánus karácsonyi „fasírt”

Hozzávalók a nut roasthoz

Hozzávalók a mártáshoz

  • 220g dió, mogyoró vegyesen
  • 220g zsemlemorzsa
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 tojás
  • só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 teáskanál friss oregánó vagy kakukkfű
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 100g reszelt Cheddar sajt
  • 1 közepes hagyma kockára vágva
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 paradicsom, kockára vágva
  • 125g gomba, finomra vágva
  • 300ml zöldség alaplé
  • 1/2 teáskanál oregánó vagy kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 nagy löttyintésnyi vörös bor
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy tepsit kikenünk.

A diót és mogyorót aprítógépben finomra őröljük, a zsemlemorzsával összekeverjük, majd félretesszük.

Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáaadjuk a zsemlemorzsához.

Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, a fokhagymát, az oregánót, a petrezselymet, a Cheddar sajtot, a sót és a borsot. Összegyúrjuk a diós-mogyorós keverékkel. 15 percig állni hagyjuk.

Cipót formázunk a keverékből, mait az előkészített tepsire helyeztünk, és 30-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a mártást. Egy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olajat. majd pirítsuk üvegesre a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, és addig főzzük, kevergetjük, amíg elpárolog a víz és barnulni kezdenek a paradicsomok.

Hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldség alaplevet. Forraljuk fel, és keverjük addig, amíg a szósz besűrűsödik.

Hozzáadjuk a gombát, fűszereket, vörösbort. 20 percig időnként megkeverve pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A roastot szeletelve, a mártással megöntözve tálaljuk.

Megosztás Megosztás