Hogyan pihenjünk és nyaraljunk kis környezeti hatással, felelősen?

Hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?

Különböző tanulmányok szerint a nyaralások környezeti hatása, vagy öko-lábnyoma 5 főbb tényezőből tevődik össze:

1. Utazás: hová megyünk és mivel?

A legjelentősebb hatás általában az utazáshoz kapcsolódik - minél messzebb megyünk, a hatás annál nagyobb.

Válasszunk a lakóhelyünkhöz közel fekvő célontokat.

2. Hulladékok/szennyvíz: hová kerülnek és mi lesz a sorsuk?

A szálláshely kiválasztásakor ellenőrizzük, hogy van-e lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, odafigyelnek-e a hulladék minimalizálására?

3. Étkezések: mit eszünk, azt hogyan termelték és hogyan került asztalunkra?

Érdemes utánajárni foglalás előtt, hogy a szálláson előnyben részesítik-e a helyi, szezonális, bio termékeket, ezekből készítik-e az ételeket?

4. Energia: a szálláshelyen hűtésre, fűtésre, világításra, stb. felhasznált energia

Fontos szempont, hogy a szálláshely energiahatékony legyen, ld. szobánként külön szabályozható fűtés/hűtés, világítás; természetes szellőztetés; és az is előny, ha megújuló energiát használnak.

5. Program: mit csinálunk nyaralásunk alatt?

Ügyeljünk rá, hogy a választott programok ne veszélyeztessék, zavarják a helyi élővilágot és a közösség életét. Azaz terepmotorozás helyett inkább önkénteskedjünk biokertészetben vagy vegyünk részt egy helyi természetvédő szervezet munkájában.

 

Top tipp haladóknak

Egy öko-turistának sem kell feltétlenül lemondania arról, hogy a tengerentúlra utazzon, és új kultúrákat ismerjen meg. Fontos azonban, hogy ezt milyen gyakran tesszük, illetve, milyen alaposan tervezzük meg utunkat, mennyire használjuk ki az alternatív lehetőségeket. Érdekes kikapcsolódást kínálnak az ún. „közösségi turizmus” kezdeményezések, amelyek a helyi közösség bevonásával, a helyi kultúrára és szokásokra építve kínálnak programokat. A nyaralók bekapcsolódhatnak a helyiek mindennapjaiba, és zöld projektekben is segédkezhetnek.

 

Amit még megtehetünk

Válasszunk környezetbarát szálláshelyet. Európában és Magyarországon a táblázatban látható fontosabb minősítésekkel és besorolásokkal találkozhatunk:

2021. jan. 1-jétől 2022. dec. 31-ig a "Zöld Szálloda 2021-2022" cím viselésére jogosult szállodák listája

További hasznos oldalak:

További tippek, olvasnivalók

 

Klímabarát nyári szünet - ötletek energiaközösségektől

Ha valakinek még nincs elég ötlete a nyárra, kukkantson bele az E.ON EnergiaKözösségek  2020/21-es évadának 3. versenyfeladatára érkezett zöld  programokba!

A klímabarát nyaralások részleteit a képekre kattintva érhetjük el.

 

 

 

 

Megosztás Megosztás