Őshonos gyümölcsfákkal a karbonsemleges működésért

Ahogy egyre inkább tudatosodik mindenkiben, mekkora kihívás elé állítja a klímaváltozás az emberiséget, egyre több magánszemély és szervezet dönt úgy, hogy karbonsemlegesen szervezi az eseményeit, vagy akár a teljes működését.

De hogy is lehetséges ez, és mit tehetnek ennek érdekében a cégek, szervezetek? Erről kérdeztük néhány olyan szervezet képviselőjét, amelyek már tettek lépéseket a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére és semlegesítésére.

Mit is jelent a karbonsemleges működés? A karbon-lábnyom egy olyan mutatószám, ami azt jelzi, mennyi egy személy, rendezvény, termék stb. teljes – közvetlen és közvetett – üvegházhatású gáz-kibocsátása. A karbon-lábnyomot általában tonna szén-dioxid egyenértékben (tCO2e) szokás megadni. Minél nagyobb valakinek vagy valaminek a karbon-lábnyoma, annál nagyobb az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása. Sokféle út létezik arra, miként csökkenthetjük tevékenységeink karbon-lábnyomát. A legjobb a meg nem történt kibocsátás, azaz ha igyekszünk oly módon élni, hogy az a lehető legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon. Ha pedig nem tudjuk elkerülni, utólag is tehetünk azért, hogy kevesebb kár érje a környezetet: semlegesíthetünk. A szén-dioxid megkötésére talán a legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldás, ha fákat ültetünk; a kibocsátás-csökkentés előtérbe helyezése mellett ezt a gyakorlatot követi a GreenDependent is már lassan egy évtizede.

Szervezetek és magánszemélyek számára egyaránt elérhető az a szolgáltatás, amely során a GreenDependent kiszámolja egy adott tevékenység – például rendezvény, repülőút vagy irodai működés – teljes CO2 kibocsátását, valamint azt is, hogy ez a kibocsátás hány darab őshonos gyümölcsfa ültetésével semlegesíttethető. A GreenDependent a fákat egy Zala megyei úgynevezett Tündérkertből szerzi be, amelynek küldetése az őshonos magyar fafajták (újbóli) elterjesztése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése. A fákat a felkérő szervezetek vagy személyek saját maguk is elültethetik, ha ezt nem tudják megtenni, akkor a GreenDependent az Iskolakertekért Alapítvánnyal karöltve oktatási intézményekhez juttatja el azokat. A karbonsemlegesítés menetéről és módszertanáról bővebben itt olvashatsz.

 



Számos szervezet igénybe vette már a GreenDependent karbonsemlegesítési szolgáltatását. A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH - Business Council for Sustainable Development in Hungary) tagjai vállalatok. A tanács célja a fenntartható fejlődés előmozdítása a tagvállalatai körében. A BCSDH elsőként egy üzleti ebédjének kibocsátását semlegesíttette 2017-ben, idén pedig már öt nagy rendezvényének lábnyomát semlegesíti vagy csökkenti faültetéssel, melynek költségeit a Leaseplan vállalta magára. 

A BCSDH tagjai között is terjed a példa: a Folprint Zöldnyomda teljes éves működésének semlegesítésére kérte fel a GreenDependentet, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó ALTEO a karácsonyi rendezvényét semlegesíttette, míg az E.ON az Energy Globe díjátadó gálát. De nem csak vállalatok választják ezt a szolgáltatást, a közép-kelet-európai régió természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteit tömörítő CEEweb vagy a fenntartható fogyasztással foglalkozó SCORAI is az ügyfelek között van, sőt, már többször kérték magánszemélyek is ezt a szolgáltatást repülőútjuk semlegesítése céljából. (Kislábnyom tippek egy felelősen repülő utazótól)



 

Márta Irén, a BCSDH igazgatója elmondta, a programjuk egyik fókusza maga a klímaváltozás, illetve ennek kezelése a vállalatok részéről, ezért evidens, hogy a nagyobb rendezvényeiket semlegesíttetik. Nem titkolt cél a példamutatás is, a BCSDH rendezvényein tapasztalt jó példákat sok más tagszervezet is átveszi. A rendezvényeik nem csak azért zöldek, mert semlegesítik a karbon-kibocsátást, a teljes szervezési folyamat során törekszenek a környezetbarát alternatívákra. Ennek érdekében a BCSDH rendezvényein csak helyi és szezonális élelmiszereket kínálnak és pontosan annyi ételt rendelnek, amennyi szükséges, a catering céggel egyeztetve minimalizálják az élelmiszerhulladékot, ha pedig mégis van maradék, azt a Budapest Bike Maffia segítségével rászorulókhoz juttatják el.

Márta Irén elmondta, nem minden catering szolgáltató készült még fel az ilyen igényekre, de egyre jobb a helyzet. Ők végül megtalálták azt a szolgáltatót, amelyik teljesen megfelel az igényeiknek, és azóta csak velük dolgoznak. Az igazgató asszony szerint a megbízóknak is felelőssége van abban, hogy a szolgáltatók is pontosan értsék, mit jelent egy klímabarát rendezvénymenü összeállítása. A trend mindenesetre pozitív, a cégek részéről egyre nagyobb igény van a környezetbarát rendezvényszervezési megoldásokra; Márta Irén például nemrégiben az UNICEO rendezvényén beszélt arról, miképpen lehet karbonsemleges eseményeket szervezni, és előadása hatalmas sikert aratott. Így hát joggal bízhatunk abban, hogy a szolgáltatók is képesek követni a piaci igényeket és egyre több klímabarát szolgáltatással találkozhatunk majd.

Márta Irén elve az, hogy a problémafelvetés nem elég, mellé mindig oda kell tenni a megoldást is, a faültetés pedig egy jól működő, széles körben alkalmazható megoldást jelent. A GreenDependent szolgáltatását azért választották, mert átlátható, nyomon követhető az egész folyamat, amely ráadásul nem csak a karbon-semlegesítésről szól, hanem többszörös környezeti- és társadalmi hasznot hoz.

Az őshonos gyümölcsfák terjesztésével hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, azzal pedig, hogy a fák iskolakertekben kerülnek elültetésre, környezeti nevelési célokat is szolgál. Az igazgatónő véleménye szerint az ültetésbe bevont gyerekek számára nagyon hatékony szemléletformáló egy ilyen esemény, hiszen a személyes tapasztalat mindig mélyebben rögzül, mint az iskolapadban elsajátított tudásanyag.

A Folprint Zöldnyomda a BCSDH tagjaként a tanács karbonméréssel foglalkozó munkacsoportjában is dolgozik, így találtak rá a karbonsemlegesítési szolgáltatásra, mondta el Fodor János, a nyomda kereskedelmi igazgatója. A nyomda már hosszú évek óta alkalmazza a semlegesítés módszerét a teljes működésére, így örömmel fogadták, hogy már hazai szolgáltató segítségét is igénybe vehetik ehhez.

A Folprint a BCSDH-hoz hasonlóan törekszik arra, hogy első lépésként a szén-dioxid kibocsátás mértékét csökkentse, így a működésük minden pontján előnyben részesítik a zöld megoldásokat. A Zöldnyomdában a papír FSC tanúsítással rendelkező megújuló forrásból származik. A gyártás auditáltan karbonsemleges, így amennyiben kérik, a megrendelők ezt feltüntethetik az itt készült kiadványaikon is. A nyomtatás alkoholmentes technológiával és növényi olaj bázisú festékkel történik. De nem csak a gyártás, hanem a teljes működés során odafigyelnek: ledes világítás van az irodában és a nyomdacsarnokban is, napenergiával állítják elő a melegvizet, fapellettel fűtenek, és az autóflotta beszerzésekor is a karbon-lábnyom csökkentését tartották szem előtt.

Fodor János kiemelte, hogy ezek az energiatakarékossági intézkedések kell képezzék egy környezetbarát nyomda karbonkibocsátás csökkentésének alapját, ezekkel ugyanis a felhasznált energia harmada, sőt akár kétharmada is megspórolható. A fennmaradó szennyezés semlegesítésére kínálhat jó megoldást a faültetés gyakorlata.

A nyomda dolgozói is elkötelezettek a zöld megoldások terén, már csak azért is, mert ezek pozitív hozadékait közvetlenül is megtapasztalják. A környezetbarát gyártási technológiának hála például a gyártócsarnokban nincs büdös, szemben egy hagyományosan működő nyomdával, mondta el Fodor. Nincs szükség drága elszívó rendszerekre sem, mivel nincs káros vegyi anyag kibocsátás sem. Az ügyfelek egy része kifejezetten a környezetbarát megoldások miatt választja őket, vannak köztük zöld szervezetek, illetve más területen tevékenykedő, de környezetileg felelős cégek is.

Ugyanakkor, mint a kereskedelmi igazgató elmondta, nagyon fontos az oktatás is, ezért minden árajánlatban felhívják a potenciális ügyfelek figyelmét a zöld megoldásokra, és keresik a csatornákat arra, hogy felhívják a vállalati szféra figyelmét a karbon-lábnyom csökkentésére, karbonsemlegesítésre és a faültetés fontosságára.

Mint a fenti szervezetek képviselőinek nyilatkozataiból is kitűnik, a faültetés egy igazoltan hatékony módszer a már megtörtént szén-dioxid-kibocsátás hatásainak ellentételezésére. Fontos ugyanakkor szem előtt tartanunk, hogy a klímatudatos vállalati működés vagy rendezvényszervezés első lépése mindig a kibocsátás csökkentése, amelynek része a megfelelő infrastruktúra használata éppúgy, mint a nem pazarló, szigorúan csak a tényleges igényeket kiszolgáló beszerzések. Az ilyen módon már csökkentett karbon-lábnyom ellentételezésének módszere lehet a faültetés, figyelembe véve azt is, hogy ennek hatása nem azonnali, hanem csak évek vagy évtizedek múltán jelentkezik.

 

Írta: Mihály Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában

 

 

Képek forrása: GreenDependent©

 

 

 


Megosztás Megosztás