Őszi kislábnyomos tippek

Mit kezdjünk az őszi falevéllel? Hogyan takarékoskodhatunk a téli fűtés kapcsán? Felkészültünk a fűtési szezonra? Alábbi tippjeink ezekben a kérdésekben segítenek eligazodni.


Ha zavar az avar...

…ne égesd el!! És a szomszédodat is beszéld le!
Itt az ősz, az óvodákban, iskolákban falevelek és gesztenyebábok kerülnek az ablakokba, a kert pedig kezd eltűnni a vastagodó levéltakaró alatt. Ha meguntuk a családi avar halomban hempergőzést, avarrugdosást, levélcsokor gyártást és levélkép alkotást, valamit kezdenünk kell a nagy mennyiségű falevéllel.

Ha egy mód van rá, ne akarjuk füstbe borítani a környéket, akkor se, ha nosztalgiarohamunk van gyerekkorunk őszi avarégetés-szaga után! Lapozzunk inkább bele a KÖTHÁLÓ (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) avaros szórólapocskájába és az „avarégetéskor kibocsátott káros anyagok” listájának áttekintése - majd kellő elborzadás - után, válasszuk önként a komposztálást! Így a lehulló levelekből nem légszennyezés, hanem értékes tápanyag lehet!
Jó hír: minden falevél komposztálható, még a diófalevél is!

További részletek és tennivalók tematikus tipp-gyűjteményünkben olvashatók.


Hűtés és mélyhűtés télen

Ha a fagyok idején a fűtésszámlán nem mindig sikerül spórolni, legalább az árammal tudunk takarékoskodni. Ehhez összegyűjtöttünk néhány jó példát, melyeket tapasztalataink szerint érdemes kipróbálni:

  • Nem mindent szükséges a hűtőszekrényben tárolni: a zöldségeket, gyümölcsöket télen hidegen tarthatjuk az ablakpárkányon vagy a lakás egy hűvösebb pontján is.
  • Ha megfelelőek a körülményeink és lehetőségeink, télen akár ki is kapcsolhatjuk a hűtőt! Például fűtetlen előtérben, erkélyen, teraszon, pincében, vagy akár a padláson is az ajtó közelében elhelyezhetjük a hűteni valókat zárható dobozban, ládában, régi hűtőszekrényben, stb.
  • Ugyanezt megtehetjük, ha konyhánk mellett/közelében hűvös kamra van, vagy van esetleg a kertünkben „hűtő-ház” – ld. képünkön.

További részletek és tennivalók tematikus tipp-gyűjteményünkben olvashatók.


Felkészültünk a fűtési szezonra?

Sokan nem tudják, hogy egy átlag magyar háztartásban a fűtésre megy el a család költségvetésének nagy része, pedig rengeteg energiát és pénzt megtakaríthatunk – és szén-dioxid kibocsátásunkat is jelentősen csökkenthetjük! – ha átnézetjük a berendezéseket, szigetelünk, átgondoljuk és megváltoztatjuk szokásainkat. Érdemes tehát megfontolni összegyűjtött tippeket, ötleteket!
A legfontosabb dolog talán megfogadni azt, hogy a karbantartás mindig hatékony módszer!

További részletek és tennivalók tipp-gyűjteményünkben olvashatók.


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 66. száma.

 

Megosztás Megosztás