Rájár a rúd a Monsantora: egyre többen mondanak nemet a gyomirtókra és génmódosított vetőmagokra

A Monsantot felvásárló Bayer részvényei 13 százalékot zuhantak, miután egy amerikai bíróság immár második esetben mondta ki, hogy a nagyvállalat gyomirtója rákot okozott. A Bayer ellen már 11 ezer pert indítottak a glifozát tartalmú gyomirtója miatt, így a befektetők joggal féltik a pénzüket.

A glifozát, amelyet a vegyipari óriás Roundup néven forgalmaz, a világ egyik legelterjedtebb gyomirtó készítménye, és a Monstanto (Bayer) egyik legfontosabb bevételi forrása. A San Francisco-i bíróság március végi másodfokú ítélete szerint a Roundup használata jelentős faktor volt abban, hogy Edwin Hardeman, egy észak-kaliforniai farmer rákos lett. Még idén 6 hasonló tárgyalás indulhat az Egyesült Államokban, összesen pedig 11 ezer gazda perli a céget, a legtöbbjüknél non-Hodgkin limfómát, egy nyiroksejtekből induló ráktípust állapítottak meg.

De nem csak a gyomirtók esetében bizonyosodott be a vegyipari cég bűne. Ismeretes, hogy a Monsanto agresszív üzletpolitikája, gazdálkodók ellen indított eljárásai miatt számtalan gazdát hozott kilátástalan helyzetbe. Csak Indiában 300 ezer öngyilkosságot hoztak összefüggésbe a Monsantoval 1995 és 2013 között, sok gazda a cég által forgalmazott készítmények megivásával vetett véget az életének. Ezért az indiai kormány programot indított a cég génmódosított gyapot vetőmagjainak kiszorítása ellen és az őshonos növények vetőmagjainak használata mellett.

 

Fordítás és összefoglaló: Mihály Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. áprilisi (112.) számában.

 

 

Források, képek forrása: 

https://www.independent.co.uk, https://www.nationofchange.org

 

Megosztás Megosztás