Svájc átáll az atomenergiáról a megújulókra

Svájc 2019 decemberében az országban működő négy atomerőművéből elsőként végleg leállította a 47 éve üzemelő mühlenbergi atomerőművet, és ezzel megkezdte az atomenergia fokozatos kivezetését az országban.

A fukusimai atomkatasztrófa komoly biztonsági aggályokat vetett fel, amelyek miatt a svájci kormány egy népszavazás keretében 2017-ben megkérdezte az állampolgárokat, hogy akarnak-e atomenergia helyett inkább megújuló energiát. A szavazáson a szavazópolgárok 42%-a vett részt, és 58%-uk a megújulókra voksolt.

Részben a népszavazás eredményeinek köszönhetően Svájc a jövőben nem épít új reaktorokat és a régieket is mind bezárja, amikor elérik az üzemidejük végét. A következő bezárandó erőmű várhatóan az 1969-ben épült beznaui lesz. A szomszédos Németország hasonló megfontolásból zárja be 2022-ig minden atomerőművét.

2017-ig az atomerőművek biztosították a Svájcban megtermelt energia 35%-át, 60% jött a vízerőművekből, és mindössze 5% a megújuló energiaforrásokból.

Az erőmű bezárásának nem mindenki örül, vannak, akik a svájci know-how-t, a sok évtizedes kemény munkát látják veszni. Az atomenergia ellenzői azonban ünnepelnek, szerintük sokkal hamarabb sort kellett volna keríteni a bezárásra, mert amíg az ország atomenergiát használ, addig nem fejleszti a megújuló energiaforrások használatát, ráadásul a jövő generációk feladata lesz a nukleáris hulladék kezelése.

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Forrás: https://www.reuters.com, https://magyarnemzet.hu, https://444.hu

 

Svájc nem csak az atomenergia kivezetésében jár elől, kapcsolódó cikkeink:

Népszavazás az egy-bolygós életmódról? Svájcban volt...

A 2000 wattos társadalom

 

További olvasnivaló: Paks nélkül lehetséges? Paks II nélkül a világ 2050

 

 

 

 


 

Megosztás Megosztás