Tavaszi szemezgető a Föld napjára

Minden csupa tulipán és cseresznyevirág, tagadhatatlanul megérkezett a tavasz.

Ideje megvalósítanunk a téli tervezgetéseinket a kertről, végtelen bringázásokról, túrázásról, a lakás vegyszermentes nagytakarításáról, és a tavaszi vadnövénysalátáról :-)

Zöldüljünk együtt a természettel!

Tippjeink tavaszra


A jó idő beköszönte számos lehetőséget tartogat arra, hogy energiatakarékosabbá és zöldebbé tegyük életünket.

  • Végre süt a nap – használjuk ki még inkább a természetes fényt!
  • Tartsunk kütyümentes délutánokat és napokat, töltsük ezt az időt a szabadban, ha tehetjük, szervezzünk csomagolásmentes pikniket vagy társasozzunk, olvasgassunk otthon!
  • Kiránduljunk és kiránduljunk még! :-) Aki a tavaszi természetre nem csak nappal kíváncsi, próbálja ki a vadkempingezés örömeit.
  • Kellemeset a hasznossal! Vegyünk részt az ország legkülönbözőbb helyein, nemzeti parkokban, erdőkben, völgyekben szervezett tavaszi szemétszedő túrákon: https://tavaszinagytakaritas.hu! Akik inkább a futást kedvelik, kipróbálhatják a szemétszedő kocogást, azaz a ploggingot.
  • Sétáljunk minél többet a mindennapok során is!
  • Ha eddig nem tettük, váltsunk autóról kerékpárra! A hideg már nem lehet kifogás :-)
  • Újult erővel vessük bele magunkat a kertészkedésbe, ami a finom és egészséges zöldségek és gyümölcsök mellett számos pozitív élettani előnnyel is jár.

 

A tavasz bővelkedik zöld világnapokban és nemzetközi akciónapokban is!


Nézzünk egy pár olvasnivalót, podcastot, program- és túraajánlót, amelyek segíthetnek közelebb vinni bennünket e napok céljaihoz.

április 22. – A Föld napja – Mi(T)eszünk a pazarlás ellen avagy majszolunk – Föld-napi beszélgetés a Munch.hu ételmentő közösség létrehozóival

május 10. – Madarak és fák napja - 2023 madara, fája, rovara, hala, vadvirága

Madarak és Fák Napja ünnep a Körös-Maros Nemzeti Parkban (május 10.)

május 15. – Nemzetközi klímaváltozási akciónap – A Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap hetében csatlakozzunk a többször használatos elviteles ételdoboz rendszert népszerűsítő RAKUN Dobozközösséghez

május 20. – A méhek világnapja – „Az emberek nem bírnák beporozni a virágokat” - podcast Botta-Dukát Zoltán ökológus-biológussal

május 22. – A biológiai sokféleség nemzetközi napja – 52 ötlet a biológiai sokféleség védelmében

május 24. – Európai nemzeti parkok napja

"Csemetétől a famatuzsálemig" tavaszi erdőtúra a Nénai tölgyhöz, Balaton-felvidék

Kenutúra a Fertő nádasában

 

 

Tavaszi nagytakarítás


A napsütés remélhetőleg meghozza a kedvünket a tavaszi nagytakarításhoz is. Mire érdemes odafigyelnünk? 

  • Az energiatakarékosság jegyében porszívózás helyett poroljuk ki a szőnyeget!
  • Semmiképpen se hagyjuk ki a takarításból az ablakokat és a lámpaburákat – ha ezek kellően tiszták, energiát spórolunk.
  • Csak természetes, lehetőleg ökocímkével ellátott tisztítószereket használjunk!
  • Próbáljuk ki a vegyszermentességet a mosás során is.
  • Hamarosan elővehetjük tavaszi ruháinkat is. Felesleges mindent kimosnunk - elég, ha kiszellőztetjük a ruhákat a friss levegőn!

 
HASZNOS ESZKÖZÖK
 
Ecet/Ecetes tisztítószer

  • Rendkívül sokoldalú tisztítószer, alkalmazhatjuk ablakpucolásra, szőnyegtisztításra, felmosásra, zsíroldásra, öblítésre, dugulás elhárításra, folttisztításra, vízkőtelenítésre, fertőtlenítésre és felülettisztításra (márvány és cement kivételével).
  • Gombaölő hatása miatt a rosszul szigetelt lakásokban penészfoltok elleni küzdelemben is hasznos eszköz.

Citromsav

  • A citromsav egy természetes, szagtalan, gyenge sav, amely kiváló vízkőoldó tulajdonsággal bír.
  • Széles körben használható konyhában vagy fürdőszobában minden fajta felület (fém, csempe, műanyag, stb.) illetve háztartási gépek (kávé- teafőzők, mosógép, mosogatógép) vízkőtelenítésére.

Szódabikarbóna

  • A szódabikarbóna a mosószódáéhoz hasonló hatású, de annál kevésbé lúgos kémhatású, vízben jól oldódó, környezetre ártalmatlan anyag.
  • Számos tisztítószert, vegyszert vagy kozmetikumot ki lehet váltani vele. Használhatjuk önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve, súroló-, és általános tisztítószerként, zsíroldóként, de fertőtlenítésre, mosásra és folteltávolításra is kiváló. Lefolyótisztításra ecettel és forró vízzel együtt alkalmazzuk.

Ünnepeljük a tavaszt azzal (is), hogy nem csak a fagyokban hordott vastag ruháinktól szabadulunk meg, hanem a lakásban a port vastagon fogó használhatatlan vagy számunkra felesleges dolgoktól is! Hogy melyek ezek ITT kiderül!

 

 

 

 

Képek forrása:

GreenDependent ©, Munch.hu, https://ideas.ted.comhttps://cukimamik.hu

 

 

 

 

 

 

 
Megosztás Megosztás