Tree Circles - környezeti-szociális célú faültetés

2020-ban az angliai Schumacher Intézet, az indiai SCAD (Social Change and Development) és a magyar GreenDependent új együttműködésbe kezdett, amelynek a Tree Circles nevet adták. Az együttműködés lényege, hogy a környezeti, szociális, nevelő, közösségépítő célú faültetéseket erősítsük, sokasítsuk, népszerűsítsük, a különböző módszereket kölcsönösen megismerjük.

 

 

Ilyen sokcélú faültetéseket szervez a SCAD és a GreenDependent is már évek óta, sok pozitív eredménnyel, sikeresen, részben adományok, részben egyéb támogatások és együttműködések segítségével (részletesebben ld. SCAD, GreenDependent). Indiában a fákat a SCAD neveli, majd falusi önsegítő és önszerveződő közösségek bevonásával ülteti el különböző környezeti és társadalmi célok figyelembe vételével, mint például a klímaváltozás hatásainak enyhítése, a talajerózió megakadályozása, élelmiszer- és takarmánytermelés stb.  Magyarországon a GreenDependent a fákat Kovács Gyula Tündérkertjéből szerzi be, és iskola-, valamint szociális céllal létrehozott kertekbe ülteti el a helyi kerttulajdonosok bevonásával.

 

 

 

A szélesebb körű megismerés és információcsere érdekében 2021 januárjában egy két délutános, angol nyelvű online műhelymunkát is szerveztünk "The Importance of Trees for People and Planet" címmel, ahol közreműködő szakértők segítségével mutattuk be elméleti és gyakorlati szempontból is, hogy miért is fontosak a fák, és a körülöttük kialakuló "fa körök". A rendezvényről a beszámoló magyarul is olvasható, és az előadások megnézhetők online (1. délután, 2. délután, program).

Az online rendezvényre befolyt részvételi díjakból és egyéb adományokból Indiában és Magyarországon is ültetünk fákat 2021 tavaszán, Magyarországon összesen 45 őshonos gyümölcsfát.

Ha szeretné, szeretnéd támogatni a GreenDependent faültetését a "TreeDependent - fákkal felelősen" program keretében, a következő oldalon lehet ezt megtenni: http://greendependent.org/index.php?

1 db fa beszerzésének, szállításának, ültetésének, és az ültetésről fényképes beszámoló készítésének ára: 3.000 Ft. Beszámolót általában egy-egy ültetési évszak (tavasz ill. ősz) befejeztével készítünk.

Nagyobb adományok esetén az adományozónak külön jelentést is készítünk, ebben az esetben kérjük, hogy írjanak nekünk az info@treedependent.org címen.

Ha a Tree Circles együttműködést szeretné valaki támogatni - amely esetben az adományozott összeg indiai és magyar faültetések között oszlik meg, a következő oldalon keresztül teheti meg: https://convergence-alliance.org/tree-circles/our-scheme/

 

 

 

Zárásként, így ültettünk a COVID előtt és a COVID alatt a TreeDependent program keretében iskola- és szociális célú kertekben:

 

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©, SCAD ©

 

 

 

 

Megosztás Megosztás