Tudod mekkora a banánod karbon-lábnyoma?

Aki egy kicsit is próbál energiatakarékosan élni, általában mindenhonnan ugyanezen hasznos tanácsokkal látják el: repülj kevesebbszer, éjszakára állítsd alacsonyabb hőfokra a fűtést, cseréld energiatakarékosra a villanykörtét stb. De mi a helyzet a többi dologgal?

Ebben lehet segítségünkre ez a könyv, amelynek írója utánajárt majdnem minden tevékenység vagy előállított termék karbon-lábnyomának egy csésze teától vagy egy üveg bortól kezdve a hétvégi síelésig és a vulkánkitörésig.

Így most már rendelkezésünkre állnak olyan számadatok, amelyek segíthetnek abban, hogy az életmódunkat alakító mindennapi cselekedeteink és fogyasztási szokásaink súlyával tisztába legyünk és döntéseinket felelősségünk teljes tudatában hozhassuk meg.

Egy banán karbon-lábnyoma meglepően kicsi ahhoz képest, amennyi hasznos tápelem található benne, és köszönhető mindez annak,hogy a banánok érleléséhez nem szükséges üvegház, és bár gyakran messziről hozzák őket, hajóval szállítják a gyümölcsöt, végül pedig általában nem szükséges csomagolni.

1 banán lábnyoma 80 g CO2e*, 1 kg banáné pedig: 480 g.

Természetesen, azért vannak a banánnal is „gondok”... A közel 300 fajtából szinte mindenhol egyetlen egyet termesztenek, és gyakran intenzív körülmények között, a munkásokat kizsákmányolva. Ha eszünk banánt, keressünk méltányos kereskedelemből származót!

Összehasonlításképp... azért a helyben termesztett alma, nem is beszélve a saját kertünkben szedett almáról, kisebb lábnyomú:

  • Alma saját kertből: 0 g CO2e
  • Helyben termett alma szezonban: 10 g CO2e
  • Átlagos alma: 80 g CO2e
  • Messziről szállított, hűtőházban tárolt alma: 150 g CO2e

 

*CO2e: szén-dioxid egyenérték, amely azt jelenti, hogy minden üvegházhatású gáz szén-dioxidba átszámított kibocsátását tartalmazza

Megosztás Megosztás