Vagány csajok, lázadó lányok, modern nénik

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két szerző, akik 100 különleges hercegkisasszony életét írták és rajzolták le...

A jelenleg zajló iskolamentes napokban sok szülő, pedagógus, nevelő a következetes tananyag-leadás és –számonkérés hiányáért aggódik, ezért bemutatunk két olyan könyvet, amelyek amellett, hogy ismeretet közölnek, nyitottságra, bátorságra és elfogadásra nevelik a fiúkat, lányokat egyaránt.

Az Esti mesék lázadó lányoknak nevű kiadvány hat éven felüli gyerekeknek ajánlott két kötetes könyv, amely kötetenként 100 világhírű és szakterületén eredményes nő történetét mutatja be. Mindegyik lány/nő/csaj története valamilyen szempontból példaértékű, annak ellenére, hogy a világ minden tájáról, teljesen különböző háttérrel indultak az életbe. Tevékenységük is egészen más korban és más szakterületen zajlott, művészetektől a tudományig a közösségszervezésen keresztül.

A kötetek első angol nyelvű kiadásuk közösségi finanszírozással jött létre a Kickstarter oldal segítségével. Rekordot döntött az ötletre adományozott összeg és annak a gyors időtartama.

A hőscsajok történeteit tartalmazó könyvek által létrehozott márkanév kívül más termékek forgalmazását is lehetővé tette: táskák, határidőnaplók, pólók kaphatóak, amelyek szellemiségükben illeszkednek a könyvek üzenetéhez vagy viselésük a női kezdeményezés létjogosultságát továbbítja a külvilág felé.

A szerzők nem először szólnak a gyerekolvasókhoz, Elena Favilli (díjnyertes újságíró és médiavállalkozó, a Timbuktu Labs alapítója és vezérigazgatója, és ez az ötödik gyerekkönyve) és Francesca Cavallo (többkötetes szerző és díjnyertes színházi rendező, a Timbuktu Labs alapítója, kreatív igazgatója, akinek ez a hetedik gyerekkönyve) Timbuktu Labs egy innovatív gyerekmédia-központ, amelyet a könyv szerzői alapítottak.

A 2016 majd 2018-ban megjelent két kötetet már 47 nyelvre fordították le, magyar nyelven 2018-ban jelentek meg.

A gyerekirodalomban elindított egyfajta lavinát a női példaképek bemutatásában, hiszen ezután jelent meg a két csak magyar vonatkozású kötet: a Magyar mesék lázadó lányoknak és az 50 elszánt magyar nő . Legalább ennyire érdekesnek tűnik a román nyelvű és vonatkozású Nesupusele című két kötetes kiadvány is.

A könyvek tartalmáról nem árulunk el többet, mindenki próbálja meg elolvasni és a környezetében élő gyerekeknek bemutatni. A mindennapjaink lelassultak, de ugyanakkor óráról órára, sőt percről percre, más helyzethez kell alkalmazkodnunk. Most van legjobban szükségünk kreativitásra, friss ötletekre és olyan valós történetekre, amelyekben egy reményteli megoldás a végkifejlet.

 

Szerkesztette: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. februári (118.) számában.

 

 

Forrás: https://www.rebelgirls.com/

Képek forrása: www.mora.hu

 

 

 

 

Megosztás Megosztás