(Víz)felfogás kérdése, hogy bírja a kert a nyarat...

Fitrianék szürkevíz-gyűjtögetése

Jó pár hete küzdöttünk már a kert életben tartásáért, amikor egy júliusi napon kihúztuk a csövet a falból - a fürdőszobai csap lefolyócsövét - és belelógattuk egy vödörbe. Nem tudom, miért vártunk ilyen sokáig, de végre nem csak a mosógépből/zuhanyzásból felfogott szürkevizet hasznosítjuk. Napi 5-10 vödörnyi plusz locsolóvizünk lesz így, vidámodnak az eddig kevésbé locsolt bokrok és fűszernövények. Mosni mosódióval mosunk, a szappan, sampon, fogkrém is természetes összetevőjű, vegyszer nem kerül a talajba.

  • NAGYON fontos: nem mindegy, milyen vizet öntözünk ki, a vízbe kerülő szappan stb. összetétele fontos (legyen természetes összetevőjű, 100%-ban biológiailag lebomló), mindenképp ellenőrizzük le, nézzünk utána! Ez a víztakarékos, lelkes Olvasók feladata. Az is fontos szempont, hogy mennyire "tömény" a keverék... (a natúr/kézműves szappanok pH-ja általában alacsonyabb, mint a hagyományos szappanoké!
  • VISZONT: ha nem is használhatjuk a vizet öntözésre, ruhák áztatására, WC öblítésre mindenképp, a víztakarékosság érdekében.
  • Nehéz átállni új fogyasztói szokásokra? A gyerekek boldogok, hogy "életet mentünk", vizet spórolunk (akár vezethetik táblázatban, hogy mennyit), a felnőtteknek maxi a vízszintet kell figyelni és kiballagni a vödörrel.
  • És ez csak egyetlen csap. De lehet ezt komolyabban is művelni! Pl. a zuhanyvíz kiskádba gyűjtésével, alomszék használatával, mélymulcsozással.

 

Bővebben a szürkevízzel való öntözésről: „A háztartási szürkevíz szappan- és mosószertartalma nem káros a növényekre, ha nem tartalmaz fehérítőt, fertőtlenítőszert, és erős hatású tisztítószereket. Ne használjuk a vizet közvetlen fogyasztásra szánt, nyersen fogyasztott növényekre.”

 

 

Antal Orsolya, GreenDependent

Kép: Antal Orsolya ©

2022. július 22.

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás