Zöld Bálint-nap

Akár kedveljük a Valentin-napozást, akár nem, zölden gondolkodóként ünnepelhetjük Bálint-napon a minket feltétel nélkül szerető és tápláló Természetet is :) Például azzal, hogy nem vásárolunk felesleges ajándékot, csomagolást, üdvözlőlapot, virágot!

Ha azonban mindenáron szeretnénk valamivel meglepni párunkat/szeretteinket, íme, néhány szempont, amit érdemes megfontolni!

Készítsünk saját ajándékot – Legoszív, vers, kötött sál, kinek mire futja a kreativitásából :) Két, gyerekekkel is elkészíthető ötletet találunk itt.

Ajándékozzunk öko csokit - Méltányos kereskedelemből származó, Rainforest Alliance VerifiedTM védjeggyel vagy UTZ logóval ellátott biocsoki jöhet csak szóba!

Küldjünk elektronikus képeslapot – Szeretjük az állatokat? Íme néhány képeslap a World Wildlife Fund-tól.

Vegyünk helyi cserepes (!) virágot - Semmiképp se importált, rovarirtószeres vágottvirág-csokrot ajándékozzunk!

Ne vegyünk „koszos” aranyat – Egy átlagos aranygyűrű legyártása több mint 20 tonna bányászati hulladékkal jár! Vásároljunk arany ékszert (és felelős forrásból származó drágakövet) attól a 90 kereskedőtől, akik az Earthworks kezdeményezéséhez csatlakozva elkötelezték magukat a környezetpusztító bányászati gyakorlat ellen. (A "tiszta" aranyról ld. még: 24. és 80. Kislábnyom hírlevelekben.)

Szakítsunk a megabankokkal, támogassuk helyi bankokon keresztül a helyi közösségeket – Az Egyesült Államokban egy Green America nevű non-profit, a zöld gazdaság népszerűsítéséért dolgozó szervezet minden Bálint-napon arra biztatja az embereket, hogy szakítsanak óriásbankjaikkal, és tegyék a pénzüket olyan helyi bankokba és takarékszövetkezetekbe, amelyek többek között a helyi társadalmi kezdeményezéseket, és zöld projekteket is támogatják.

Jó tett helyébe lelki békét  – idén febr. 14-én, és az év többi napján is, szánjunk időt és energiát arra, hogy kedvességet, figyelmességet és együttérzést tanúsítunk mások, akár idegenek iránt is. Remek ötleteket találunk „véletlenszerű kedvességekre” például ezen az oldalon!

Támogassunk - Adakozzunk kedvesünk/szerettünk nevében nemzetközi vagy hazai zöld szervezeteknek.

Forrás és további ötletek: http://www.earthshare.org/2014/02/vday.html

Bálint-napi randiötletek otthonra

Nem kell mindenáron házon kívüli programot szervezni, és vagyonokat költeni – otthon is legalább olyan jól érezhetjük magunkat, sokkal kevesebb pénzből :)
1. Keverjünk koktélt, rendeljünk vacsorát: Nem kell főzni és a koktélkeverés is jó mulatság.
2. Öltözzünk fel az alkalomra: ha az esti pizsamát vagy otthonülős cuccainkat valami romantikusabbra és elegánsabbra cseréljük, egész más lesz hirtelen a hangulat!
3. Ne a nappaliban üljünk:  fedezzük fel a lakás sarkait, keressünk új helyszínt a borozáshoz, beszélgetéshez. Nézzünk filmet a padlón fekve, mint gyerekkorunkban :)
4. Pizza és film – az elszúrhatatlan program: Elszúrhatatlan, feltéve, ha olyan filmet nézünk, amit mindketten szeretnénk
5. Társasozzunk: számtalan izgalmas játék, pattogatott kukorica, és egy végtelen este :)
6. Randizzunk reggel – Ki mondta, hogy randizni csak este lehet? Napfelkeltekor legalább olyan jó együtt tölteni néhány lusta órát. Reggelit az ágyba!

Cikk és kép forrása: http://www.treehugger.com/culture/8-ideas-fun-date-nights-home.html

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 93. száma.



 

Megosztás Megosztás