Zöld és klímabarát iskolakezdés kicsiknek és nagyoknak

Még javában tart a nyár, de a szülők és az új iskolába készülő gyerekek gondolatai talán már el-elkalandoznak az őszi tanévkezdés felé. Az alábbiakban abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan is készüljünk fel a tanévre, és – ha érinti családtagunkat – a kollégiumi életre a fenntarthatóság jegyében.

 

Csak olyan dolgokat szerezzünk be, amelyekre valóban szükség lesz az iskolaévben! Első lépésként készítsünk leltárat! Nézzünk körül otthon és írjuk össze, mi az, amit még tudunk használni, ld. ruhák, cipők, iskolatáskák, egyéb felszerelés (ceruzák, tollak, vonalzó stb.).

Amit lehet, vegyünk használtan! Ha bútorra (íróasztal, szék), biciklire vagy egyéb másodkézből is beszerezhető termékre van szükségünk (ld. alig használt iskolatáska), nézzünk szét valamelyik internetes piactéren vagy adományboltban. Szervezhetünk iskolacucc-cserét is a szomszédainkkal, barátainkkal, gyermekünk iskolatársaival közösen.

Kölcsönözzünk! A zeneoktatásban használt hangszereket, egyes sportfelszereléseket, kötelező olvasmányokat kölcsönözhetjük is! Csak azért ne vegyünk vadiúj trombitát, mert a gyermekünk ebben az évben azt szeretné kipróbálni a tavalyi gitár helyett.

Válasszunk környezetbarát tollakat, ceruzákat, irodaszereket! A listánkon szereplő írószerekből szerezzünk be környezetbarát változatot. Figyeljük a termékeken a környezetbarát jelzéseket!

Ne halmozzunk fel felesleges készleteket! Azokból a dolgokból, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek a suliban - ld. ragasztó, színes ceruza, sorkihúzó filc - nem kell nagyobb mennyiség!

Vigyázzunk az iskolai felszerelésre! Kérjük meg gyermekeinket, hogy próbálják használható állapotban megőrizni a beszerzett holmikat. Egyrészt azért, hogy ne kelljen mindenből újat venni a következő évben, másrészt azért, hogy továbbadhatóak legyenek testvéreknek, barátoknak stb.

Csökkentsük a papírhasználatot! Bár a gyerekek nagy része gyakorlott internethasználó, a házi feladatok nagy része továbbra is papíron készül - ahogy papírra jegyzetelnek és írnak dolgozatot is a diákok. Ettől függetlenül otthon odafigyelhetünk a papírfogyasztásra! Olyan füzetet/jegyzetfüzetet/mappát vegyünk, amely újrahasznosított, fehérítetlen papírból vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából (FSC) készült. Keressük a terméken a környezetbarát termékjeleket! Írjunk, nyomtassunk a papír mindkét oldalára.

Nem mindegy, mibe tesszük a tízórait! A tízórait, ebédet, uzsonnának valót tegyük mosható, újrahasználható, PVC-mentes, hőtartó dobozba. Ne használjunk eldobható csomagolást (papír- vagy műanyag zacskó, alufólia, folpack stb.) és papírszalvéta helyett vegyünk inkább textilt (pl. ilyet), vagy akár készíthetünk is. Az innivalót töltsük kulacsba!

Mit csomagoljunk? Egészséges, szezonális, lehetőleg helyben termelt alapanyagokból készítsük a szendvicset/falatoznivalót (ötletek itt). A gyerekeket vonjuk be a hozzávalók kiválasztásába, így valószínűbb, hogy meg is eszik, amit kapnak. Próbáljunk minél többször gyümölcsöt is adni a tízórai mellé; nem csak egészségesek, de a csomagolásuk is lebomlik :-)

Séta, bicikli, busz: bejárás autó nélkül: Környezeti szempontból a séta vagy a bicikli a legjobb megoldás az iskolába járásra és az autózás a legrosszabb. Ha az iskola kilométerekre van, használjunk tömegközlekedést.

A kisebb autóforgalomnak köszönhetően csökken az üzemanyag-fogyasztás, a káros anyagok kibocsátása, és kevesebb lesz reggel és délután a dugó az iskolák, óvodák környékén. Ha muszáj autózni, a szülők összefoghatnak, és vihetik telekocsival felváltva a gyerekeket.

 

ZÖLDEN A KOLLÉGIUMBAN

A környezettudatos iskolakezdés nem csak az otthonról suliba járóknak kihívás, sőt! Még inkább fejtörést okozhat azoknak a diákoknak, akik kollégiumi szobában vagy albérletben kezdik az új tanévet. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi ötletekkel.

A kollégiumban is igyekezzünk az otthoni zöld gyakorlatot megvalósítani: ne pazaroljuk az energiát, figyeljünk a vízhasználatra, tartsunk növényeket a jó levegőminőségért, legyen kapcsolós elosztónk stb.

Használjunk használtat

Ha hiányos a berendezés a szobában, ld. elkelne még egy szék vagy egy asztali lámpa, nézzünk körül a helyi beszerzési lehetőségek között, és ha lehet, vásároljunk használt bútort. Nézzünk körül az online piactereken, ahol a termékeket település szerint is kereshetjük.

Figyeljünk a hűtőre

A legjobb, ha többen használunk egy nagy hűtőt (általában a közös konyhában van is), de ha mégis sajátot szeretnénk, válasszunk energiatakarékosat. Ha a tél elég kemény, jó öreg koleszos szokás szerint kiakaszthatjuk az ablakba a hűtenivalót :-)

Főzzünk közösen

A leginkább fenntartható, ha együtt főzünk a barátainkkal – nem csak olcsóbb, takarékosabb, de jó buli is. Kísérletezhetünk izgalmas receptekkel, és kidolgozhatunk egy rendszert a feladatok (zöld bevásárlás, főzés, rendrakás) megosztására.

A fény is számít

Az új LED-égők fénye szuper, nagyon kevés áramot használnak, és szinte örökké tartanak. Szerezzünk be ilyeneket, és ha kiköltözünk is, hagyjuk inkább hátra a következő lakónak, ezzel is népszerűsítve a környezetbarát égőket!

Zöldítsük a kollégiumot

Nézzünk utána, hogy nálunk vannak-e zöld törekvések, létezik-e koleszzöldítő csoport! Ha igen, csatlakozzunk, ha nem, kezdeményezzük a létrehozását és szervezzünk a diáktársak számára tudatosságnövelő akciókat, zöld programokat. Rengeteg dolgot tehetünk egy fenntarthatóbb közösség kialakításáért, kezdve a szelektív hulladékgyűjtés megvalósításától (sörös dobozok külön), az energiatakarékosságon (gyertyafényes bulik, kütyümentes esték) és helyi élelmiszer fogyasztásán át (nagyi sütije és savanyúságai, piacozás) a közösségi tárgyhasználatig (hajszárító- és autómegosztás).

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júliusi (108.) számában.

 

 

Források: Kislábnyom tippek - Zöld iskolakezdés, Kislábnyom tippek - Klímabarát iskolakezdés

Képek forrása: https://www.treehugger.com, https://www.istockphoto.com, http://robinsnest-retreats.com

Megosztás Megosztás