Zöld film- és zeneajánló

 

Film- és videógyűjtemények

Másfélfok.hu filmajánló - 11, az éghajlati és környezeti válságot, valamint a lehetséges megoldásokat boncolgató dokumentumfim, amelyek magyarul vagy angolul elérhetők online

One Earth Filmfest – környezetvédelmi filmek nemzetközi fesztiválja

Az oldalon 2012-től böngészhetjük a fesztiválon eddig szerepelt filmek listáját.

Earth Focus videók (Link TV) – az „Earth Focus" egy online környezetvédelmi hírmagazin, amely oknyomozó, tényfeltáró riportokat közöl a változó környezet és annak emberekre gyakorolt hatásai témában. Az oldalon számtalan érdekes és tanulságos videót találunk.

 

Rövidfilmek

A Blue Man Group üzenete (angol)

Tainted tin: the deadly cost of smart phones - Szennyezett ón: Az okostelefonok halálos ára (angol)

The Story of Stuff - Tárgyaink története videók (angol)

Tárgyaink története (magyar) - A Tárgyaink története projekt célja, hogy megváltozzon a tárgyak előállításának, használatának és hulladékká válásának gyakorlata egy boldogabb és egészségesebb bolygó érdekében.

There’s No Tomorrow - Nincs holnap (angol) – A növekedés korlátai és a jövő

Top 5 tips for saving energy in your office -

Az öt legjobb tipp irodai energiamegtakarításhoz (angol)

GOOD: Vampire energy - Az energiavámpír (angol)

Why everything will collapseMiért fog minden összeomlani (angol)

Climate Chronicles: PRE-EXPLOITED - Kihasználva (2021, szerb, angol felirattal) - "A Climate Chronicles alkotói, Seres Flóra, Bessenyei Gábor és Tari Péter a nyugat-szerbiai Loznica vidékére visznek el bennünket, ahol egy ausztrl bányavállalat, a Rio Tinto óriási területű, a helyiek földterületeit is felzabáló lítiumbányát akar nyitni." (telex.hu, 2021.11.05.)

 

Filmek (időrendben)

Koyaanisqatsi - A QATSI trilógia első része, rendezte: Godfrey Reggio, 87 perc (1982, angol). A dokumentumfilm címe egy hopi indián szó, azt jelenti "kizökkent világ". Az 1975 és 1982 között forgatott film két világ - a városi élet és technológia és a természet - összeütközésének apokaliptikus víziója. A filmek honlapja: http://koyaanisqatsi.org/

The End of SuburbiaA külvárosi lét  vége, rendezte: Gregory Greene, 52 perc (2004, angol) - Az amerikai külvárosok nem léteznének olcsó kőolaj nélkül. Mi lesz velük, ha elkezd fogyni az olaj? A film honlapja: http://www.endofsuburbia.com/

An Inconvenient Truth - Kellemetlen igazság, rendezte: Davis Guggenheim, 100 perc (2006) - Oscar-díjas dokumentumfilm a környezetről, az emberiség sürgető bolygómentő teendőiről, meglepő szereplőkkel.

The Power of Community - A közösség ereje – Hogyan élte túl Kuba az olajcsúcsot?  54 perc (2006, magyar szinkronnal) Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a rendszerváltás, Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetunió nem tudott tovább energiasegélyt adni. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos átalakuláson, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, amely nem függ a fosszilis energiaforrásoktól.

The Age of Stupid - A hülyeség kora, rendezte: Franny Armstrong, 92 perc (2009) - A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. „Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?” - teszi fel a kérdést a főszereplő idős történész, számára már archív, 2008-as filmfelvételek nézegetése közben.

A Farm for the Future - A jövő farmja, rendezte: Rebecca Hosking, 48 perc (2009, magyar felirattal) - A BBC filmje Rebeccáról szól, aki természetfilmes karrierjét feladva úgy dönt, hogy hazaköltözik Angliába, átveszi a családi farm irányítását, és megpróbálja azt átalakítani egy természetközelibb, alacsonyabb energiafogyasztású, fosszilis energiaforrásoktól független gazdasággá.

Home - Otthonunk, rendezte: Yann Arthus-Bertrand, 93 perc (2009, magyar szinkronnal)

Dirt! The movie - Föld! A film,  rendezte: Gene Rosow, BillBenenson, 86 perc (2009, magyar felirattal) A dokumentumfilmben végigjárhatjuk az utat a föld keletkezésétől a jövőnket fenyegető pusztulásáig, megismerhetjük a föld környezeti, gazdasági, társadalmi és politikai hatásait. A világ különböző pontjain felkeresett, a földdel és a földek megmentéséért dolgozó szakértők beszélnek arról, hogyan lehet tiszteletben és kölcsönös hasznot nyújtó kapcsolatban létezni a talpunk alatt élő talajjal.

The Untold Story of Planned Obsolescence - A tervezett elavulás titkos története, rendezte: Cosima Dannoritzer, 53 perc (2010, magyar szinkronnal) - Valamikor a fogyasztási cikkeket tartósra tervezték. Az 1920 -as években azonban üzletemberek egy csoportja rájött, hogy minél tovább tartanak a termékeik, annál kevesebb lesz a profit. Így született meg a tervezett elavulás, amelynek a lényege, hogy a gyártók szándékosan lerövidítik termékeik élettartamát az eladások növelése érdekében. De hova vezet ez egy véges erőforrásokkal bíró bolygón?

The Economics of Happiness - A boldogság gazdaságtana, rendezte: Helena Norberg-Hodge, 68 perc (2011, angol) - A helyi közösségek és gazdaság megerősítése segíthet szétesőben lévő világunk – az ökoszisztémák, a társadalmak és saját magunk - helyreállításában. A film honlapja: https://www.localfutures.org/

Voices of The Transition - Az átalakulás hangjai, rendezte: Nils Aguilar, 66 perc (2012, angol) - Az Átalakulás hangjai egy független, lelkes és szenvedélyes munkával létrehozott dokumentumfilm, a gazdálkodók és közösségek válasza az élelmiszerellátás bizonytalanságára. Nem csak a túlélésről szól, hanem arról is, hogyan gyarapodjunk és javítsuk életminőségünket.

In Transition 2.0Átalakulásban 2.0, 66 perc (2012, angol) - Az Átalakulásban című filmben megnézhetünk néhány „átalakuló várost”. Olyan emberekkel találkozhatunk, akik szerint a klímaváltozás enyhítése és az energiaválság kezelése nem várhat egyezményekre, ezért a saját környékükön, a barátokkal, szomszédokkal együtt próbálnak kialakítani egy ésszerűbb életvitelt. Az 1.0 film rövidítve magyar felirattal megtekinthető ITT.

A Nagy Fafilm - This Tree Is Big, rendezte: Molnár Attila Dávid, 53 perc (2014, magyar)) - Egy Gerecsében lévő öreg kocsányos tölgy életét meséli el a dokumentumfilm, amely négy évszakon keresztül örökíti meg a fa matuzsálem körülö gazdag élővilág történéseit.

How to Enjoy the End of the World - Hogyan élvezhetjük a világvégét?, Dr. B. Sidney Smith előadása, 63 perc (2019, magyar felirattal)

Climate Change: The Facts - Klímaváltozás: A tények, 57 perc (2019, magyar felirattal) - A BBC 2019-ben vetített dokumentumfilmje az egyik legjobb összefoglaló az éghajlatváltozás hatásairól és okairól. A tények között nem kisebb ember segít eligazodni, mint Sir David Attenborough, és a film már foglalkozik a Greta Thunberg által 2018-ban indított, de igazán 2019-ben világméretűvé vált klímasztrájk mozgalommal is.

Dark Waters - Sötét vizeken, rendezte: Todd Hayes, 126 perc (2019) - Egy ügyvéd harca azért, hogy fény derüljön a világ egyik legnagyobb vállalatának évtizedekig eltitkolt, és sokak egészségét károsító szennyezésére.

The Boy Who Harnessed the Wind - A fiú, aki befogta a szelet, rendezte: Chiwetel Ejiofor, 113 perc (2019, angol) - A 13 éves, Malawiban élő William Kamkwamba egy tudományos könyvből ihletet merítve szélkereket épít, hogy megmentse családját az éhezéstől. Megtörtént esemény nyomán.

Mérgezett Föld - Poisoned Soil, rendezte: Kővári Gábor Mihály, 50 perc (2019, magyar) - Az intenzív mezőgazdasági technológiák miatt az emberiség egyre több termőtalajt veszít. A talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt a termőréteg elvékonyodik és a termőterület csökken. Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására?

Amiről a fák suttognak - Ismerd meg egy erdő életét, rendezte: Takács Rita, 51 perc (2020, magyar) - Létezik egy erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik. Egy erdő... Növények, állatok, gombák és mikrobák finom és szövevényes szálakkal szőtt közössége, melynek minden eleme kapcsolódik a másikhoz, és valamennyi az Egésznek a hasznára van.

Kiss the Ground - Becsüld meg a földet, rendezte: Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell, 84 perc (2020, angol, de Netflixen magyarul is elérhető!) - A filmben szakértők, gazdák és aktivisták mutatják meg, mekkora szerepe van az egészséges talajnak a klíma stabilitásában, és hogyan tudnánk a tönkretett talajok meggyógyításával - az emberi tevékenységek kibocsátásának globális csökkentésével párhuzamosan - a "helyére tenni" a szén-dioxid körforgását.

Dalok

Klímadalok

A legjobb nyolc klímaváltozásról szóló dal

 

 

 

 

Megosztás Megosztás