Zöld könyv-, film- és zeneajánló

 

KÖNYVEK

 

 

Fenntartható konyha

Az elég jó konyha - "Az elég jó konyha nem világmegváltás, nem önsanyargatás, hanem kíváncsiság, rugalmasság és leleményesség: alapvető készségek egy zökkenőkkel teli utazáshoz egy változó világban. Ehhez az utazáshoz kínálunk útjelzőket és könnyen megvalósítható ötleteket: állat-, növény- és emberbarát recepteket és tanulságos történeteket. Ezeken keresztül pedig szorongásmentes, könnyed, de hatékony átmenetet a fenntartható konyha irányába. Szeretettel ajánljuk kezdő és haladó zöldülőknek!"

A kerttől a konyháig - A tudatos szakács könyve - Tájfajták, elfeledett őshonos zöldségfajták, vadon termő növények, fair trade alapanyagok - ezekből válogat a Tudatos szakács könyve, melynek receptjeit régi gyümölcsfajták megmentői, termelői piacok rajongói, közösségi kertészkedők, fair trade szakemberek, vásárlói közösségek tagjai és még sokan mások gyűjtötték és írták.

Idei, hazai, zöld - Ez az egyedülálló vegetáriánus és többségében vegán receptgyűjtemény bizonyítja, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

Zero waste konyha - Legyél zero waste bajnok! Tervezz, vásárolj és főzz pazarlásmentesen ezekkel az egyszerű, ötletes tippekkel! Használd fel az alapanyagokat az utolsó morzsáig, tedd izgalmasabbá a klasszikus recepteket, éld ki a kreativitásod az újrahasznosításban, és cseréld kisebbre a szemetesedet!


 

A kicsi szép - Tanulmányok egy emberközpontú közgazdaságtanról

Ernst F. Schumacher korszakalkotó műve először 1973-ban jelent meg (1991-ben magyarul), és új színt vitt a közgazdaságtanba az etikai és ökológiai megfontolások előtérbe helyezésével, valamint a neoklasszikus közgazdaságtan elméleteinek éles kritikájával. Az esszé-sorozat a nyugati értelemben vett alternatív, azaz ökológiai és humán személetű közgazdaságtan bibliájává vált.

A méhek története - A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: Hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?

 

Az anyagiasság súlyos ára - Könyvében Tim Kasser kimutatja, hogy csak a humánus, emberiességen alapuló értékek jelölhetik ki a tartós megelégedettség útját. Ha az emberek már a szegénységi küszöb felett élnek, a gazdagságuk növekedése vagy csak kicsit, vagy egyáltalán nem befolyásolja a boldogságérzetüket vagy jól-létüket. Hiába keresnek többet, és hiába növekednek az anyagi javaik, nem válnak elégedettebbé az életükkel, és nem lesznek ezektől lelkileg egészségesebbek. De vajon miért van az, hogy az emberek még akkor is ragaszkodnak az anyagi javakhoz és státusszimbólumokhoz mint lelki táplálékokhoz, amikor már számukra is nyilvánvalóvá válik, hogy ezekből nem lehet lelkileg épülni?

Szerencsére a pszichológusok is kezdik felismerni, hogy azok az emberek, akik másokra, a társadalom jóllétére és egyéb értékorientált célokra fordítják az energiáikat, valószínűleg sokkal boldogabb és elégedettebb életet élnek. Rövid összefoglaló videó a könyv tartalmáról ITT.

 

Blackout - Holnap már túl késő - Mi lesz velünk, ha egyszer leáll az energiaszolgáltatás...? Regény egy elképzelt jövőbeli energiaválságról.

 

Gyerekeknek

A vizek világa - Ismerd meg a tengerek és óceánok élőlényeit! Miért fontosak a tengerek és óceánok?Milyen élőlényekre bukkanhatunk a hullámok mélyén?Miért szorulnak segítségünkre a tengeri állatok, és mit tehetünk értük?

Csöpi és a Fák titkos ereje - A könyvben Csöpi arra keresi a választ, hogy mi romlott el az ember és a természet kapcsolatában, de ami még ennél is fontosabb, hogy hogyan lehetne újra jóvá tenni? És hogy mi közük van mindehhez a fáknak?

Mesés természet - Ökomesék kicsiknek és nagyoknak Letölthető!

 

 

LETÖLTHETŐ ZÖLD JÁTÉKOK

 

Go Goals – letölthető családi társasjáték a fenntartható fejlődési célokról - Az ENSZ megbízásából készült, 22 nyelven - magyarul is! - elérhető ingyenes társasjáték „Go Goals” („Hajrá célok!”) néven, kb. 8 éves kortól.

Ismerd meg a beporzókat - letölthető kártyajáték - Hívd ki a barátaidat és a családodat egy játékra, és tudj meg többet a különböző beporzófajokról, valamint arról, hogy miért is olyan fontosak az emberiség számára, és miért fenyegeti őket a kihalás! Minél többet tudsz ezekről a csodálatos és értékes élőlényekről, annál nagyobb esélyed van arra, hogy nyerj!

 

 

FILM- ÉS VIDEÓGYŰJTEMÉNYEK

Másfélfok.hu filmajánló - 11, az éghajlati és környezeti válságot, valamint a lehetséges megoldásokat boncolgató dokumentumfim, amelyek magyarul vagy angolul elérhetők online

One Earth Filmfest – környezetvédelmi filmek nemzetközi fesztiválja

Az oldalon 2012-től böngészhetjük a fesztiválon eddig szerepelt filmek listáját.

Earth Focus videók (Link TV) – az „Earth Focus" egy online környezetvédelmi hírmagazin, amely oknyomozó, tényfeltáró riportokat közöl a változó környezet és annak emberekre gyakorolt hatásai témában. Az oldalon számtalan érdekes és tanulságos videót találunk.

 

 

 

RÖVIDFILMEK

A Blue Man Group üzenete (angol)

Tainted tin: the deadly cost of smart phones - Szennyezett ón: Az okostelefonok halálos ára (angol)

The Story of Stuff - Tárgyaink története videók (angol)

Tárgyaink története (magyar) - A Tárgyaink története projekt célja, hogy megváltozzon a tárgyak előállításának, használatának és hulladékká válásának gyakorlata egy boldogabb és egészségesebb bolygó érdekében.

There’s No Tomorrow - Nincs holnap (angol) – A növekedés korlátai és a jövő

Top 5 tips for saving energy in your office -

Az öt legjobb tipp irodai energiamegtakarításhoz (angol)

GOOD: Vampire energy - Az energiavámpír (angol)

Why everything will collapse – Miért fog minden összeomlani (angol)

Climate Chronicles: PRE-EXPLOITED - Kihasználva (2021, szerb, angol felirattal) - "A Climate Chronicles alkotói, Seres Flóra, Bessenyei Gábor és Tari Péter a nyugat-szerbiai Loznica vidékére visznek el bennünket, ahol egy ausztrl bányavállalat, a Rio Tinto óriási területű, a helyiek földterületeit is felzabáló lítiumbányát akar nyitni." (telex.hu, 2021.11.05.)

 

FILMEK (időrendben)

Koyaanisqatsi - A QATSI trilógia első része, rendezte: Godfrey Reggio, 87 perc (1982, angol). A dokumentumfilm címe egy hopi indián szó, azt jelenti "kizökkent világ". Az 1975 és 1982 között forgatott film két világ - a városi élet és technológia és a természet - összeütközésének apokaliptikus víziója. A filmek honlapja: http://koyaanisqatsi.org/

The End of Suburbia – A külvárosi lét  vége, rendezte: Gregory Greene, 52 perc (2004, angol) - Az amerikai külvárosok nem léteznének olcsó kőolaj nélkül. Mi lesz velük, ha elkezd fogyni az olaj? A film honlapja: http://www.endofsuburbia.com/

An Inconvenient Truth - Kellemetlen igazság, rendezte: Davis Guggenheim, 100 perc (2006) - Oscar-díjas dokumentumfilm a környezetről, az emberiség sürgető bolygómentő teendőiről, meglepő szereplőkkel.

The Power of Community - A közösség ereje – Hogyan élte túl Kuba az olajcsúcsot?  54 perc (2006, magyar szinkronnal) Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a rendszerváltás, Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetunió nem tudott tovább energiasegélyt adni. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos átalakuláson, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, amely nem függ a fosszilis energiaforrásoktól.

The Age of Stupid - A hülyeség kora, rendezte: Franny Armstrong, 92 perc (2009) - A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. „Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?” - teszi fel a kérdést a főszereplő idős történész, számára már archív, 2008-as filmfelvételek nézegetése közben.

A Farm for the Future - A jövő farmjarendezte: Rebecca Hosking, 48 perc (2009, magyar felirattal) - A BBC filmje Rebeccáról szól, aki természetfilmes karrierjét feladva úgy dönt, hogy hazaköltözik Angliába, átveszi a családi farm irányítását, és megpróbálja azt átalakítani egy természetközelibb, alacsonyabb energiafogyasztású, fosszilis energiaforrásoktól független gazdasággá.

Home - Otthonunk, rendezte: Yann Arthus-Bertrand, 93 perc (2009, magyar szinkronnal)

Dirt! The movie - Föld! A film,  rendezte: Gene Rosow, BillBenenson, 86 perc (2009, magyar felirattal) A dokumentumfilmben végigjárhatjuk az utat a föld keletkezésétől a jövőnket fenyegető pusztulásáig, megismerhetjük a föld környezeti, gazdasági, társadalmi és politikai hatásait. A világ különböző pontjain felkeresett, a földdel és a földek megmentéséért dolgozó szakértők beszélnek arról, hogyan lehet tiszteletben és kölcsönös hasznot nyújtó kapcsolatban létezni a talpunk alatt élő talajjal.

The Untold Story of Planned Obsolescence - A tervezett elavulás titkos története, rendezte: Cosima Dannoritzer, 53 perc (2010, magyar szinkronnal) - Valamikor a fogyasztási cikkeket tartósra tervezték. Az 1920 -as években azonban üzletemberek egy csoportja rájött, hogy minél tovább tartanak a termékeik, annál kevesebb lesz a profit. Így született meg a tervezett elavulás, amelynek a lényege, hogy a gyártók szándékosan lerövidítik termékeik élettartamát az eladások növelése érdekében. De hova vezet ez egy véges erőforrásokkal bíró bolygón?

The Economics of Happiness - A boldogság gazdaságtana, rendezte: Helena Norberg-Hodge, 68 perc (2011, angol) - A helyi közösségek és gazdaság megerősítése segíthet szétesőben lévő világunk – az ökoszisztémák, a társadalmak és saját magunk - helyreállításában. A film honlapja: https://www.localfutures.org/

Voices of The Transition - Az átalakulás hangjai, rendezte: Nils Aguilar, 66 perc (2012, angol) - Az Átalakulás hangjai egy független, lelkes és szenvedélyes munkával létrehozott dokumentumfilm, a gazdálkodók és közösségek válasza az élelmiszerellátás bizonytalanságára. Nem csak a túlélésről szól, hanem arról is, hogyan gyarapodjunk és javítsuk életminőségünket.

In Transition 2.0 – Átalakulásban 2.0, 66 perc (2012, angol) - Az Átalakulásban című filmben megnézhetünk néhány „átalakuló várost”. Olyan emberekkel találkozhatunk, akik szerint a klímaváltozás enyhítése és az energiaválság kezelése nem várhat egyezményekre, ezért a saját környékükön, a barátokkal, szomszédokkal együtt próbálnak kialakítani egy ésszerűbb életvitelt. Az 1.0 film rövidítve magyar felirattal megtekinthető ITT.

A Nagy Fafilm - This Tree Is Big, rendezte: Molnár Attila Dávid, 53 perc (2014, magyar)) - Egy Gerecsében lévő öreg kocsányos tölgy életét meséli el a dokumentumfilm, amely négy évszakon keresztül örökíti meg a fa matuzsálem körülö gazdag élővilág történéseit.

How to Enjoy the End of the World - Hogyan élvezhetjük a világvégét?, Dr. B. Sidney Smith előadása, 63 perc (2019, magyar felirattal)

Climate Change: The Facts - Klímaváltozás: A tények, 57 perc (2019, magyar felirattal) - A BBC 2019-ben vetített dokumentumfilmje az egyik legjobb összefoglaló az éghajlatváltozás hatásairól és okairól. A tények között nem kisebb ember segít eligazodni, mint Sir David Attenborough, és a film már foglalkozik a Greta Thunberg által 2018-ban indított, de igazán 2019-ben világméretűvé vált klímasztrájk mozgalommal is.

Dark Waters - Sötét vizekenrendezte: Todd Hayes, 126 perc (2019) - Egy ügyvéd harca azért, hogy fény derüljön a világ egyik legnagyobb vállalatának évtizedekig eltitkolt, és sokak egészségét károsító szennyezésére.

The Boy Who Harnessed the Wind - A fiú, aki befogta a szelet, rendezte: Chiwetel Ejiofor, 113 perc (2019, angol) - A 13 éves, Malawiban élő William Kamkwamba egy tudományos könyvből ihletet merítve szélkereket épít, hogy megmentse családját az éhezéstől. Megtörtént esemény nyomán.

Mérgezett Föld - Poisoned Soil, rendezte: Kővári Gábor Mihály, 50 perc (2019, magyar) - Az intenzív mezőgazdasági technológiák miatt az emberiség egyre több termőtalajt veszít. A talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt a termőréteg elvékonyodik és a termőterület csökken. Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására?

Amiről a fák suttognak - Ismerd meg egy erdő életét, rendezte: Takács Rita, 51 perc (2020, magyar) - Létezik egy erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik. Egy erdő... Növények, állatok, gombák és mikrobák finom és szövevényes szálakkal szőtt közössége, melynek minden eleme kapcsolódik a másikhoz, és valamennyi az Egésznek a hasznára van.

Kiss the Ground - Becsüld meg a földet, rendezte: Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell, 84 perc (2020, angol, de Netflixen magyarul is elérhető!) - A filmben szakértők, gazdák és aktivisták mutatják meg, mekkora szerepe van az egészséges talajnak a klíma stabilitásában, és hogyan tudnánk a tönkretett talajok meggyógyításával - az emberi tevékenységek kibocsátásának globális csökkentésével párhuzamosan - a "helyére tenni" a szén-dioxid körforgását.

A tölgy - Le chêne, rendezte:, 80 perc (2022, francia) - A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira.

 

Dalok

Klímadalok

A legjobb nyolc klímaváltozásról szóló dal

 

 

 

 

 
Megosztás Megosztás