Zöld ötletek csizmába

Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre – ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé az ajándékozást.oko_mikulas.png


Amennyiben a családban még él a szokás, hogy csakis frissen pucolt cipőbe érkezhet ajándék, készítsünk házilag közösen színtelen és környezetbarát cipőkrémet teljesen természetes anyagokból! Ha nagyobb adagot csinálunk, akár ajándékozhatunk is belőle a család felnőtt tagjainak!

Recept: A hozzávalókat - 5 g méhviasz, 5 púpozott teáskanál lanolin, 30 ml szójaolaj - gőz fölött addig melegítjük, amíg a viasz felolvad. Ezután kézi keverőgéppel alacsony fokozaton krémes állagúvá keverjük, és egy dobozba töltjük. A szer kb. 8 hónapig eltartható. (Forrás: Nagymama házipraktikái, 2002, Reader’s Digest Kiadó)

Hallgassunk a jó öreg Télapó-dalokra és “csizmatölteléknek” igyekezzünk egészséges, bio, hazai és minél kevesebb finomított cukortartalmú csemegéket beszerezni, ld. aszalt gyümölcsök, dió, mogyoró, de készíthetünk étcsokiba mártott aszalt szilvát és mézeskalácsot is. A diókat-mogyorókat figuraként (hóember, Mikulás, rénszarvas stb.) is a csomagba tehetjük. A tudatos fogyasztás jegyében vegyük komolyan, hogy annyi lesz az ajándék, amennyi egy-egy pár cipőbe fér – nem kell telepakolnunk az ablakpárkányt! Zöld ajándékként meglephetjük szeretteinket Mikulásvirággal is, gondozását ld. itt.

Kerüljük a műanyag mikulászacskókat, inkább szerezzünk be vagy varrjunk mi magunk textilzsákokat – szépek és újrahasználhatóak! Ha angolszász módra “zokniba” érkezik az ajándék, ehhez is számtalan helyen találunk az interneten, karácsonyi kézműves könyvekben szabásmintát! Csomagolhatunk ajándékot papírhengerből készült Mikulás-figurába is.

A legmaradandóbb ajándékot Mikuláskor is az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik!

  • Utóbbit szem előtt tartva gyermekeinkkel közösen készítsünk csomagot a nehezebb sorsú gyerekek részére és vigyük el a MikulásGyárba.
  • Ha az időjárás engedi, szervezzünk koraesti túrát a családdal, barátokkal - az erdőben Mikulás-apuka várhatja forró csokival a társaságot…
  • Olvassunk együtt Mikulás meséket – nem kell hozzá feltétlen könyvet venni, az Interneten is számtalan mesét találunk!
  • Nézzünk utána a Diósgyőri Mikulásvonatnak és a Gyermekvasút Mikulásprogramjának!


Szerkesztette: Király Andrea Antal Orsolya és Gál Veronika korábbi munkája alapján, GreenDependent

Forrás: A Kislábnyom Hírlevél 46. száma
A tippek egyben INNEN letölthetők.

 

Megosztás Megosztás