Ingyen napelem civilektől rászorulóknak - miközben szakembereket is képeznek

Washingtonban gyakornokok telepítenek ingyen napelemeket kis vagy közepes jövedelmű - nyugdíjas, nagycsaládos, energiaszegénységben élő stb. - háztartások otthonai tetejére. A munkát a GRID Alternatives Mid-Atlantic nonprofit szervezet felügyeli egy nagyobb, 3 éves program keretében, amelynek célja, hogy támogassa az alacsony jövedelmű háztartások napenergia hasznosítását és egyben a háztartások tagjainak képzését ezen a területen.

A program során több mint 200 lakost képeznek és készítenek fel arra, hogy a napenergia hasznosítás területén dolgozhassanak. Mindeközben csak a program első éve során 60-100 család számára szerelnek fel napelemeket.

Napenergia - egyenlően

A program része annak a törekvésnek, hogy Washington D. C. 2032-re energiaszükségletének 50%-át megújuló forrásokból fedezze. A város klíma- és energiastratégiájának megfelelően ennek 5%-át tenné ki a helyi napenergia-hasznosítás. Emellett az, hogy a fiatalok képzést is kapnak, segíti, hogy később a gyorsan növekvő napenergia-iparágban helyezkedhessenek el, amely egy friss jelentés szerint 17-szer olyan gyorsan nő, mint az Egyesült Államok gazdasága.

A napenergia hasznosításához szükséges infrastruktúra kiépítése azonban nem olcsó, és sok háztartás számára ennek kialakítása nem elérhető. Emiatt fennáll annak a veszélye, hogy a megújuló energia hasznosítása tovább növeli a különböző társadalmi csoportok közt egyébként is nagy gazdasági különbséget azzal, hogy finanszírozni tudják napelemek elhelyezését, a jobb anyagi helyzetű háztartások tudják élvezni a beruházás kapcsán elért energiamegtakarítást is, míg a nehezebb anyagi helyzetben lévőket továbbra is terheli a magas rezsiszámlák kifizetése.

A washingtoni döntéshozók tisztában vannak azzal, hogy napenergiához való hozzáférés nem mindenki számára biztosított, és pontosan emiatt helyezték a hangsúlyt a rosszabb anyagi helyzetben lévő háztartásokra az 5%-os helyi napenergia-részesedés elérésében. A végső cél az, hogy 100.000 alacsony jövedelmű háztartás villanyszámláját csökkentség min. felére a napenergia hasznosításának segítségével.

Nicole Steele, a GRID Alternatives Mid-Atlantic ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az "igazságosság" és az "egyenlő hozzáférés" alapvető irányelvek kell, hogy legyenek a megújuló energia ágazatban. Ha a megújuló energia nem széles körben és egyenlően hozzáférhető, az emberek továbbra is a fosszilis erőforrásokat fogják használni, és így a közüzemi szolgáltatók sem fognak tudni változtatni.

 

Fordítás és összefoglaló: Vadovics Edina, GreenDependent

 

 

Forrás és további részletek: https://www.washingtonpost.com/local/nonprofit-installs-solar-panels-on-roofs-of-lower-income-households--free

A 2. kép forrása: https://www.globalcitizen.org/en/content/dc-solar-panels-free-low-income-job-trainin

 

 

Megosztás Megosztás