Hogyan győzzük meg a családot a fogyasztási szokások megváltoztatásáról? PDF E-mail
2010. június 21. hétfő, 17:26
  1. A fentiekből okulva addig el se kezdjük, amíg mi magunk nem vagyunk példamutatóan zöldek! Bringázzunk, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, komposztáljunk stb. A saját példa a leghatékonyabb meggyőző erő.
  2. A környezettudatos életmód megvalósítását ne parancsban adjuk ki a családnak! Az egész egy jó mulatság is lehet: szervezhetünk újrahasznosító versenyt, a kisebb gyermekekkel mehetünk fákat ölelgetni a parkba, készíthetünk játékokat a kidobásra szánt hulladékokból, az áram- vagy gázszámlából lefaragott pénzből elmehetünk egy családi „jutalomprogramra” (arborétum, múzeum, madárles, mozi stb.).
  3. Kezdjük néhány egyszerűbb ötlettel a változást, ld. energiahatékony villanyégők, rövidebb zuhanyzás. Ha új háztartási gépre van szükségünk, vigyük magunkkal a gyerekeket és magyarázzuk el nekik, miért a kicsit drágább, de energiatakarékos hűtőt vesszük meg.
  4. A tizenéveseket is vonjuk be: sokuknak nem is kell elmagyarázni, miért jobb, zöldebb és izgalmasabb a bolhapiac és a használtruha-bolt a plázánál. Keressünk együtt jó „lelőhelyeket”. Vegyük rá őket, hogy kidobásra szánt ruháikat adják oda jótékonysági szervezeteknek.
  5. Csináljunk otthonukban játékos energia auditot. Vezethetjük az auditot mi magunk, de felkérhetünk szakembert is. Minden már zöld családi megoldásért plusz pont (egy csomag biokeksz), minden pazarló szokásért mínusz pont jár (egy csomaggal kevesebb biokeksz). Talán a végére marad egy csomag plusz ;-)
  6. Nézzünk és beszéljünk meg együtt „zöld” filmeket. Vannak komolyabbak, szórakoztatóbbak, szemfelnyitósak, rajzosak stb.
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai RegionálisFejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.