Nigéria napenergia segítségével juttat áramhoz egymillió embert

Mintegy 90 millió nigériai nem jut kiépített áramellátáshoz, ami a kontinensen első helyre törekvő afrikai ország további fejlődésének jelentős akadálya, a beruházókat fokozott elővigyázatosságra inti. A villanyhálózat néküli lakosok arra kényszerülnek egyelőre, hogy drága pénzért generátorok segítségével elégítsék ki energiaéhségüket. Erre nyújthat megoldást a Világbank, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság, valamint a helyi bankok és energiaszolgáltatók összefogásával útjára indult az Afrika Megvilágítása Projekt (Lighting Africa Project). A projekt öt év alatt a magánszektor hathatós bevonásával a tervek szerint 1 millió nigériai áramellátását fogja napenergia segítségével  megoldani. Ezek az emberek mind a hálózati áramellátásból idáig kieső, vidéki régiók lakosai. A projekt segítségével a napenergia ezekben a háztartásokban ki tudja váltani a kerozinlámpákat és a gázolajjal működő generátorokat, amelyek számos egészségügyi és környezeti kockázatot rejtenek magukban.

Új nemzeti hálózat kiépítése helyett – amely dollármilliókba kerülne az országnak – a napenergia szélesebb körű kihasználásában óriási lehetőség rejlik, továbbá a Nigéria 2030-ra előirányzott 45%-os széndioxid-kibocsátás csökkentési törekvéséhez is nagyban hozzájárul. Tavaly októberben megállapodást írt alá Nigéria az Egyesült Királysággal a megújuló energia  fokozása végett. Egészségügyi kockázatuk miatt az afrikai ország egyúttal betiltotta az olcsóbb kategóriás generátorokat.

Más kiemelkedő példa a magánszektor napenergia-termelésbe való bevonására már most  is létezik Kenyában. Valamint a kontinens többi országában is hasonló trend figyelhető meg, az Afrikai Unió 20 milliárd dolláros befektetést irányzott elő a megújulóenergia-szektorba az elkövetkezendő tíz év során.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2016. januári (81.) számában

 


Forrás: http://qz.com/573325/nigeria-is-betting-on-solar-power-to-reach-a-million-homes-without-access-to-the-grid/


 

 

Megosztás Megosztás