Összetartó világ?!

Az Összetartó Világ (The Converging World) egy Egyesült Királyságban működő jótékonysági szervezet, melynek célja a társadalmi egyenlőtlenségből eredő problémák kezelése a fejlett és fejlődő országok közösségeinek összekapcsolásával.

Hisznek abban, hogy a nagy, világméretű problémákra – ld. klímaváltozás, egyenlőtlenségek és szegénység – van emberi léptékű megoldás, ha késlekedés nélkül és összefogással cselekszünk.

Szeretnék csökkenteni az energiában és lehetőségben bővelkedő és ugyanezekben szűkölködő közösségek közti szakadékot, és olyan társadalmat teremteni, ahol mindenki egyforma lehetőségekkel bír.

Céljaikat a fejlett országok közösségeinek és polgárainak támogatásából valósítják meg.  Az adományokból akkreditált, megújuló energiákat hasznosító projekteket futtatnak a fejlődő országokban.  A beruházásokból származó profitot olyan kezdeményezésekbe fektetik, amelyek tiszta, fenntartható és alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdasági fejlődést eredményeznek.

A támogatásokat a következőkre használják:

  1. Megújuló energiák alkalmazása
  2. Közösségek klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásának segítése
  3. CO2-kibocsátás csökkentése

Gyakorlati példa – és Az Összetartó Világ indulása

Chew Magna egy dél-angliai falu a Chew Völgyben, amelynek lakosai (1160 fő) kezdeményezték a „go zero”, azaz a nulla hulladék/nulla kibocsátás projektet. Hamar rájöttek, hogy ennek az igen nagyratörő célkitűzésnek globális következményei is vannak: nem tudják ugyanis minden környezeti és társadalmi hatásukat lokálisan, helyben semlegesíteni.

Ezért kapcsolatot építettek ki egy szegény indiai közösséggel Dél-Indiában, Tamil Nadu államban. Indiában szélkerekeket építettek, amelyek eredményeként keletkezett karbon kreditet Chew Magna lakói és az ott működő vállalkozások vehették meg karbon kibocsátásaik semlegesítésére. Ennek többszörösen pozitív haszna volt: egyrészt Chew Magna közelebb került céljának eléréséhez, azaz ahhoz, hogy a település nulla kibocsátású legyen. Másrészt, Tamil Nadu szén-dioxid kibocsátása drasztikusan csökkent, valamint az extra energia értékesítéséből befolyó pénz segítségével a helyi közösség jól-létét növelő projekteket indítottak be, amelyek eredményeként csökkent a szegénység (pl. írástudatlanság csökkentése, helyi közösségek oktatása és támogatása).

Ez a projekt és kezdeményezés inspirálta aztán Az Összetartó Világ létrehozását.

Vajon Magyarországon melyik lesz az első település aki ilyen “vállalkozásba” kezd?

 

A szerkesztők: Vadovics Edina és Antal Orsolya

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2011. novemberi (28.) számában

 

 

Forrás: https://theconvergingworld.org/

 

 

Megosztás Megosztás