Erdő is, Energia is

Hírek: 2022. augusztus 25.

Az augusztus elején megjelent, a fakitermelés megkönnyítését célzó kormányrendelet erdeink kipusztításához vezethet. Ha meg szeretnénk óvni mindazt, ami még a természetből megmaradt, akkor ezt az átgondolatlan és pusztító tűzifarendeletet vissza kell vonni.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkozunk az energiaszegénységben élők szükségleteivel. A H2020-as EnergyPROSPECTS projekt keretében, mely többek között az energiaállampolgárság különböző formáit népszerűsíti, a GreenDependent összegyűjtött magyar eseteket, melyek inspirálhatnak döntéshozókat, közösségeket, tenni akarókat, hogy olyan megoldásokat alkalmazzanak, amelyekkel az erdő is megmarad és energia is jut mindenkinek! 

Az eseteket a GreenDependent, a NE VÁGJ KI MINDEN FÁT civil és szakmai szervezeteket, művészeket tömörítő közösség tagjaként cikksorozatban közzéteszi. Így bemutatja, hogyan lehet zöldebben, fenntarthatóbban kielégíteni az energia- vagy lakhatási szegénységben élők energiaszükségletét. –> Legyen erdő is, energia is mindenkinek!

Lesz szó alternatív tüzelőanyagról, hatékony és olcsó kályháról, szigetelésről, az energiaigény csökkentéséről, közösségi programokról, szociális célú energiatermelésről stb.

A példákat a www.kislabnyom.hu oldalon is folyamatosan gyűjtjük és közzétesszük.

Posztsorozatunk a Facebook oldalunkon is követhető!

 

Hazai jó példák - katt a linkre!

1. Hatékonyabb fűtés, kevesebb tűzifa - a Habitat for Humanity Hőoszlop programja

2. Alacsonyabb energiaigény, kevesebb tűzifa/energia - bagi roma közösség megtakarí-tásai az EnergiaKözösségek versenyben

3. Biobrikett az energiaszegénységben élőknek: alternatív fűtőanyag – kevesebb tüzifa

4. POWERPOOR, az energiaszegénységet csökkentő eszköztár

5. Szociális passzív házak – hatékony otthon, alacsonyabb fűtési költség a szociálisan rászorulóknak

6. Fényhozók – napelem szociálisan rászorulóknak

7. Szociális naperőmű

8. Közösen az energiaszegénység csökkentéséért – Ág, a baranyai zsákfalu esete

 


 
Hatékonyabb fűtés, kevesebb tűzifa
 
Habitat for Humanity Magyarország 2021-2022 telén a Baranya megyei Ág településen 5 Hőoszlopot épített egy innovatív -szociális projekt keretében, ezzel biztosítva a rászoruló családok megbízhatóbb és hatékonyabb fűtésrendszerét.
 
A Hőoszlop költség- és energiahatékony fatüzelésű kályha, amely jelentősen megnöveli a háztartások életminőségét, hiszen éjjel nem kell „etetni”. A szervezet további Hőoszlopokat tervez építeni országszerte
 
További információ ITT olvasható. 

 

 

Alacsonyabb energiaigény, kevesebb tűzifa/energia

Az EnergiaKözösségek program célja, hogy segítse a családok, háztartások, kisközösségek energiatudatos életmódját, és népszerűsítse a karbon-szegény, zöld életmódot.

A 2016/2017-es évadban, a program történetében először egy mélyszegénységgel küzdő, hátrányos helyzetben lévő romatelepen is alakult egy olyan közösség, akik részt kívántak venni a versenyen.

A bagi romatelep 6 családja - a BAGázs Közhasznú Egyesület segítségével – úgy döntött, hogy megméretteti magát, és belevág egy új tanulási folyamatba, hogy csökkentsék az energiafogyasztásukat és környezettudatosabb életet éljenek. Az ő közösségük lett az első: 27%-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztásukat (pl. alacsonyabb beltéri hőmérséklet, bojler vízkőtelenítése).

Az ő példájukon is látszik, hogy szűkösebb körülmények között élve is nagy energiamegtakarítást lehet elérni a szokásaink megváltoztatásával, befektetés nélkül.

Fotó: A "Kerasz Khetane" (Csináljuk együtt) közösség tagjai a felkészítő képzésen

További információ ITT olvasható.

 

Biobrikett – az energiaszegénységben élőknek: alternatív fűtőanyag – kevesebb tüzifa

A biobrikett program célja, hogy csökkentse a mélyszegénységben élő, toldi családok kiadásait.

A biobrikett olyan környezetbarát tüzelőanyag, melyet helyben beszerzett mezőgazdasági melléktermék felhasználá-sával állítanak elő, viszonylag olcsón. A projekt az Igazgyöngy Alapítvány - Berettyóújfalu közreműködésével jött létre.

További információ ITT olvasható.

 

 

POWERPOOR, az energiaszegénységet csökkentő eszköztár

Powerpoor projekt fő célja, hogy energiaszegénységben élő állampolgárok, közösségek programjait, jógyakorlatait támogassa és az alternatív finanszírozási rendszereket népszerűsítse tapasztalatcserével és figyelemfelkeltő kampányokkal.

Ennek keretében kis léptékű energiahatékonyság növelő eszközök és a megújuló energiaforrások használatát is népszerűsítik, valamint Energiaügyi Tánácsadók és Energiaközösségi Mentorok hálózatát építik ki. A H2020-as programban 8 európai ország vesz részt.

További információ ITT olvasható.

 

Szociális passzív házak – hatékony otthon, alacsonyabb fűtési költség a szociálisan rászorulóknak

A szociális passzív ház projekt a 13. kerületi önkormányzat kezdeményezése. A projekt eredeti célja az volt, hogy önkormányzati finanszírozásból építsenek egy 100-lakásos passzív házat.

A passzív ház lényege, hogy szinte nulla fűtéssel működjenek a lakások – többnyire a hatékony szigetelésnek köszönhetően. A ház lakói szociálisan rászoruló emberek, akik így hőkomfortosabb otthonban élhetnek, nagyon alacsony rezsiköltséggel.

Így a projekt nemcsak a környezeti célokat tartja szem előtt, hanem szociálisan is érzékeny. A sikerre való tekintettel megismételték a projektet egy 23 lakásos passzív ház építésével.

További információ ITT olvasható.

 

Fényhozók – napelemet szociálisan rászorulóknak

Több százezer háztartás él energiaszegénységben: sokszor azért nincs hozzáférésük, mert nem tudják kifizetni a számlákat.

A ma Fényhozók néven futó projektet roma diákok fejlesztették ki – a Romaversitas Alapítvány segítségével. A projekt lényege, hogy némi oktatás után a családok maguk is be tudnak szerelni napelemeket, mellyel olcsó energiát biztosítanak a háztartásoknak.

A közösségi finanszírozással beszerelt napelemek napi 5-6 órára megoldották a világítást és egy mobiltelefon töltését mind a (40) háztartásban. A projekt folytatódik.

További információ ITT olvasható.

 

Szociális naperőmű

A tiszabői naperőmű az E.ON Magyarország és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös projektje.

Célja, hogy azokat a halmozottan hátrányos helyzetű háztartásokat segítse, ahol legalább egy, 3 év alatti gyerek él. Mivel ebben a térségben sokaknak nincs erőforrása a házuk felújítására, a projekt által segített háztartásokban elektromos fűtőpanellel fűtést biztosítanak.

További információ ITT olvasható.

 

Közösen az energiaszegénység csökkentéséért – Ág, a baranyai zsákfalu esete

A projekt helyszíne egy halmozottan hátrányos térségben található, de a helyi-ekben magas a hajlandóság a változtatásra, ennek köszönhetően több projekt is otthonra talált.

A korábbi posztunkban bemutatott hőoszlopokon kívül több mindent is tesznek az energiaszegénység csökkentéséért a faluban (a közösségi kasszától kezdve a szigetelésen át a kályhacseréig).

További információ ITT olvasható. 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás