Kislábnyomos életmód

Úttörő munkát végző főemlőskutatóktól a mélytengeri felfedezőkön át az eltökélt aktivistákig, az alábbi hölgyek mindegyike tett azért, hogy megváltozzon a világról alkotott képünk, és átgondoljuk a bolygó védelmében játszott szerepünket is! Megmutatták, hogy hatással vagyunk a Föld állapotára, a legkisebb hétköznapi döntéseinkkel éppúgy, mint a nemzetközi politika színterén - mindannyian tudunk változást elérni.

 


 

 

A minőségi jól-lét lehet kislábnyomos, lehet Föld-barát - ennek megvalósítását segítik zöld életmód tippjeink. Hazai fenntartható életmódos jó példák, érdekes beszélgetések, olvasnivalók a Föld Napjára, jó böngészést mindenkinek! :-)


 

A kertészkedés, növénygondozás jótékony hatására már sok helyen felfigyeltek a világban; egyes országokban terápiás célra is használják, elsősorban különféle mentális problémák, betegségek (pl. depresszió) esetén.


Bizonyos gazdasági szint felett a jóllétet már nem a növekvő vagyon, hanem a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság, a szociális kapcsolatok és a szabadidő minőségi eltöltése jelenti.

Tim Kasser amerikai pszichológus kutatásai szerint személyes boldogságunk és jóllétünk növelése teljes mértékben összeegyeztethető a környezetbarát – kislábnyomos – életmóddal, azaz a kislábnyomos életmód segíthet abban, hogy boldogabbak legyünk.


Az osztozástól bizonyítottan boldogabbak leszünk és lábnyomunk is csökken. Rengeteg erőforrást megtakaríthatnánk, ha széles körben elterjedne és népszerűvé válna a közösen elfogadott szabályok mentén kialakított, egymástól való szerszám-, kisgép-, sporteszköz stb. kölcsönzés, amellyel egy adott eszköz vagy berendezés több háztartást is kiszolgál!


Közel 10 éve, 2012-ben készült az a kutatás az Egyesült Államokban, amelyben két nagyon különböző városban, East Village-ben (New York City) és Portlandban vizsgálták a kerékpárosok, gyalogosok és közösségi közlekedést használók hatását a helyi gazdaságra.

A fő kérdés az volt, hogy vajon többet vagy kevesebbet költenek-e ezek a csoportok a helyi boltokban, kávézókban, éttermekben, mint az autósok?


Manapság, mikor folyamatosan nő az üzemanyag ára és egyre több gyerek túlsúlyos, a holland nevelők egy nagyon pozitív ötlettel álltak elő arra nézve, hogy hogyan jussanak el a gyerekek az iskolába: közösen tekerve-hajtva az iskolabuszt!


Idén az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a tavalyi javuláshoz képest ismét július 29-ére esett – ahogy a pandémia előtt, 2019-ben is. Ez az a nap, ameddig egy adott évben kimerítjük a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat. Így az év fennmaradó részében már túlhasználunk, kizsákmányolunk, és fokozatosan feléljük saját jövőnket. Jelen életvitelünk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk!

Mit tudunk mi egyénileg, háztartásunk tagjaival, barátainkkal, munkatársainkkal stb. megtenni, akár már ma elkezdve a cselekvést, hogy egyrészt saját hozzájárulásunkat számszerűsítve karbon-lábnyomunkat csökkentsük, másrészt, hogy lépésre, döntésre, cselekvésre bírjuk a politikusokat?

Sok helyen nézhetünk megoldásokat, kereshetünk inspirációt, indulhatunk el - vagy léphetünk tovább - a tettek útján!


Az egyén szabadságára épülő modern életünk nehéz helyzetbe hozott és hoz minket többek között a klímaválság kapcsán, ami komolyan teszteli bizonyos választásaink és döntéseink szabadságát. Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy a klímaválságot meg lehet oldani úgy, hogy egyébként megszokott életmódunkon kis változtatásokat teszünk. Ezt a hitet azonban a klímaváltozás szakirodalma egyáltalán nem támasztja alá: nagyon kevés időnk és cselekvési terünk maradt arra, hogy közösen csökkentsük kibocsátásainkat. 

Szerencsére sok mindent tehetünk, amivel gyorsan javíthatnánk a helyzeten, de előtte tisztáznunk kell egy erkölcsi kérdést: feltételezve azt, hogy mindannyian egyenlőnek születünk, a kibocsátások tekintetében is a - fenntartható! - egyenlőségre kell törekednünk! De mit jelent az egyenlő "karbon (vagy szén-dioxid) jog"?


Hozzávalók a nut roasthoz

Hozzávalók a mártáshoz