Ha én ablak volnék…réginek maradnék

Egy ház felújítását, energiahatékonyabbá tételét szinte mindenki azzal kezdi, hogy kicseréli az ablakokat. De vajon muszáj mindig cserélni? Egy csapat Ontarióban ezt próbálta kideríteni.

A Shannon Kyles által vezetett csapat, az Ontario Hamiltonban lévő Mohawk College oktatójának csapata, egy apró házat épített két új ablakkal és két felújított 200 éves ablakkal, és tesztelte légáteresztő képességüket (ami ablakok esetében a legnagyobb hőveszteséget jelenti). "A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy nincs különbség az új ablakok és a felújított, háború előtti ablakok között légáteresztés szempontjából."

Néhány modern ablak (mint például a passzívház használatára tervezett ablakok) valóban energiatakarékos és légzáró, speciális üvegezéssel, gázokkal és bevonatokkal. Viszont a nagykereskedelemben kapható ablakok többségét nem ilyen jó minőségűnek tervezték, hiszen a legtöbb átlagos házfelújításnál rendkívül fontos szempont az új ablak árkategóriája.

Régóta vita folyik, különösen műemlékvédelmi körökben, arról, hogy a régi ablakokat kicseréljük vagy javítsuk. Shannon és csapatának tanulmánya azt bizonyítja, hogy a helyreállított, feljavított ablakok is hatékonyak lehetnek az energiatakarékosság szempontjából.

Gondoljuk meg, számoljunk utána, olvassunk szakvéleményt, mielőtt feldaraboljuk vagy kidobjuk a régi ablakokat!

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

Forrás és további részletek: https://www.treehugger.com/green-architecture/new-study-shows-restored-200-year-old-windows-are-effective-brand-new-replacements.html

Kép forrása: http://szollosimatyas.hu/ablakok-2/

Megosztás Megosztás