Aggódnak a klímaszakértők, hogy a klímaválság visszafordíthatatlanná válhat

Ez derül ki az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change) egy kiszivárgott jelentéstervezetéből.

Kiszáradt terület a Penuelas tónál Chilében.

Az ENSZ szerint több tízmillió embert fenyeget az éhínség, szárazság és különböző betegségek a következő évtizedekben.

Fotó: Martin Bernetti/AFP/Getty Images

Ha az emberiség nem tesz sürgős lépéseket, a globális felmelegedés olyan öngerjesztő folyamatokat indít be a bolygó természetes rendszereiben, amelyek valószínűleg visszafordíthatatlan katasztrófához vezetnek. A hatások feltehetően sokkal hamarabb érezhetőek lesznek, mint azt a legtöbb ember gondolná, és alapjaiban alakítják át az életünket a következő évtizedekben, akkor is, ha az üvegházhatású gázok kibocsátását valamilyen szinten sikerül kontrollálni – olvasható a világ vezető klímatudósai által írt jelentéstervezetben.

A dokumentum számos olyan küszöbre vagy fordulópontra (tipping point) figyelmeztet, amelyen átlépve nincs visszaút, és a bekövetkező klímakatasztrófából az emberiség nem biztos, hogy fel tud majd állni.

Ilyen öngerjesztő folyamat és fordulópont például, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt olvad a sarkvidéki eddig állandóan fagyott terület (permafroszt) és a felengedő talajból az üvegházhatást fokozó metán kerül a légkörbe. Hasonlóan veszélyes a sarkvidéki jégtakarók olvadása, amely ha egyszer elkezdődött, szinte lehetetlen megállítani, és amely katasztrofális mértékű tengerszint-emelkedéshez vezet…

De szintén komoly gondot okozna az amazóniai esőerdők szavannává alakulása is, amely a tudósok szerint elég gyorsan bekövetkezhet már viszonylag kicsi hőmérsékletemelkedés mellett is.

A jelentés figyelmeztet: „A drasztikus éghajlatváltozás ellenére a természet képes megújulni: új fajok fejlődnek és új ökoszisztémák születnek… de az ember nem képes erre a megújulásra.”

Bob Ward, a London School of Economics klímaváltozással és környezettel foglalkozó Grantham Kutatóintézetének politikai és kommunikációs igazgatója szerint: „A tudósok több lehetséges regionális és globális küszöböt vagy fordulópontot azonosítottak a klímaváltozással kapcsolatban, amelyeket átlépve a hatások megállíthatatlanná, visszafordíthatatlanná válnak vagy felgyorsulnak. Ezek a „határátlépések” a klímaválság legnagyobb lehetséges kockázatai, mert hatalmas társadalmi és gazdasági változásokat indíthatnak el (ld. népességvándorlás, konfliktusok). A klímaválság hatásai közül pont ezek miatt a fordulópontok miatt kéne leginkább aggódniuk a döntéshozóknak, a téma mégis gyakran kimarad a tudósok és közgazdászok értékeléseiből, mert nehezen számszerűsíthető.”

Simon Lewis, a University College London globális változások tudományának professzora szerint: „Az IPCC jelentésében nincs semmi, ami meglepetésre adna okot, hiszen minden információ a meglévő tudományos irodalomból származik. De a sokféle információból összeáll egy kép, és egy igen erős IPCC üzenet, amely szerint a jövőben a hőhullámok, tüzek, áradások és szárazságok egyre súlyosabbá válnak, és sok ország számára ez szörnyű következményekkel jár majd. Ráadásul lesz több visszafordíthatatlan folyamat, fordulópont […], amelyek egymásra is hathatnak, és ettől borulhat minden. Hogy mikor érjük el a fordulópontokat és ezek hogyan hatnak egymásra, az még nem teljesen világos a tudósok számára, ezért sem foglalkoztak a témával behatóbban a korábbi IPCC értékelések. Üdvözlendő, hogy az új jelentésben az IPCC egyértelművé teszi ezeket a tényeket, mert az embereknek tudniuk kell, mennyi mindent kockáztatunk, ha nem állunk neki azonnal a kibocsátáscsökkentésnek.”

Myles Allen, az Oxfordi Egyetem professzora nem kívánt nyilatkozni a tervezettel kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy a legrosszabb forgatókönyveket szerinte még van esélyünk elkerülni. „Fontos, hogy az emberek ne azt szűrjék le az egészből, hogy „nekünk úgyis annyi, akkor miért foglalkozzunk ezzel?”. Ez egy megoldható probléma. […] Azt is tudjuk, hogyan fogjunk neki. Csak el kéne kezdeni.”*

A jelentés politikai döntéshozók számára készített összefoglalójából az derül ki, hogy az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest bekövetkezett 1,1°C-os globális hőmérsékletemelkedés már elég ahhoz, hogy befolyásolja a klímát, és a 1,5°C-ot meghaladó melegedés egyre súlyosbodó, évszázadokig tartó, és egyes esetekben helyrehozhatatlan következményekkel járhat.

A korábbi modellek még azt jósolták, hogy 2100 előtt nem lesznek a bolygó természeti rendszereiben visszafordíthatatlan változások, és egy évtizede a tudósok még úgy gondolták, hogy ha sikerül a XIX. század közepére jellemző átlaghőmérséklethez képest a globális hőmérsékletemelkedést 2°C-ban maximálni, akkor az emberiség jövője biztosítva van.

Ezt a célt rögzíti a 2015-ös Párizsi Megállapodás, amelyet közel 200 ország írt alá, elköteleződve a közös fellépés, és a melegedés „jóval” 2°C alatt tartása – de ha lehet inkább a maximum 1,5°C - mellett.

A jelenleg zajló folyamatokból már a 3°C-os melegedés látszik valószínűnek, és ez lenne még a jobbik eset…

 

* „…csak el kéne kezdeni”!!

Csatlakozva a Global Footprint Network „100 nap a cselekvésre” kezdeményezéshez augusztustól novemberig, a COP26 klímakonferenciáig, a GreenDependent heti lábnyomcsökkentő tippekkel, hazai közösségi megoldásokkal, nemzetközi jó gyakorlatokkal jelentkezik a Kislábnyom Facebook oldalán – várunk szeretettel minden tenni akarót az oldalon!

 

Fordította: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2021. augusztusi (121.) számában

 

 

Előadás a témában:

HuPCC - Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia (2021.04.12-15.)

Bartholy Judit - Változó éghajlat: tények, okok, meglepetések, 3:15-től

 

A Hírlevél készítése közben megjelent friss hír az IPCC jelentéséről: https://444.hu

 

Forrás és további információ: https://www.theguardian.com

Képek forrása:

https://www.theguardian.com, https://climatescience.org, https://theconversation.com

 

 

 

 

Megosztás Megosztás