Élő Labor - mossunk kevesebbet, megéri!

A GreenDependent Intézet 41 gödöllői háztartással együttműködve valósította meg az Energia Élő Labort 2018 szeptembere és decembere között. Ennek keretében a háztartások 8-10 héten keresztül minden mosásuk adatait naplóban rögzítették, mi pedig ezután összesen 1810 db mosás adatait, fogyasztását vizsgáltuk meg, különböző szempontok, például energiafogyasztás, gyakoriság, töltöttség függvényében.

Az Élő Labor az Európai Unió által támogatott ENERGISE projekt részeként valósult meg. A programban Magyarország 8 másik országgal együtt vett részt, és összesen 320 európai háztartás kapcsolódott be a munkába. Az Élő Labor azzal a céllal jött létre, hogy a háztartásokkal együttműködve, közösön, a mindennapi gyakorlatokon keresztül vizsgáljuk az energiafogyasztást. A megfigyelés mellett cél volt az ismeretek átadása és a bevett rutinok megváltoztatására, energiatakarékosabb szokások átvétele.

A részvevő háztartások feladata az volt, hogy fogyasztásmérő eszköz és mosási napló segítségével rögzítsék mosásaik adatait - hőfokát, a töltöttséget, program típusát, hosszúságát - és a mosás végén a fogyasztását. A program része volt egy négy hetes mosási kihívás is; az volt a háztartások feladata, hogy csökkentsék heti mosásaik számát.

A mosások hőfokának elemzésekor - talán nem meglepő módon, – azt az eredményt kaptuk, hogy átlagosan minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb annak fogyasztása is. De érdemes figyelmet fordítanunk a valóban jelentős különbségekre: a 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os csupán a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde. Amennyiben nem feltétlenül szükséges, csak 1-2 alkalommal hordott, színes vagy fekete ruhák esetében, ne használjunk magas hőfokot!

Érdekes eredmény még, hogy ha fél-, vagy kis adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem fele annyit, mint a teljes adagos mosás. A másik – számunkra meglepő – eredmény, hogy az összes mosás 5%-a nem 'rendes' mosás volt, hanem egy-egy plusz centrifuga vagy öblítés. Ennek a résztvevők elmondása alapján sokszor az az oka, hogy a hosszú ideig mosógépben hagyott, már kimosott ruhákat felfrissítsék teregetés előtt. Gyakori ok az őszi vagy most aktuális tavaszi ruhacsere idején az eltett ruhák átöblítése. Ugyan ezek energiafogyasztása csekély, mégis érdemes elgondolkodunk, vajon tényleg szükséges ez, vagy egy kis plusz szervezéssel, friss levegőn szellőztetéssel ezeket is kiválthatnánk?

 

Összefoglaló: Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. áprilisi (112.) számában.

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©

 

Megosztás Megosztás