Energiabajnokok vagyunk?

A korábban lezárult "Kell ennyi energia?!" közösségi médiás kampány 3. kihívásában meghirdetett zöld önismereti kérdőív kiértékelése érdekes következtetéseket mutat arra nézve, hogy a kitöltő háztartások mennyire vezetnek energiatudatos háztartást.

A 400 válaszadó közül 106-an energiabajnokok már most nagyon sok mindent tesznek az energiatakarékosság érdekében, 207-en jó úton haladnak, hogy bajnokok legyenek, és 87 kitöltőnek még van miben fejlődnie.

A kérdőívet kitöltők közül szinte mindenki figyel arra, hogy új elektromos háztartási berendezés beszerzése esetén minél jobb energiaosztályba tartozó eszközt vásároljon. A válaszok alapján az energiatakarékos égők használata is igen elterjedt, valamint a háztartási gépek (mosógép, mosogatógép) energiatakarékos programjait is széles körben alkalmazzák a kitöltők. A fűtési szokások vizsgálatánál a válaszadók közül nagyon sokan alacsonyabbra állítják a termosztátot (akinél állítható a hőfok) éjszakára, illetve amikor nem tartózkodnak otthon.

Megvizsgáltuk azonban azt is, hogy mik azok a területek, amikre nem szentelnek kellő figyelmet egyelőre a háztartások, pedig egy kis odafigyeléssel sok energiát lehetne megtakarítani. Ezek között vannak olyan területek, ahol a változtatáshoz kisebb/nagyobb beruházási is szükséges, de akadnak olyanok is, amelyek csupán viselkedési szokásaink megváltoztatását igénylik - ezeket lehet például részletesebben feltérképezni és elkezdeni megváltoztatni az E.ON EnergiaKözösségek programohoz csatlakozva!

A fűtés témakörében az derült ki, hogy a válaszadók felének otthonában nem megfelelő a szigetelése, negyedüknél pedig nem jól zárnak a nyílászárók. 

Sokan (23%) szellőztetésnél nem veszik lejjebb a fűtést, ami rengeteg feleslegesen elszökő hőt eredményezhet. A válaszadók egy ötöde nem tartja rendszeresen karban a bojlert/kazánt, nem végzi el évente a vízkőtelenítést, pedig 1 mm vízkőréteg 10%-kal is növelheti a villamosenergia-fogyasztást.

A világítási szokásokat megvizsgálva kiderül, hogy a kérdőívet kitöltők 16%-a nem használ helyi világítást az egyes helyiségekben, és sokan nem is figyelnek arra, hogy lekapcsolják a villanyt mindenhol, amikor elhagyják az adott helyiséget. 5 lámpa lekapcsolásával pedig évi kb. 400 kg-mal csökkenthető lenne a CO2 kibocsátás.

A konyhai szokásokat is érdemes megnéznünk, mert a válaszokból kiderült, hogy minden második ember nem takarítja rendszeresen a hűtőszekrény hátán levő kondenzációs rácsot, aminek elmulasztása esetén a hűtő energiafogyasztása akár 30%-kal is nőhet. A válaszadók több mint fele nem használ kuktát, emeletes vagy hőtárolós edényt a főzés során, pedig a a főzéshez szükséges energia akár 70%-a is megtakarítható lenne alkalmazásukkal!

Nagyon érdekes eredményeket tapasztaltunk a szórakoztató elektronika témakörében, a válaszadók majdnem fele ugyanis nem kapcsolja ki a TV-t és set-top boxot éjszakára vagy ha nem tartózkodik otthon, egy negyede pedig nem foglalkozik azzal, hogy áramtalanítsa a számítógépet, monitort, nyomtatót használaton kívül. Készülékeink pedig akkor fogyasztják az energia jelentős részét (10-15%), amikor készenléti üzemmódban vannak.

Sok terület található még tehát, ahol lehet fejlődni. Akinek kedve támadt a kérdőívet kitölteni, és megtudni, hogy mennyire vezet energiatudatos háztartást, itt érheti el a kérdőívet: https://www.surveymonkey.com/r/Kell_ennyi_energia

 

Összeállította: Fülöp Eszter, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. szeptemberi (109.) számában.

 

Megosztás Megosztás