Erdőterápia

Az Erdőterápia című könyv 12 fejezetében Sarah Ivens újságíró arra buzdít bennünket, hogy szeretteinkkel együtt menjünk ki a szabadba, építsünk gyógyító hatású kapcsolatot a természettel. Azt tanácsolja, hogy minden érzékszervünkkel figyeljünk a természetre, legyen az nagyvárosi park vagy vidéki erdő.

Az erdőben, természetben töltött idő jótékony hatására vonatkozó számos kijelentés már kopottnak, közhelynek minősülhet az olvasó számára. Ezért a szerző néhány ilyen kijelentése már túlságosan általánosnak tűnhet, de ezt az általánosságot ellensúlyozzák a könyvben felsorolt gyakorlatias és eredeti ötletek, praktikák.

Őseink életviteléhez képest napjainkra teljesen megváltozott az életmódunk. Környezetünkben egyre kevesebben végeznek fizikai munkát friss levegőn, a legtöbb munkahely számítógéphez kötött. Ugyanakkor a szórakozás is egyre „kütyüfüggőbbé” vált. Modern dilemmáink és betegségeink egy része kezelhető, vagy legalább enyíthető a könyvben felsorolt egyszerű, kellemes és könnyen kivitelezhető ötletek alkalmazásával. Ilyen ötlet például az is, hogy az évszakok váltakozásának figyelembe vételével más könyveket olvassunk, más zenéket hallgassunk, és máshogy várjuk vendégeinket - mindezekre találunk javaslatokat a könyvben.

Az Erdőterápia nem túlélőtúrázók, sziklamászók vagy vadvízi evezősök szakkönyve, de időként ők is megszívlelhetik a szerző ötleteit, tanácsait. Véleményem szerint a szerző célja egyfajta „slow túrázás” bemutatása és megkedveltetése.

 

Összefoglaló: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júliusi (108.) számában.

 

 

Forrás: https://www.libri.hu

Képek forrása: Péter Emőke és https://www.libri.hu

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás