Karbon-böjt – a járványhelyzetben is!

Az E.ON EnergiaKözösségek program résztvevői idén is, dacolva az otthoni oktatással és home office-al, azon dolgoznak, hogy energiát takarítsanak meg és ezzel csökkentsék hozzájárulásukat a klímaválsághoz – amiről most, a járványhelyzetben sem szabad megfeledkeznünk! Február és március folyamán pedig nem „csak takarékoskodnak”, hanem karbon-böjtölnek is!

Az E.ON EnergiaKözösségek verseny második feladata már-már hagyományosan egy alternatív böjt, a keresztény közösségekben tartott Nagyböjttel párhuzamosan. Idén sincs ez másként, február 17-én indult el az idei 5 hétig tartó, általános heti tematikát követő karbon-böjt, ami az otthoni karbon-lábnyom csökkentés kulcsterületeit helyezi a fókuszba.

Az első hét a hálószobára és a fűtéssel kapcsolatos kérdésekre koncentrált, ezt követte a fürdőszobai víztakarékosság és mosás kérdése, majd a konyha és a főzés területe, végül a nappali és az ahhoz kapcsolódó, elsősorban szórakoztató elektronikai eszközök áttekintése. A múlt heti, 5. hét idén különleges volt, ennek keretében az Energy Self Portraits (Energia Önarckép) nemzetközi kezdeményezéshez való csatlakozásra biztatattuk a böjtölőket, erről bővebben is írtunk másik friss cikkünkben.

 

 

Ugyan most már az általunk tervezett böjt utolsó hetében járunk, ami a zöld húsvéti készülődésre fókuszál, de a kihívást kedvelő zöld szelleműek bármikor belevághatnak egy karbon-böjtbe, akár a GreenDependent által összeállított böjti naptárat követve, újra gondolva, akár saját maguk számára kihívásokat felállítva.

A járványhelyzetben nehéz az energiamegtakarítás, hiszen szinte mind több időt töltünk otthon, mint korábban. De ne gondoljuk, hogy az erőfeszítések feleslegesek, ezt a tavalyi, szintén járvánnyal nehezített évben résztvevők is bizonyították: ha odafigyelünk, és nem fogyasztunk sokkal többet mint korábban, már megérte.

 

Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2021. márciusi (120.) számában.

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©

 

 

 

Megosztás Megosztás