Kivégezzük a legöregebb majomkenyérfákat?

A 13 legidősebb afrikai baobabfa (Adansonia digitata) közül kilenc egyed elpusztult vagy legidősebb részei elhaltak. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az 1100-2500 éves majomkenyérfákkal a klímaváltozás végzett.

A baobabfák számára Afrika szavannái jelentik az ideális élőhelyet, ők a világ legnagyobb és legtöbbet élő virágzó fái. Betölthetik a háromezredik születésnapjukat is. Lombozatuk ritkás, ágaik vízszintesen szétterülnek, így biztosítanak árnyékot az afrikai hőségben más élőlények számára. A törzsükben, ágaikban képesek esős időszakban akár 4500 liter vizet is tárolni. A termés húsa cukortartalmú, az ember számára is ehető. A baobabnak sok zsírt tartalmazó magja szintén fogyasztható. A baobab gyümölcsét gyógyító hatása végett is fogyasztják, magas a C-vitamin és a kalcium tartalma.

Mi, Kislábnyom Hírlevél olvasók, megszoktuk, hogy fák sokasága, erdők árnyéka és hűvössége áll bármikor rendelkezésünkre. Az afrikai szavannában egyetlen fának a jótékony hatásai felerősödnek és életet menthetnek. Ennek ellenére az emberi tevékenység és túlfogyasztás által okozott klímaváltozással képesek vagyunk meggyilkolni az évezredeket túlélt majomkenyérfákat.

A Nature Plants szaklapban közétett tanulmány szerint kutatók 2005 és 2017 között felmérték az összes ismert nagyon nagy és öreg afrikai baobabfákat, több mint 60 példányt. Lejegyezték körméretüket, magasságukat, korukat. A kutatók "váratlan és nagyon érdekes ténynek" nevezték, hogy a legtöbb legidősebb és legnagyobb fa ebben az időszakban pusztult el, valamennyi Afrika déli részén, Zimbabwéban, Namíbiában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Botswanában és Zambiában. A pusztulás okát ugyan nem ismerik, de arra gyanakodnak, hogy az részben a jelentős klímaváltozással magyarázható, amely Afrika déli térségét különösen sújtja.

“Azt gyanítjuk, hogy a pusztulásuknak legalább részben köze lehet Afrika klímájának jelentős változásához” – mondta Adrian Patruț, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem kutatója.

Elhalt növényi sejteket nem tudunk feltámasztani, de környezetkímélő életmódunkkal még megmenthetünk néhány történelmi jelentőségű majomkenyérfát!

 

Szerkesztette: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júliusi (108.) számában.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com és https://www.bbc.com/news

Képek forrása: majomkenyérfa és kerülete

 

 

 

Megosztás Megosztás