Mi az az elektromos fogyasztásmérő, és hogyan segít csökkenteni a villanyszámlámat?

2023. február 28.

GreenDependent Intézet/Tudatos Vásárló

Ideális esetben a háztartási energiatakarékosság első lépése az, hogy pontosan felmérjük az energiafogyasztásunkat. Ez a pénzügyi, illetve a környezeti tudatosságot is erősíti, és ami a legfontosabb, segít meghatározni, milyen területeken, milyen háztartási eszközök optimalizálásával érhetjük el a legnagyobb megtakarítást. A fogyasztásunk követése segíthet fényt deríteni, mik a legnagyobb energiafalók az otthonunkban, de az is kiderülhet, ha valamilyen eszközünk meghibásodott, és többet fogyaszt, mint kellene. Segítségével megtalálhatjuk gépeink optimális beállítását, üzemmódját is.

Magyarországon egy háztartás átlagosan évente 2500 kWh elektromos áramot használ fel, ami átlagosan 625 kg CO2 kibocsátást jelent. A GreenDependent Intézet által szervezett E.ON EnergiaKözösségek háztartási energiamegtakarítási verseny 10 éve alatt azt tapasztaltuk a GreenDependentnél, hogy pusztán tudatossággal, viselkedésváltozással az energia legalább 10, de akár 25 százaléka is megtakarítható. Ez nem csak a károsanyag-kibocsátás szempontjából jelent nagy javulást, hanem adott esetben ezen múlhat az is, hogy egy háztartás csökkentett, vagy teljes árat fizet az áramért.

 

Mérni, de mivel?


De mit is tehetünk konkrétan, ha követni szeretnénk az áramfogyasztásunkat? Jó hírünk van, minden háztartásban, ahol használnak áramot, van fogyasztásmérő is, mégpedig a villanyóra. Első (nulladik) lépésként kezdjük el rendszeresen, akár hetente-kéthetente leolvasni a fogyasztásunkat, és figyeljük meg, milyen életmódbeli változtatás mennyi megtakarítással jár!

 

Elektromos eszközök vásárlásakor figyeljünk oda, azok mennyit fogyasztanak, és legyünk vele tisztában, hogy a nagyobb teljesítmény nem feltétlenül jelent nagyobb hatékonyságot! Nézzük át a gépeink használati útmutatóját, beállításait, térképezzük fel a funkciókat. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig nincs más hátra, mint hogy beszerezzünk (akár kölcsönkérjünk) egy elektromos fogyasztásmérő készüléket! A beépíthető okoskonnektorok helyett célszerű a dugaljba csatlakoztatható, mobil, digitális kijelzővel ellátott típust választani, így egyetlen készülékkel fokozatosan a teljes háztartásunk áramfogyasztása feltérképezhető. Az egyik népszerű árkövető oldalon a cikk írásakor, 2023 februárjában a legolcsóbb ilyen készülék 3800 forintba, a legdrágább pedig 11500 forintba kerül, a legtöbb eszközt a 6-8000 forintos árkategóriában találjuk.

Fogyasztásmérőt vehetünk webshopokban, elektromos és műszaki cikkeket árusító boltokban, bolthálózatokban, de időnként feltűnik az élelmiszer diszkontláncok időszakos kínálatában is. Környezeti és spórolási szempontból viszont az a legjobb, ha nem vásárolunk, inkább kölcsönzünk vagy kölcsönkérünk egyet, hiszen néhány hét alatt fel tudjuk mérni az összes eszközünk fogyasztását vele. (Ha pedig mégis a vásárlás mellett döntünk, a felmérést követően adjuk kölcsön családtagjainknak, barátainknak is! Ha pedig mi vagyunk egy lakóközösség közös képviselője, javasolhatjuk a közös beszerzést, majd felváltva történő használatot.)

Íme néhány lehetőség a fogyasztásmérő kölcsönzésre:

Szervezet neve, elérhetősége

Település

Mennyibe kerül?

Kapcsolat

GreenDependent Intézet

Gödöllő

Ingyenes, 5000 forint a letéti díj, ami visszahozás után visszajár

info@greendependent.org

Átalakuló Wekerle

Budapest

XIX. ker.

ingyenes,de adományt elfogadnak

https://forms.gle/ZUhZdauwpKMts4uZ6

 

Gödi Öko Klub

Göd

Gödi lakosoknak 1 hétre ingyenes, hosszabbítható

godiokoklub@yahoo.com

Ha nincs a közelünkben kölcsönzési lehetőség, bátran próbálkozhatunk kölcsönkérni a helyi, illetve a hulladékmentes, zöld csoportokban, közösségekben is.

 

Hogy használjuk?


A fogyasztásmérőnek van egy villásdugó, illetve egy dugalj része. A villásdugót dugjuk a konnektorba, a mérni kívánt eszközt pedig a fogyasztásmérő dugaljába. Típustól függően eltérő a fogyasztásmérők menürendszere, a többségük a fogyasztás mellett feszültséget és áramerősséget is mér. Válasszuk azt az opciót, ami a fogyasztást méri kWh-ban, és kezdődhet a mérés!

 

A beüzemelésben segíthet korábbi facebook-videónk is a fogyasztásmérőről!

 

Háztartási nagygépek mérése


Mivel a nagygépeink fogyasztják a legtöbbet, így ezek mérésével érdemes elkezdenünk a fogyasztásmérést, ugyanis ezek optimális használatával takaríthatjuk meg a legtöbbet!

 

Mosógép, mosogatógép:

Szánjunk legalább gépenként 1-2 hetet a kísérletezésre. Érdemes naplóznunk a használatukat, ehhez kinyomtatható sablont innen tölthetünk le (de természetesen írhatjuk egy üres papírra is, nem szükséges nyomtatni a naplózáshoz :-) ).

Első alkalommal érdemes megmérnünk a szokásosan használt program energiafogyasztását, majd az azt követő alkalmak során kísérletezhetünk a beállításokkal. (A fogyasztásmérőt az alkalmak között nem szükséges kihúzni, lenullázni, kivéve, ha a köztes időben más eszköz mérésére szeretnénk használni. Figyeljünk azonban oda, hogy a program végeztével mindig feljegyezzük a fogyasztásmérő aktuális állását.)

Ezek a gépek általában a víz melegítésére fordítják a legtöbb energiát, így a legtöbbet azzal spórolhatunk, ha a mosási vagy a mosogatási hőfokot lejjebb vesszük. A rövidebb program ellenben nem feltétlenül jelent kisebb fogyasztást, ilyenkor ugyanis a gépnek gyorsabban kell felmelegítenie a vizet, ami több energiát igényel. Tapasztalatunk szerint az átlagos szennyezettségű ruhák mosásához elegendő a 30 fokos mosás is, fogyasztásban pedig igen nagy a különbség. A GreenDependent Intézet ENERGISE projektjének adatai szerint, amelyek 2 hónapos adatgyűjtésen és összesen 1680 mosáson alapulnak, míg átlagosan egy 60 fokos program közel 1 kWh-t fogyaszt, addig egy 40 fokos 0,55 kWh-t, egy 30 fokos pedig 0,33 kWh-t.

A legtöbb mosó- és mosogatógépen van Eco program, vagy Eco kiegészítő mód, amelyek eleve áram- és víztakarékosak, ugyanakkor néha az is előfordulhat, hogy ezeknél takarékosabb beállításra bukkanunk a fogyasztásmérő segítségével. Érdemes azt is megfigyelni, hogy egyes kiegészítő funkciók (pl. gyorsabb centrifugálás, soft mód) mennyit adnak hozzá a fogyasztáshoz. Mosogatógép esetén pedig azzal spórolhatunk, ha kikapcsoljuk a gépi szárítást, esetleg manuálisan kikapcsoljuk a gépet, amikor már csak szárít.

 

Hűtő, villanybojler:
Ezeket az eszközöket érdemes pár napig folyamatosan, átlagos terheltség mellett mérni, fogyasztásuk ugyanis nagyban függ a használatuk gyakoriságától (tehát pl. a hűtő többet fogyaszt, ha otthon vagyunk és gyakrabban nyitogatjuk). A mosógéppel és a mosogatógéppel ellentétben itt már kisebb a mozgásterünk a beállításoknál: leginkább azt deríthetjük fel, hogy a helyes beállítások, megfelelő hőfokválasztás és a rendszeres karbantartás milyen mértékben csökkenti eszközeink fogyasztását. A hűtőszekrény megfelelő hőmérséklete +4 fok, a mélyhűtőé -18-19 fok, a bojleré 48-50 fok.

Az optimális működéshez a hűtőszekrény esetében elengedhetetlen, hogy megfelelő helyre állítsuk, pl. ne radiátor vagy sütő mellé, és ne toljuk teljesen a falhoz. A kondenzációs rácsot rendszeresen takarítsuk le, a belső teret pedig használjuk ki, de ne pakoljuk teljesen teli (az átláthatóság egyben segít csökkenteni az élelmiszerpazarlást is, hiszen egy rendezett hűtőben kevésbé tudnak elbújni a közeli lejáratú ételek). Sose tegyünk forró ételt vagy italt a hűtőbe!

A villanybojler hőmérsékletét (figyelem, ez azt a hőmérsékletet jelöli, amennyire felmelegíti a vizet a készülék, ez melegebb a csapból kifolyó víznél!) ne állítsuk indokolatlanul magasra, ugyanakkor legyen minimum 48-50 fokos, amiben a legionella baktérium már nem tud elszaporodni. A bojler esetében a legfontosabb hatékonysági tényező a rendszeres, szakember által végzett vízkőtelenítés!

 

Háztartási kisgépek és szórakoztatóelektronikai eszközök mérése


Ezek az eszközök lényegesen kevesebbet fogyasztanak ugyan a nagygépeinknél, ugyanakkor sok ilyen eszközt használunk, némelyiket hosszú ideig vagy teljesen feleslegesen, és az is előfordulhat, hogy teljesen indokolatlanul hagyjuk őket bedugva vagy bekapcsolva. Így pedig már a sok kisebb fogyasztás is jelentősen megdobhatja a villanyszámlát.

Arról, hogy a digitális szórakozásunkhoz használt eszközök mennyit fogyasztanak, részletesen már írtunk ebben a cikkben. Saját méréseink szerint pl. a wifi-router ugyanannyit fogyaszt, akár internetezünk éppen, akár nem, így a hosszabb passzív időszakokban érdemes kihúzni, kikapcsolni. A set-top boksz fogyasztása, bár kevesebb, ha éppen nem tévézünk, de összességében így is megközelítheti a tévénézéssel töltött időben fogyasztott energiát, így szintén érdemes áramtalanítani, amikor nem használjuk. Ne féljünk, ezzel nem teszünk kárt az eszközben, és a beállításaink sem vesznek el! Meghökkentő adat, hogy a háztartások teljes energiafogyasztásának kb. 9%-áért a stand-by, vagyis készenléti üzemmódban lévő eszközök fogyasztása felel. Járjunk nyitott szemmel, derítsük fel és iktassuk ki ezeket a rejtett energiafalókat!

A jól működő laptop- és mobiltelefontöltők ugyan nem fogyasztanak, ha épp nem töltünk velük és bedugva hagyjuk őket, így nem feltétlenül szükséges kihúznunk azokat, de nem is ártunk vele, sőt, ez az apró tett hozzásegíthet minket ahhoz, hogy folyamatosan tudatosítsuk magunkban a környezeti felelősséget!

A konyhai kisgépek esetében, ahogy a nagygépeknél már láttuk, a melegítés az, ami a legtöbb energiát fogyasztja. A GreenDependent egy munkatársa például annak járt utána a fogyasztásmérő segítségével, mennyi felesleges energiát emészt fel az a gyakori rossz szokás, hogy több vizet melegítünk a vízforralóban, mint amennyit felhasználunk. Mérései eredményét ebben a cikkben osztotta meg.

Érdekes konyhai kísérlet lehet az is, ha fogyasztásmérő segítségével felderítjük, mennyi energiát fecsérlünk olyan eszközök használatára, amelyeknek van kézi alternatívája; vajon valóban szükségünk van elektromos citromfacsaróra, kenyérszeletelőre vagy aprítógépre?

A kávédarálás is megoldható áram nélkül!

 

Érdemes tehát tudatosan, a saját háztartásunk fogyasztási adatainak birtokában használnunk az elektromos eszközeinket, és meglepően sokat faraghatunk a villanyszámlán!

 

 

Mihály Edina / GreenDependent Intézet

Képek és ábrák forrása, ha másképp nincs jelölve: GreenDependent ©

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás