Szemétdombból varázslatos permakultúra kert

A 38 éves Czéh Balázs nem mindennapi kertet álmodott meg az őrtilosi Szentmihályhegyen, írja a sokszinuvidek.hu. Balázs Angliában sajátította el a permakultúra kertészkedés alapjait, amit egyre nagyobb lelkesedéssel valósít meg meseszép, fajgazdag kertjében, egy korábban elhagyatott, törmelékkel teli szemétdomb helyén.

Sok év tanulás, kalandozás, tapasztalatszerzés után a férfit visszahúzta szíve szülőföldjére és a Dráva mente elnéptelenedő falvaiban keresett ideális terepet álmának. Egy évtizedek óta üresen álló, elgazosodott birtokot vásárolt meg, ahol egy romos ház felújítását és a telek tereprendezését követően, kitanulta az állattartás, a kertészkedés és a vályogvetés fortélyait is. Hamar rájött, hogy az elhagyatott birtokon nagyon sok mindent újra fel tud használni élettere és kertje kialakításához.  

Balázs erdőlakóként vagy tanyasiként határozza meg magát és az önellátó gazdaság elérését tűzte ki célul, ezért próbál minél többféle növényt termeszteni és ügyel a növényfajták sokszínű társítására. Ez azért is fontos, mert Balázs már nemcsak vegetáriánus, hanem több mint egy éve áttért a teljesen vegán életmódra. Gyümölcsfák ültetésével, azok termésének betakarításával, zöldségek, gyümölcsök fűszerezésével kísérletezik folyamatosan. A tanyasi létforma tanulmányozása kimeríthetetlen, nincs két egyforma év elmondása szerint.

A tanyasi fiatalember úgy látja, a legtöbb helyen sajnos még mindig azt tanítják, mit kell beletenni a talajba, hogy az táplálja a növényeket, pedig valójában a növények is táplálják a talajt szerves anyagaik körforgásával. A permakultúra kertészkedés természetközeli elveit alkalmazva erdőkertjében:

  • Nem használ műtrágyát, nem permetez, erjesztett, gyógynövényes teákkal öntöz.
  • Nincsenek szigorú határok, vagy szabályos ágyások.
  • Igyekszik belesimulni a természetbe.
  • Talajtakarást, mulcsot használ gazolás, kapálás helyett.
  • Évente újabb növényekkel kísérletezik, amelyik beválik, megmaradhat.
  • Betartja a biodinamikus naptár javasolt időpontjait.

A sokoldalú kertgazda keveset pihen, mindig újabb ötletek megvalósításán töri a fejét. Például az évek alatt megvásárolt, lakatlan területeket szeretné életre kelteni, továbbá tervei közt szerepel napelem, szélgenerátor építése is, amivel elektromos áramot biztosít gazdaságának. Közösségi kertet szeretne létrehozni, ahol permakultúra táborokat tarthat, a természetkímélő kertészkedés oktatásának céljából.

Az erdőlakó meggyőződése szerint igyekeznünk kell úgy együtt élni a természettel, és egymással, hogy a hely, amit majd itt hagyunk magunk után, szebb legyen, mint amikor megérkeztünk!

 

Az összefoglalót írta: Varga Éva, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. novemberi (116.) számában.

 

 

Forrás és további részletek: https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank

 

Kapcsolódó cikkeink, írásaink:

Mire figyeljünk, ha a házunk mögé erdőkertet szeretnénk?

Nem pénzért termelni? Lehetséges?

Egy korrupt politikai rendszerrel szemben a leghatásosabb, amit tehetünk, ha megtermeljük, amit eszünk

Fenntartható és igazságos, klímakímélő és önellátó élelmiszertermelés

#láthatóvidék

 

 

 

 

Megosztás Megosztás