Ti hogy készültök a fűtésszezonra? Vadovicsék így...

  • Ami nagyobb munka, és már korábban (15 éve) elvégeztük – de mindenkinek ajánljuk, mint egy nagyon jó befektetést:

- szigeteltünk (minél környezetbarát anyaggal, ami a fal anyagával is jól „együtt működik”, nekünk annak idején ez a kőzetgyapot volt, lélegző ragasztóval, vakolattal),
- a homlokzathoz sövényt ültettünk, ez nyáron hűt, télen „fűt”, mivel örökzöld,
- jó nyílászárókat vettünk.

  • Szintén nagyobb átgondolást és beruházást igényel, hogy mivel fűtünk. Nekünk ez is jópár éve meghozott döntés (és adottság a múltból): kondenzációs gázkazán. Mellette fával fűtött cserépkályha, és természetesen, ha fűtve a kályha, lejjebb állítva a termosztát… Közép - de lehet, előre hozott rövid (!) - távú terv, hogy ha fűtjük a cserépkályhát, akkor az melegítse a keringetett vizet is, ez elő van készítve.

----------------------

  • Évente portalanítjuk, légtelenítjük a radiátorokat, beállítjuk rajtuk a termosztatikus szelepeket (hol szükséges alacsonyabb és hol magasabb hőmérséklet).

----------------------

  • Évente szakembert hívunk, hogy ellenőrizze a kazánt.

----------------------

  • Beállítjuk a kazánt is (ami nekünk a melegvizet és a fűtést is biztosítja). Hány fokon legyen, a külső hőmérséklet függvényében. Ezt többször módosítjuk télen, mert nincs még beszerelve külső hőmérsékleti szabályzó, de így is jól működik.

----------------------

  • Ellenőrizzük a keringtető szivattyú beállítását: ha nincs nagyon hideg, működhet alacsonyabb fordulatszámon. De alapvetően a szivattyú beállítását is megnézetjük a kazán ellenőriztetésekor.

----------------------

  • Beállítjuk a termosztátot is: nappalra, ha otthon vagyunk 21 fok, ha nem vagyunk otthon 19. Éjszakára és ha nem vagyunk otthon 18-19. Beprogramozunk egy alap beállítást – akár napokra lebontva lehetséges, pedig nem ún. „okos” termosztátunk van -, és azt esetleg kézzel módosítjuk, ha „különleges” időszak van (pl. elutazunk hosszabb időre).

----------------------

  • Előkészítjük a mamuszt, gyapjúzoknit, meleg pulóvert és pokrócokat, elővesszük a téli tollpaplant és a melegvizes palackot.

----------------------

  • Figyeljük a hő- és páramérőt: ha túl száraz lenne a lakás, párologtatunk. De alapvetően az, hogy teregetünk (nincs szárítógépünk), és szobanövényeink vannak, gondoskodik arról, hogy 40-60 százalék között legyen a páratartalom (magasabb páratartalomban melegebbnek érezzük ugyanazt a hőmérsékletet).

 

Vadovics Edina és Vadovics Kristóf, GreenDependent

Képek: Vadovics Edina és Vadovics Kristóf  ©

2022. szeptember 19.

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás