Jó példa angliai kisvárosból

Kocsmaasztal mellett vitatkozva, beszélgetve a történelem során számos élhető ötlet született. Egy elkeseredett kocsmaasztali beszélgetésből nőtte ki magát valósággá az angliai Frome kisváros különleges példája is.

A politikusok és választott elöljárók ócsárolása mindenki számára ismerős és könnyű módszer. Frome város lakói túlléptek néhány éve ezen a helyzeten és visszautasítva a hagyományos pártpolitikai rendszert, alulról építkező döntéshozatal platformját hozták létre.

Az alábbi linken szereplő hanganyag Frome Függetleneket, valamint az általuk hirdetett és támogatott kezdeményezéseket mutatja be: egy közösségi hűtőszekrényt, egy dolgok könyvtárát, egy város „rugalmassági tisztjét”, és így tovább.

Annak ellenére, hogy egyedülálló környezetben fekszik, Délnyugat-Anglia vidékén, a Frome egy mikrokozmosz, ami nagyrészt a világ minden táján hasonlóan működik. Frome hangjai olyan történeteket mesélnek el, amelyek az egész világon ismerősek lesznek, és ha alaposan figyelünk, felfedezzük saját gondjainkat és rá a frappáns Frome-i megoldást.

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

Forrás: https://www.shareable.net/blog/podcast-how-residents-of-an-english-town-took-governance-and-the-local-economy-into-their-own

Képek forrása: Share

Megosztás Megosztás