Mindennapi kivégzéseink

Az „Everyday Extenction”  hírcsatornát az Instagram közösségi képmegosztó portálon hozta létre Sean Gallagher fotográfus és filmrendező, hogy megmutassa a fajok kihalásának elkeserítő valóságát.

A közösségi média népszerűségét kihasználva így talán olyan emberekhez is eljut az élővilág veszélyeztetettségének ténye, akik nem érdeklődnek a környezetvédelem iránt, vagy akikben nem tudatosult (eddig) a biodiverzitás csökkenésének veszélye.

Gallagher felismerte, hogy a globális figyelem, néhány szomorú részlet reflektorfénybe való helyezése segíthet rádöbbenni a helyzet súlyosságára.

Eredetileg 25 fotós közreműködésével készültek a közzétett fotók, de a kezdetek óta több tudós, fényképész jelezte, hogy hozzájárul képeivel a mozgalom népszerűsítéséhez. A jövőben is bármikor fel lehet venni a kapcsolatot a kezdeményezővel, ha a hírlevél olvasói közül csatlakozna valaki a mozgalomhoz és megfelel méhány követelménynek: professzionális és szakszerű fotókat és videókat tud készíteni, ugyanakkor „alulreprezentált” növény- és állatfajokat képes megörökíteni.

A mi lakhelyünkön nem őshonos fajokkal talán kevésbé vagyunk empatikusak, más-más földrajzi koordinátákhoz alkalmazkodott fajok szenvedését nem tartjuk sajátunknak, hajlandóak vagyunk, akár tudatalatt is, az ott élő emberek felelőtlenségére asszociálni. Be kell látnunk azonban, hogy a globális viszonyok, a földi ökoszisztéma sérülékenysége minden embertől függ, a holisztikus szemléletet ezen fajok veszélyeztetettségének esetében is alkalmaznunk kell.

Néha a tudományos szavakkal és fogalmakkal való találkozás lehet, hogy elméletben ábrázolja csak a helyzet súlyosságát. Viszont ha szemünk előtt látjuk a vértől ragacsos piros sebhelyet az elefánt tetemén vagy a műanyag halászhálóba belegabalyodott teknőc koponyáját, szívünk összeszorul és remélhetőleg a következő alkalommal mérlegeljük az óceáni halfaj választását ebédre vagy az elefántcsontszínű ékszer viselését.

 

 

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, EcoTrend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (105.) számában.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com

https://www.instagram.com/everydayextinction/

 

Megosztás Megosztás