Ökoház a divat

Annak ellenére, hogy Erdély bizonyos részei kívülről szemlélve természetközelinek tűnnek, a globalizáció hatásának köszönhetően itt is megváltozott a tájhasználat és vele együtt a hagyományos építkezés. Ebben az általános trendben most már bőven akadnak olyan "nem trendi" háztartások, amelyek a gazdaságosságon kívül környezeti szempontokat is van lehetőségük és tudásuk figyelembe venni.

Hargita megyében legalább tíz szalmabálaház épült, a zord telek ellenére itt Székelyföldön is nagy az érdeklődés a módszertan és technológia iránt.

A kő, szalma, fa vagy agyagból készült házban szó szerint egészségesebb az élet, hiszen nem tartalmaz semmilyen az emberi szervezet számára idegen vegyületet. Például a szigetelésnek leggyakrabban használt polisztirolhab annyira légmentesen zár, hogy megakadályozza a szobák egészséges szellőzését, helytelen alkalmazása a penészgomba elszaporodását okozhatja vagy a fedetlenül maradt üvegyapott mikró részecskéit belélegezve vagy bőrre kerülve irritációt okozhatnak.

Ezeket a tényeket egyre többen tartják fontosnak a már említett szempontok mellett és próbálnak a házépítés tervezésében is természetközelinek maradni.

 

Szerző: Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

Forrás és további részletek: https://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/vissza-a-termeszethez-a-egyre-nepszerubbek-az-okohazak

Kép forrása: https://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/egyre-nepszerubbek-a-szalmabalabol-epitett-otthonok#&gid=1&pid=1

Megosztás Megosztás