Zöld falat "épít" 11 ország Afrikában

Afrikában, a Szahara déli széle mentén, 11 ország fogott össze, hogy zöld falat építsen a klímaváltozás egyik, a régióban nagyon fontos hatása, az elsivatagosodás megállítása érdekében. A "fal" 15 km széles és 8000 km hosszú lesz, és átszeli az egész kontinenst. Példát mutat az összefogásra és egy sokszorosan pozitív fal "építésére".A 2007-ben indult összefogás és fal építés-ültetés kezdete óta Szenegál haladt a legjobban: eddig összesen 11 millió fát ültettek el a helyi közösségek aktív bevonásával. Bár a projekt már 10 éve elindult, még sok év munkája, valamint összesen kb. 8 milliárd dollár szükséges a befejezéséhez. Azonban a források nagyrészt már rendelkezésre állnak.

Ha elkészül, a zöld fal a világ csodáinak egyike lesz, és azt példázhatja, hogy az embereknek sikerült összefogniuk egy pozitív cél, és ugyanakkor nagyobb környezeti és társadalmi fenntarthatóság elérése érdekében.

Amellett, hogy a fák ültetésével megállítják az elsivatagosodás folyamatát, számos további pozitív hatást is elérnek, amelyeket Szenegálban már dokumentáltak is:

  • a fák leveleinek lehullásával értékes komposzt keletkezik, és javul a talaj termőképessége;
  • a fák környékén emelkedik a levegő nedvességtartalma, és kellemesebb lesz a hőmérséklet;
  • a fák árnyékot adnak, így egyrészt kevesebb öntözésre van szükség mezőgazdálkodás esetén, másrészt a fák árnyékában az emberek, a közösség is összegyűlhet;
  • a fák gyökerei növelik a talaj vízmegtartó képességét, és ennek eredményeként Szenegálban korábban már kiszáradt kutak újra megteltek vízzel;
  • korábban munkanélküliség és éhínség volt sok helyen, amelyet a fák ültetése többszörösen is segít megszüntetni, ezzel a helyi gazdaságot építve, erősítve:

o   egyrészt, a talaj javuló termő- és vízmegtartó-képességének eredményeként a helyi közösségek - elsősorban a nők - zöldséges kerteket tudtak kialakítani;

o   másrészt, az embereknek, szintén elsősorban nőknek, a zöld fal ültetése jól fizetett munkát ad;

o   harmadrészt, a sivatagosodás és éhínség miatt eddig sokan elvándoroltak. Mára az elvándorlás és migráció szinte teljesen megszűnt: az emberek egyszerűen követik a zöld fal vonalát, amely mentén munkához és megélhetéshez jutnak.

  • mindezek következtében a gyerekek iskolába járása is javult: mivel szüleiknek van munkája és nem kell elvándorolniuk sem, a gyerekek tanulhatnak.
  • Összefoglalva a faültetéssel egy, a klímaváltozás hatásaira nagyon érzékeny, azoknak jelentősen kitett régió ellenálló képességét és klímaváltozáshoz történő adaptációját, alkalmazkodását segítik.  
 

Végül fontos megemlíteni a zöld fal békéhez való hozzájárulását is. Olyan régióban ültetik a falat összefogással, ahol sok feszültség és háború van ma is, részben a szegénység és kilátástalanság következtében. A fák ültetése segít ezeket leküzdeni, ezeken túlmutatóan összefogni. És így összességében kevesebb ember kel majd ebből a régióból is útra Európa felé...

 

 

Szerző: Vadovics Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. decemberi (103.) számában.

 

 

Forrás: BBC videóhttp://www.greatgreenwall.org/great-green-wall/#great-green-wall-internal

Képek forrása: desertification.wordpress.com/http://www.greatgreenwall.org/great-green-wall/#great-green-wall-internal

 

 

 

Megosztás Megosztás