A 2000 wattos társadalom

Svájc 80%-át importálja az ország által felhasznált energiának, ezért nagyon nem mindegy, mennyire pazarlóak az állampolgárai. Egy átlag európai nagyjából 6000W energiát használ folyamatosan, egy átlag svájci pedig 4400W-ot. Az amerikaiaknál 9200W/fő, Kínában 2900W, Bangladesben 287W volt a fejenkénti fogyasztás 2013-ban. Magyarországon ez az érték 3036W volt a Világbank adatai szerint.

 

 

A pazarlás visszafogására zürichi tudósok már 1998-ban kidolgozták a „2000 wattos társadalom” elnevezésű stratégiát, amelynek célja, hogy a fejlett országokban élő lakosság fogyasztását – változatlan életminőség mellett - hosszú távon csaknem kétharmadával csökkentse, és 2000W/fő (2kWh/óra vagy 48kWh/nap) körül legyen a fogyasztás mértéke.

Megvalósítható az elképzelés?

A koncepció szerint 2050-re érnék el a fejenkénti átlag 2kW-os fogyasztást, ami biztos, hogy nem lesz könnyű feladat. A megfelelő technológia már létezik, de a nehézséget nem is ez okozza, hanem a csökkentett fogyasztásra való átállás, azaz a kitűzött célok beemelése a hétköznapi életbe, és a fogyasztói szokások megváltoztatása.

Leginkább tehát a fogyasztók szokásain és viselkedésén kell változtatni. Az elmúlt évtizedekben nőtt a családok bevétele, elszaladt a fogyasztás, változott az életstílus, egyre több lett a lakóingatlan, és az elektromos háztartási berendezés, és ezzel párhuzamosan a lakossági energiahasználat is megsokszorozódott.

Alapvető változásokra lenne szükség ezen kívül még az építőiparban, ahol a passzív házak és a közel nulla energiafogyasztású épületek már nem számítanak újdonságnak, de messze nem ezek jelentik a fő profilt. Szintén nagy megtakarítási lehetőségeket rejtő terület a közúti közlekedés, és teherszállítás.

A politika felelőssége, hogy a koncepciót átültesse a gyakorlatba, azaz szükség van politikai szándékra is ahhoz, hogy az ötlet megvalósuljon: kellenek megvalósítási tervek; energia-hatékonysági programok; a közel zéró-energiás házak, hőszivattyúk, biogáz, alacsony fogyasztású és hibrid járművek népszerűsítése stb.

Bázel West Erlenmatt nevű kerülete 
az első két svájci 2000 wattos lakónegyed egyike,
574 lakás és különböző létesítmények találhatók itt 
(losinger-marazzi.ch)

 

A 2000 wattos társadalom csak akkor valósulhat meg, ha a társadalmi normák, értékek és gyakorlatok is alapjaikban változnak meg, és ha a fenntartható fejlődésre vonatkozó nemzeti politika új innovációs rendszert is kidolgoz (kutatási politika, oktatás, szabványok, ösztönzők stb.).

Az sem árt, ha jelentős összeget áldozunk új technológiák kifejlesztésére, városfejlesztésre és tudományos kutatásokra – napjainkig azonban nem sok kormány mondhatja el magáról, hogy jeleskedik ezen a téren. A legtöbb országban kevesebb, mint 1%-kal nő évente az energiahatékonyság, amit sokszorosan hagy le az energiafogyasztás növekedése az olcsó olajnak köszönhetően. Ez azért ijesztő, mert az energia szektor az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60%-áért felel, tehát ha tenni szeretnénk valamit a klímaváltozás mérséklése érdekében, az energiahatékonyságot muszáj kiemelten kezelnünk.

2000 wattos városok – Tíz évvel ezelőtt a zürichiek három-negyede szavazott arra, hogy 2050-ig érjék el a 2000W-os fogyasztást, ezzel ők voltak az első város a világon, ahol a törvény szintjére emelték, és alkotmányba foglalták ezeket az ambiciózus célokat. Vancouver és München, illetve Bázel és Genf kantonok is követték a zürichi példát, és a 2000 wattos társadalom programot beemelték a klímaváltozás elleni stratégiájukba. A karbonsemlegesség felé vezető útjukról, ötleteikről, megoldásaikról ITT olvashatunk bővebben.

Hogy nézne ki Magyarországon ez az életmód? Megvalósítható egyáltalán?

Régóta működünk együtt az egyházasfalui Dőry családdal különböző programjainkban. Ők megvalósítják ezt az életmódot a mindennapjaikban. Hogy hogyan, arról bővebben olvashatunk a Kislábnyom hírlevél Életmód rovatában és a divany.hu oldalon. Akit további, akár számszerűsített részletek is érdekelnek, írjon nekünk!

Kislábnyomos tippek a témában:

Hogyan csökkenthetjük karbon-lábnyomunkat

Csökkentsük karbon-lábnyomunkat – 10 ötlet

 

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. áprilisi (106.) számában.

 

 

Forrás: https://ourworld.unu.edu/en/2000-watt-society

Kép forrása: World Resources Institute 2003, https://www.swissinfo.ch/, https://www.amstein-walthert.ch

 

Megosztás Megosztás