Energiamegtakarítási tippek irodai munkához

Nemcsak otthonainkban, hanem munkahelyünkön is jelentős mennyiségű energiát használunk. Habár általában ennek költsége nem a munkavállalókat terheli, közös jövőnk érdekében a munkahelyen is célszerű energiatakarékos módszereket alkalmazni. Az alábbiakban olyan energiamegtakarítási tippeket olvashatunk, melyeket akár az otthoni munkavégzés során is alkalmazhatunk.

Számítógépek használata

Munka végeztével kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a számítógépünket. Mielőtt kilépünk az irodai helyiségből, győződjünk meg róla, hogy minden hardvert – beleértve a perifériás eszközöket is pl. monitor, hangszóró, nyomtató – kikapcsoltunk.

Csökkentsük készenléti üzemmódból adódó energiafogyasztásunkat kapcsolós vagy intelligens elosztó segítségével, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen gombnyomással több berendezést is áramtalanítsunk.

Kapcsoljuk ki asztali számítógépünk monitorját, ha több mint 15-20 percig nem fogjuk használni a számítógépet.

A képernyővédő használata nem energiatakarékos megoldás, helyette inkább kapcsoljuk ki a monitort, így rengeteg energiát spórolhatunk meg.

Vegyünk vissza a fényerőből – a monitor fényerejének lejjebb vételével szintén spórolhatunk energiát. Ráadásul a szemünknek is jót teszünk vele, ha 50-70 % közötti értékre van állítva.

A számítógépet és a monitort is kapcsoljuk ki, ha előreláthatólag több mint 2 órán át nem fogjuk használni a számítógépet.

Amennyiben csak rövidebb ideig nem használjuk a számítógépet, akkor érdemes hibernált vagy alvó állapotba tenni. Mindkét állapotból aránylag gyorsan "újjáéleszthető" a számítógép, ráadásul hibernált üzemmód alatt nem is fogyaszt energiát.

Kapcsoljuk ki azokat az eszközöket, amelyekre éppen nincs szükségünk – A laptopok különböző eszközökkel és alkalmazásokkal vannak felszerelve. A felhasználónak ezek nem mindig kellenek, de ha nincsenek kikapcsolva, többlet energiát fogyasztanak. Például ha van beépített hálózati adapterünk és internet kábelünk, akkor valószínűleg nincs szükségünk wifi, Bluetooth vagy infravörös (IRDA) kapcsolatra.

Világítás

Használjunk természetes fényt, amikor csak lehetséges. A mesterséges fénynél kellemesebb, ráadásul ingyen van. Napközben a függönyöket és sötétítőket húzzuk el. A karbantartás is fontos: tisztítsuk az ablakokat rendszeresen, hogy minél több fény jusson be a szobába, és kevesebb mesterséges fényt kelljen használni. A világítótesteket és búrákat is rendszeresen takarítsuk, ezáltal javítva hatékonyságukat. Csak annyi mesterséges megvilágítást használjunk, amennyi szükséges. Kapcsoljunk le minden egyéb lámpát a folyosókon, lépcsőházakban, az üres tárgyalókban, mellékhelyiségekben és mellettünk lévő asztaloknál. Az üres irodákban se égjenek a lámpák feleslegesen.

Érdekes tények az iroda körül:
  • Az irodákban az összenergia-fogyasztás mintegy 15-30 százalékáért felelősek a világítási rendszerek.
  • A koszos ablak akár 30%-kal is kevesebb fényt enged be.
  • Az informatikai berendezések felelősek a világ kereskedelmi energiafogyasztásának 25 százalékáért.
  • Egy laptop akár 60%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy asztali számítógép.
  • Sokan azt gondolják, hogy a számítógép rendszeres kikapcsolása csökkenti annak élettartamát, valamint hogy több energiát igényel ki- majd újra bekapcsolni a gépet, mint bekapcsolva hagyni. Valójában egyrészt a beindításhoz szükséges energia kisebb, mint az az energia, amit a hosszú ideig bekapcsolt számítógép felhasznál. Másrészt pedig minél kevesebbet van bekapcsolva egy asztali számítógép, annál hosszabb lesz az élettartama.

Forrás, további irodai energiamegtakarítási tippek: https://sporolunk.org/letoltheto-anyagok/ Energiamegtakarítási tippek irodai munkához

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 84. száma

 

 

Megosztás Megosztás