Eredményesen lezárult a Kislábnyom kampány

A program lezárásaként 2012. május 19-én került sor díjkiosztó rendezvényünkre, melynek a budapesti Akvárium Klub adott otthont az Erzsébet téren.

A 123 felnőtt és 63 gyerek részvételével zajló eseményen a háztartások Energiatakarékossági Versenyében legjobb eredményeket elértek értékes ajándékokkal térhettek haza.

A játék fődíja egy A++ energiaosztályú hűtőszekrény volt, amelyet a verseny főtámogatója, a SHARP ajánlott fel, és Sahib Jimoh, a cég képviselője személyesen adott át a legtöbb pontot gyűjtő családnak.

Persze nem csak az első helyezettet jutalmaztuk, hanem a 30 legjobban teljesítő háztartást is!

Így tehát a jeles eseményen gazdára talált egy energiatakarékos laptop, két család eltölthet néhány nyári napot a Kolping Hotel bioházaiban, valamint 3 db kerékpár és 24 db kisebb-nagyobb értékű energiatakarékos eszközöket és környezetbarát termékeket tartalmazó ajándékcsomag is kiosztásra került.

A Kislábnyom program eredményeit Vadovics Edina ismertette. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy kislábnyomon is lehet boldog, elégedett életet élni, amit legjobban az bizonyít, hogy a 30 nyertes háztartás átlagos karbon-lábnyoma (2,5 tonna CO2/fő/év) fele az átlagos magyar (5,03 tonna/fő/év) és harmada az átlagos EU lábnyomnak (7,54 tonna/fő/év).

A nyeremények kiosztásán és eredmények bemutatásán túl érdekes előadásokkal is készültünk, hogy a jelen lévők a jövőre nézve hasznos ismeretekkel lehessenek gazdagabbak.

Elsőként dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes szólt néhány mondatot arról, hogy az erőforrások gyors fogyása miatt nincs időnk gondolkodni, mert az utolsó utáni órában vagyunk. A cselekvés ideje tehát eljött!

Ezután Ertsey Attila ökoépítész mesélt az autonóm ház létesítésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, a fenntarthatóság elvének gyakorlatba ültetéséről.

Végezetül Boza-Kiss Benigna fenntartható energia szakértő beszédében arra bíztatta a hallgatóságot, gondolják meg, megtakarításaikat mire fordítják. Hiszen ha megspórolt pénzünket egy új háztartási gép beszerzésére vagy energia-intenzív szórakozásra fordítjuk, ismét megnő fogyasztásunk és így kibocsátásunk is, azaz igazából nem takarékoskodunk az erőforrásokkal, lábnyomunk nem csökken.

Természetesen a három legjobban szereplő háztartásnak is lehetőséget biztosítottunk személyes tanulságaik, jól bevált mindennapi gyakorlataik átadására. Ők arról tartottak beszámolót, miért is vágtak bele a versenybe, s hogy milyen tapasztalatokat szereztek a feladatok teljesítése közben, s végeredményben milyen változtatásokat hajtottak végre energiahasználati szokásaik javítása érdekében.

Gondoltunk a legkissebbekre is, ők az ÖKO-játék asztalánál alkothattak öko brekit papírgurigából, vagy sünit dugóból, de sok szerencsefa is készült.

Ezeken kívül volt még klímabarát és energiatakarékos termékek bemutatója, és folyamatos környezetvédelmi, energiatakarékossági és ökoépítészeti tanácsadás is, s a Kislábnyom program rendezvényeinek karbon-lábnyomát semlegesítő gyümölcsfák is kiosztásra kerültek olyan településekre a régióban, melyeken az ősszel a háztartások képzése történt.

Az ízletes salátákból és túrókrémmel töltött cukkiniból álló klímabarát büfé ebédet a Biochef szolgáltatta, valamint a kávé és a tea fair trade (méltányos kereskedelemből származó) volt.

 

További képek itt, a galériában tekinthetőek meg.

 

Reméljük mindenki jól érezte magát!

Gratulálunk a játékosoknak és további sikeres kislábnyomos életmódot kívánunk!

Megosztás Megosztás